fredag 16 oktober 2009

Pris utdelat till den som krävde att man måste få döda med munter känsla...

Du måste känna munterhet i att döda!

Du måste få känna tillfredsställelsen med att få döda med hängivelse!

Den goda kampen innebär inte någon sorts halvpacifism, tvärtom lär oss vår religion att det är rätt att döda! Och dödsstraff? Ja, det är helt i linje med vår tro.

Detta är innebörden i budskapet från en, av många, högt ärad man. I dagarna delades det ut ett pris till hans ära.

Och mottagaren tackar med orden: "Att tilldelas ett pris i hans namn är inte bara hedrande, det är också ytterligt uppfordrande...".

Nej, det är inte något pris till Pol Pots ära, om nu någon skulle tro något så makabert. Kanske anar någon att det är ett pris som utdelas till bin Ladens ära? Eller till minne av någon hjälte i talibanernas krets?

Fel, fel fel! Det är ett pris som delas ut av det kristna bokförlaget Libris. Priset heter CS Lewis-priset. och delas årligen ut till den som arbetar i den anda C.S. Lewis arbetade.

Det är C.S. Lewis som meddelat världen att det är en kristens rätt att få döda muntert. Och att dödsstraff är mer än rimligt. Som argument för sin plädering framför C.S. Lewis att när man som kristen dödar skall man önska den döde lycka till i nästa värld. Det är det som således är kontentan i kärleksbudskapet, enligt Lewis.

"Det är det Bibeln menar med att älska honom, att önska honom väl..." skriver han i sin bok "Kan man vara kristen?"

- Som tolkare av kyrkans tro är CS Lewis en av 1900-talets giganter. Han traderar evangeliet så att det blir trovärdigt och trösterikt i en ny tid, fortsätter pristagaren Peter Halldorf, pastor i Pingströrelsen,i sitt tacktal.

Juryns motivering till valet av pristagaren var att han ”hjälper oss att se att vi delar tron med dem som gått före”. Tron att kärleksbudskapet reduceras till att innebära att man skall önska den man tar livet av lycka till? Konstigt att jag, som icke-troende, kräver mer än så av kristendomens företrädare för att kunna ta dem på allvar. Nåja, jag vet att det gör också en del kristna, t ex när de argumenterar om vikten av att "föra himlen till jorden"...


För två och ett halvt år sedan, i ett av mina första blogginlägg (Herregud, vad åren går...) , berättade jag - som är troende ateist, men med insikt om att vi som är icke-troende utgör en liten minoritet på jorden och därför bör vara ödmjuka och inse att vi kan ha ordentligt fel - om CS Lewis och hur hans bok med uppmaningen att kristna må döda muntert rekommenderas i grundkursen i kristendom, den så kallade Alphakursen.

Så här skriver CS Lewis:

”Idén om riddaren – den kristne väpnaren till försvar för en god sak – är en av de stora kristna idéerna. (-)Vad jag inte kan förstå är den sortens halvpacifism som förekommer i dag och som får folk att tycka att man visserligen måste slåss, men att man bör göra det motvilligt och som om man skämdes för det. Den känslan berövar mängder av beundransvärda unga kristna i väpnad tjänst något som de har rätt till, något som av naturen går hand i hand med att vara tapper – ett slags munterhet och hängivenhet.”

Mer här.

PS!

I samband med debatten för 2,5 år sedan lovade förlagschefen på Libris följande:

"Inför nästa upplaga av Kan man vara kristen ska vi se till att skriva ett redaktionellt förord som placerar boken mer tydligt i sitt sammanhang. Du har helt rätt i att det behövs.
Bästa hälsningar
Peter Eriksson
Förlagschef"

19 kommentarer:

  1. Det finns ingenting så farligt som religion, där man efter att ha burit sig svinaktigt åt på jorden, utlovas evigt liv i himlen. Det är ohyggligt så många människor som dödats i religioners namn. CS Lewis skrev sin bok Kan man vara kristen under kriget, men just då fanns väl än större anledning att inte uppmana till dödande med motivet att det var ok bara man önskade liken lycka till. En religion, med kärleksbudskap, som inte utgår från iden om att man inte skall döda är mycket farlig. Den som läser vem Gud i kristendomen i grunden är bör läsa Gamla Testamentet! En ohygglig Gud! Det är den Guden som ligger till grund för så mycket elände på jorden. Att han skulle ha blivit en helt annan bara för att han skickade sin son att dö under plågsamma former gör honom inte mer tilltalande! Jag förstår inte hur man kan tro på detta. Birgers mer ödmjuka inställning till de religiösa har jag också svårt att förstå, även om han gång på gång (det finns väl nya läsare, antar jag att han tänker) påpekar sig vara "troende ateist".

    SvaraRadera
  2. Som vanligt finns anledning att återknyta till Elin Wägner! Det är viktigare att lyssna på vad Jesus hade att säga om hur vi skall leva på jorden, än att invänta himmlen medan vi hycklande ägnar oss att tillbe honom! "Föra himlen till jorden", det var bra skrivet!
    HB

    SvaraRadera
  3. C.S.Lewis skrev även mycket bra saker! Så döm honom inte så fyrkantigt!

    SvaraRadera
  4. hur menar du då, anonym... att han skrev andra saker förklarar - eller ursäktar - väl inte det här citerade?

    SvaraRadera
  5. När jag läser Birger Schlaugs blogg så finner jag de djupaste kristna värderingar som finns! Du blir nog inte så glad över att höra det, Birger, men dina uppfattningar om samhälle och värderingar är i mångt och mycket det som Jesus företrädde! För övrigt återkommer jag till att din predikan i Vittinge kyrka var den finaste predikan jag hört, trots att du inte med ett ord nämnde vare sig Gud eller Jesus!

