söndag 3 augusti 2008

Argumenten tryter...


Ibland undrar man om inte argumenten i EU-debatten tryter... Här från den irländska kampanjen...

Det vill säga från den avhållna folkomröstningskampanjen om den EU-konstitution som frångår det mesta av vad vi tidigare ansett att en grundlag skall innehålla, nämligen hur demokratiskt förankrade beslut skall fattas.

EU:s variant innehåller hur politiken skall se ut - vilket bara kan ändras om alla medlemsländer är eniga. Ramen för vad väljare i nationella val kan besluta blir allt snålare tilltagen. Lägg till det FRA etc och vi ser hur de politiska eteblissemangen i Västerlandet och Kina närmar sig varandra i synen på demokrati...

9 kommentarer:

 1. Håller med dig Birger. Dessvärre beslutade ju sveriges riksdag 020613 och 021120 att EU:s lagar skall gälla över sveriges lagar. Enda undantaget är statsskicket.
  Ändå har ju ditt gamla parti beslutat sig för att gulla med etablissemanget i Bryssel och Strasbourgh.
  Dessbättre finns det andra att rösta på i nästa EU-val.
  En fråga är hur det skall gå att få EU mera demokratiskt och acceptera att ett Nej är ett Nej.
  Vad kan den lilla människan göra??
  Så är det ju även dessa kupiösa förmåner till parlamentarikerna. Och antagligen mycket annat som hemlighålls. Tanken går till Ingvar Carlsson som skickade in ansökan till eländet och sedan vilseledde väljarna med vackert prat. Irländarna hade mera förståndiga ledare. Visst skall länderna samarbeta, men de skall självklart fortfarande vara självständiga.

  SvaraRadera
 2. Vilka "andra" finns att rösta på i nästa EU-val?

  SvaraRadera
 3. En jättestat kan bara inte styras med demokratiska metoder. I begreppet demokrati ligger ju även majoritetsbeslut. Vi småstater kan ha en viss värdegemenskap inom landet, men den kommer till korta om den ska tävla mot de stora kulturerna i söder. Demokrati hör hemma i hanterbara statsbildningar, om den ska komma till sin rätt.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker affischerna är roliga. Definitivt glimten i ögat. :)

  SvaraRadera
 5. Det är dags att bilda Europas Förenta Stater.

  SvaraRadera
 6. Vilka andra ska vi rösta på? Jag föreställer mig att miljöpartiets främsta Eu-motståndare är väldigt sugna att stå i frontlinjen vid ett eventuellt internt "nej till Eu-urträde". Grattis Schlyter, Max Andersson och Glenn Holm.
  De andra nej-sägarna sverigedemokrater och kommunister får andra rösta på.

  SvaraRadera
 7. Du skrev något bra 19:39

  SvaraRadera
 8. Jaha, men är Junilistan en pålitlig "Sverige ut ur EU" partner?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.