onsdag 26 november 2008

Tänk själv

Det finns tre sorters maktutövning. Den tvingande, den belönande och den betingande.

Det är den sistnämnda som skapar normer, får dig att föreställa dig världen på på ett visst sätt, får dig att tro att evig tillväxt är naturlig, önskvärd och möjlig. Får dig att tro att ständigt ökande konsumtion är naturlig, önskvärd och möjlig.

Tänk själv.Klimatkris. Finanskris. Miljökris. Stress. Men svaret från ledande poltiiker är: Stimulera konsumtionen, stimulera tillväxten, lönearbeta mer och längre så att vi, trots att vi är rikare än någonsin, får råd att ta hand om stressad natur och stressade människor som just tillväxtjakt och vulgärkonsumtion skapar.

Tänk själv.Vi har kommit dithän, att det vore en nåd att höra åtminstone några ledande politiker offentligt ställa frågan: Vad gör vi nu? För vi kan ju inte fortsätta som förut.

Tänk själv.

22 kommentarer:

 1. Bäste Birger Schlaug, jag uppfattar dig som en förnuftig person men du får se upp för retorik av närmast religiösa mått. Ekonomisk växt är förutsättning för att den civiliserade världen skall fortbestå.

  SvaraRadera
 2. Okej Birger, när sätter du spaden i jorden och tar initiativ till det nya partiet? Vi är många som väntar och som kommer att ta steget på en ny politisk väg!
  grönsocialistliberalkonservativ

  SvaraRadera
 3. När mörkret sluter sig omkring oss i mer än ett avseende (sålunda kanske Vidarklinikens verksamhet stoppas vid årsskiftet, se hemsida!), då kommer dessa tänkvärda ord och bilder på Birgers blogg. Tack!

  De biter förstås inte på de mest förhärdade, men vi vanliga mjukisar förstår, och vi vill uträtta något för biologisk och social trygghet. De mest lämpade må ta initiativet till det instrument, som vårt samhälle behöver: ett nytt och ärligt miljöparti!

  Birger är trött på politikerlivet. Det är begripligt. Men kanske det ginge att vara startmotor, och sedan återgå till författarskapet?

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 4. Så sant Birger..det är något jag saknar i politiken i dag visionen om något bättre när det gamla knakar i fogarna då behövs framsynthet politiker som vågar ställa sig upp och ta ut en rikning. sant ju att många gamla idealister hade religös rötter, so what. kanske det chokerar en del att religion inte bara handlar om mörker och häxbränning, för den som är öppen en ny positiv erfarenhet kanske.

  SvaraRadera
 5. Tänk om din farfar på 1800-talet hade sagt att nu ska vi stanna världen, ingen mer hetskonsumtiom. Då hade du inte kunnat driva den här bloggen och du hade haft en levnadsstandard motsvarande den i Etiopien idag + att du hade behövt arbeta 12 timmar om dagen...

  Vad tror du nästa generation skulle säga om vi skulle stanna världen för dem?

  -Stoppa världen! Jag vill hoppa av! säger Birger

  Jamen, hoppa av då. Men knuffa inte av oss som inte vill av!

  SvaraRadera
 6. Varför skulle det vara detsamma som att stoppa världen bara för att vi som redan konsumerar så mycket slår av på takten. Neoliberal Agenda lever ju i en totalt befängd uppfattning om vad som är utveckling.

  SvaraRadera
 7. Lev grönt till kropp och själ! Då blir vi kompis med Moder Jord, och därmed ser vi till att världen inte stoppas!


  N.

  SvaraRadera
 8. Avveckla Dumheten. Utveckla Klokskapen! Därför behövs denna blogg.

  SvaraRadera
 9. Halten växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka och nådde under 2007 den högsta nivån någonsin, enligt en ny rapport från den meteorologiska världsorganisationen, WMO, rapporterar FN:s nyhetsförmedling UN News Centre.

  Enligt WMO:s ”Greenhouse Gas Bulletin” ökade halten koldioxid med 0,5 procent jämfört med 2006 och uppgår nu till 383,1 ppm (miljondelar). Även halterna av dikväveoxid (lustgas) och metan nådde nya rekordnivåer. Sammantaget beräknas den uppvärmande effekten av alla långlivade växthusgaser ha ökat med 1,06 procent jämfört med 2006 och med 24,2 procent jämfört med 1990, skriver WMO i ett pressmeddelande.
  Q.S. NVV

  SvaraRadera
 10. Den är en stark politisk dimension du pekar ut, som jag känner igen i samtal med många som tröttnat på den samhällsutveckling vi dragits in i.Buskapet idag är; Köp, köp dig fri!

  SvaraRadera
 11. sossen e som polyfem
  enögd, tycker folks problem

  är ofina, för underklass
  dom ska ha det riktigt kass

  "rörelsen" vår struntelit
  tycker vanligt folk är skit

  läxar upp oss varje da
  säjer bara bla bla bla

  floskler floskler floskler blaj
  inte minst på första maj!

  +

  nog fanken e man liberal
  oljigt inställsam och hal

  överklassen kan nog dra
  maktens slipsten ganska bra

  kallar sig vår frihetsvän
  älskar bara pånboken

  den egna, haha, vilken sköld
  för rätten, tycker skatt är stöld

  vill ni komma ingenstans?
  rösta på vår Allians!

  SvaraRadera
 12. Evig tillväxt förekommer överallt i naturen. Så ock i det mänskliga samhället. Allting annat vore stillastående och död.