    SvaraRadera
  6. Det är nog så att man kräver mer av sina barn än av andras. Så kräver också Birger mer av kristna företrädare än av andra.

    SvaraRadera
  7. "Om man från profeternas judendom och den kristendom som Jesus lärde skalar bort alla senare tillsatser, speciellt prästerskapet, så återstår en lära som vore i stånd att bota mänskligheten från alla social sjukdomar.
    Varifrån kommer detta. GISSA!
    Jo, från en bok som heter...

    SvaraRadera
  8. Vad Einstein verkligen sagt

    SvaraRadera
  9. CS Lewis var en god författare, men också en konservativ gammal stöt. Tack, Birger, för att du påminner om de här groteska citaten. Lewis har fått en lite märklig ikon-status i en del kristna (främst evangelikala) kretsar. Jag antar att man inte läser honom lika mycket som man hyllar honom.

    SvaraRadera
  10. Man kan ju betänka att fornkyrkan krävde att militärer skulle lämna tjänsten om de ville bli döpta och upptagna i kyrkan.

    Från Augustinus Gudsstaten:
    "Utan rättskaffenhet är staterna bara stora rövarligor. Är inte heller rövarligor annat än små kungariken? ---
    Därför är är de ord som den av Alexander den store gripne sjörövaren yttrade sanna och riktiga. När kungen frågade varför han gjorde havet osäket, svarade han frimodigt: "Och varför gör du världen osäker? För det jag gör med en usel skuta, kallar man mig pirat, men dig kallar man en stor hjälte, när du gör det med en stor flotta.“

    Den pacifistiska ådran i kristendomen har kvävts under alla år av statsreligion. Lewis och evangelikalerna missbrukar tron till att försvara det oförsvarliga. Birgers värderingar ligger betydligt närmre urkyrkans syn än Lewis gör - Lewis motsäger i själva verket det budskap han inbillar sig stå för. Samma sak kan nog dessvärre sägas om Halldorf.

    Kryptopapisten

    SvaraRadera
  11. En, som inte kan engelska, undrar om Lewis ska uttalas louis eller livajs.

    SvaraRadera
  12. En fråga vid sidan om: Gissa vad de högsta ledarna i Rädda Barnen tjänar i månaden.

    (Detta med tanke på RB-annonsen under denna spalt.)

    SvaraRadera
  13. Naturens kretslopp bör ingå i den helhetssyn som världen saknar.

    Om Jesus kom tillbaka idag, uppdaterad, skulle han då skickas till AMS för omskolning?

    Naturligtvis är det enklare att förbruka vad som redan finns, i stället för att uppfinna och tillämpa kretslopp.
    I kraftmätningen mellan tanklös förbrukning och kretslopp, är just nu den tanklösa förbrukningen totalt överlägsen, men motståndaren - det vill säga förnuftet och ansvaret - har åtminstone trätt fram på arenan.

    SvaraRadera
  14. Svar till Anonym 14:24. Jag kollade före det att jag satte in annonsen, och före det att jag själv blev månadsgivare. Det är okej på alla tjänster utom en. Det är således betydligt bättre än Rädda Barnen där även ordföranden Bengt Westerberg tar ut en ohemul lön.

    Så här är det:

    det är Rädda Barnens styrelse som bestämmer vilken lön generalsekreteraren ska få. Lönen revideras årligen och har sedan 2003 ökat i takt med organisationen i övrigt, cirka 3 procent per år.

    Generalsekreterarens lön från den 15 september 2008 är 77 000 kronor i månaden. Ingen övertid utgår. Det finns inga särskilda pensionsförmåner eller andra förmåner. Generalsekreteraren omfattas inte heller av lagen om anställningsskydd.

    Rädda Barnens ordföranden får ett arvode om 20 000 kr/månad. Vice ordföranden får 5 000 kr/månad. Ledamöter i arbetsutskottet, AU, får 2 500 kr/månad. Styrelsens ledamöter och suppleanter får ett arvode om 1 700 kr/månad.

    SvaraRadera
  15. Birger, Bengt Westerberg och Röda Korset (inte Rädda Barnen).

    Per

    SvaraRadera
  16. Birger!
    Du får faktiskt förklara vad du menar med "troende ateist" och "icke-troende". Du är tydligen båda delarna...
    Enlig de allra flestas mening är man antingen troende eller icke-troende. Själv är jag icke-troende av den enkla anledningen att guds existens inte kan bevisas. Jag vill överhuvud taget inte föra in trosuppfattningar i den vetenskapliga världsbilden. Man kan som bekant tro på precis vad som helst, men att bygga sin världsbild på detta faktum är att lägga huvudet, och därmed intelligensen, på hyllan. Religion handlar i grund och botten om självbedrägeri.

    SvaraRadera
  17. Ska man komma tillrätta med Gudarna är en metod att kalla dem dominanter i människans psyke.
    En alfahane gör sig till till ledare i en apflock. Aporna pratar inte så mycket, men gör sig en bild av en mental ledare. Gudsapan. Vissa tycker att vi inte ska göra oss bilder av det andliga. Många bildkonstnärer ägnar sitt liv åt att göra bilder av sitt andliga.
    Religion handlar i grund och botten inte om självbedrägeri.
    Självbedrägeriet kommer senare.
    Religion handlar om för närvarande rådande föreställningar. Vill vi sätta ett nytt huvud på totempålen, så måste de rådande föreställningarna utmanas. Då duger det inte att gnälla!

    SvaraRadera
  18. Birger, tack för att du länkar till mitt inlägg.
    Det finns nu en liten uppdatering där, längst ned.
    Bara för dig.
    Och andra som kanske vill ta åt sig.

    "The right to appear ridiculous is something I hold dear"

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.