  SvaraRadera
 13. Lotta M: Nej, det är faktiskt inte alls så att evig tillväxt förekommer i naturen, på det sätt den mäts i ekonomin. Naturlig/fysisk växt sker genom stark tillväxt medan man är liten, sedan avstannar växten. Linjär tillväxt är att något växer med ett fast volym varje år, vilket i vårt samhälle uppfattas som katastrof. Exponentiell växt, som ekonomin mäts i, innebär en konstant procentandel under en konstant tid. Så växer ingenting i naturen. Med fyra procent tillväxt fördubblas ekonomin på 18 år, fyrdubblas på 36 år, sextondubblas på 54 år etc.

  SvaraRadera
 14. Vad anser du om denna analys av Ulf Brånell?

  "Den samhällsplanering som under de senaste hundra åren åtskiljt arbets-, boende- och andra funktioner, främjat "fri rörlighet för arbetskraft och kapital" och satt produktivitet framför andra mål, har naturligtvis mångdubblat behoven av energikrävande transporter för den enskilde. Han ska alltså nu känna dåligt samvete för och minimera sina elementära behov av resor för arbete, inköp och för att hålla kontakt med vänner, föräldrar, barn och annan släkt, i ett ekorrhjul som han själv inte konstruerat, än mindre drar fördel av. De som gjort större vinster av samma ekorrhjul må däremot efter att ha inhandlat samvetsavlastande avlatsbrev gärna nöjesflyga kors och tvärs över jorden.

  Eliterna söker också lansera sina egna "alternativ" som ska "rädda oss". Dit hör t ex att ersätta fossil energi med "bioenergi", t ex olja med biobränslen. I praktiken innebär det att man "löser" energibristen genom att skapa ökad matbrist och ökad vattenbrist (eftersom biobränslen framställs av starkt vattenkrävande grödor, vilket i sin tur kräver ökad uppumpning av grundvatten och sänkning av grundvattennivåerna ). De försöker också "lösa" den grundläggande bristen på energi genom att låta energipriserna skena uppåt, med hjälp av godtyckliga skatter och avgifter, (vilket inte begränsar deras egen konsumtion, endast de fattigas) i stället för att vidta verkningsfulla åtgärder för att minska förbrukningen för alla.

  För att inte detta ska bli alltför genomskinligt har man skapat "klimatmyten"..."

  Läs hela texten här.

  SvaraRadera
 15. Låter som en rätt välkänd konspirations teori om mäktiga män som styr bakom vår rygg med hemlig agenda.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_nya_v%C3%A4rldsordningen

  om dom styr all media varför inte Brånell ?

  SvaraRadera
 16. Konspirationsteori eller inte. Att en liten elit äger ca 90 procent av jordens tillgånger är en realitet.

  Sedan kan man diskutera vad som ger mest makt, jord eller annat.

  http://www.fokus.se/2007/01/de-ager-jorden/

  SvaraRadera
 17. Finanskrisen kommer till stor del från spekulationsekonomin. Det världen behöver är gammal hederlig marknadsekonomi med utbyte av varor och tjänster.

  SvaraRadera
 18. Lotta M. Du har rätt i, att tillväxt förekommer i naturen. Ett exempel är öknarnas tillväxt. Annars handlar det nog mest om återväxt.

  SvaraRadera
 19. Till Birger Schlaug vill jag ge en grundkurs i naturkunskap i julklapp :-)

  I naturen avstannar tillväxten, skriver du. Jasså. Se dig omkring, Birger. Var har det avstannat? Livet på Jorden har existerat i omkring 4 miljarder år. Tillväxten har varit enorm fram till idag, och människan är en del av det hela. Visserligen dör liv ut, men livet fortsätter. Just nu är det människan som är mest livskraftig. Hon skapar ”förlängningar” av naturen, därav hennes överlägsenhet. Det började med yxan och spjutet. Och hennes ekonomiska tillväxt är ju framförallt kvalitativ. Vi tillägnar oss allt större möjligheter. Detta, kan man säga, är ju människans själva bestämmelse i tillvaron, i annat fall hade vi ju inte varit människor. Vi forskar, undersöker, upptäcker, uppfinner, prövar, tillverkar, producerar m.m. m.m. Ständigt nya uppslag, produkter och möjligheter. Tillväxt. Rikedom. Jag har svårt att tänka mig någonting annat när det gäller människan. Kan du? Om 100 år tittar vi tillbaka på vår tid som man idag tittar tillbaka på 1500-talet. Kanske dina ättlingar då säger: Denna tillväxt kan inte fortsätta i evighet! Men det kan den. Med livets skapelse startade en process som inte har något slut. Så känn dig stolt Birger – du är faktiskt en människa!

  SvaraRadera
 20. Lotta M tycks likställa ekonomisk tillväxt som evigt förhållande med utveckling. Det är naturligtivs helt fel. För oss skulle nog mndre stress vara utveckling, mer fri tid, mer kultur och meregenkativitet istället för att bli underhållen, mer tid i den informella sektorn där vi ägnar mer tid åt kultur, barn äldre utan att ta betalt för det, utan för att vi anser att det är vårt sociala ansvar.
  Grrreenline

  SvaraRadera
 21. Sträck på dig Schlaug !
  Hörde just i Studio Ett en intervju med Jeffrey Sachs, professor på Columbia University och rådgivare åt FN´s generalsekreterare och insåg omedelbart att han tagit del av dina tankar vad gäller rekonstruktion av ekonomin efter kraschen.
  Jag önskar er båda lycka till

  Torsten Andersson

  SvaraRadera
 22. Grrreenline!

  Ekonomisk tillväxt skapar ett ekonomiskt utrymme som ger dig möjlighet att göra allt det du önskar. Detta är ekonomisk elementa. Utan ekonomisk tillväxt förblir vi fattiga.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.