onsdag 23 juli 2008

De gröna - bara en ny vänsterrörelse?

De gröna saknar ideologi, hävdas i en skrift från den gröna tankeverkstaden Cogito. Är då De gröna bara en ny del av den gamla vänsterrörelsen?

Mitt svar är förstås ett Nej. Grön ideologi kan inte blandas samman med de traditionella ideologierna, utan står på egna ben.

Johan Hellström, miljöpartist i Borås, påminner förresten om att De gröna inte bildat regering med socialdemokraterna någonstans i Europa, däremot med så kallade borgerliga partier.

Johan Hellström gör också en nyttig genomgång av hur stora de gröna partierna är i Europa:

1. Freie Liste, Liechtenstein 13%
2. Déi Greng, Luxembourg 11,6%
3. Die Grünen, Österrike 11,1%
4. Grüne Partei der Schweiz 9,6%
5. Vihreä Liitto, Finland 8,5%
6. Die Grünen, Tyskland 8,1%
7. Eestimaa Rohelised, Estland 7,1%
8. Strana Zelených, Tjeckien 6,3%
9. Miljöpartiet de Gröna, Sverige 5,2%
10. Écologistes, Belgien 5,1%
11. Green Party, Irland 4,7%
12. Groen Links, Nederländerna 4,6%
13. Scottish Green Party 4%
14. De Vlaamse Groenen, Belgien 4%
15. Iniciativa per Catalunya Verds, Spanien/Katalonien 3,8% (i valallians med ett socialistparti)
16. Les Verts, Frankrike 3,3%
17. Sinistra Arcobaleno, Italien 3,3% (regnbågskoalition med två vänsterpartier)
18. Green Party, Nordirland 1,7%
19. Alternattiva Demokratika Malta 1,3%
20. Grünliberale Partei Schweiz 1,3%

För övrigt har ett antal mejl inkommit från ett gäng miljöpartister med anledning av mitt blogginlägg igår. Ingen av dessa vill låta sig citeras, eller kommentara på annat mer synligt sätt. Hårda bud?

För övrigt är det kallt i vattnet idag, men riktigt varmt på frukostbryggan. Lommen vaktar ute i viken, havsörnen seglade nyss förbi - jo, havsörnar finns även i inlandet, de bryr sig inte om sitt namn...

12 kommentarer:

 1. Och snart kommer det att bli 21 partier, när Nya Miljöpartiet ser dagens ljus...

  SvaraRadera
 2. Visst Behövs Miljöpartiet!Men än sak gör mig Mycket Besviken!Medan Personer såsom att bara nämna några Hyfsat Klipska Typer såsom:
  Aristoteles, Thomas More och Juan Luis Vives. Milton Friedman; James Meade; Paul Samuelson; Herbert Simon; Robert Solow; Jan Tinbergen och James Tobin.André Gorz,Claus Offe , Ulrich Beck och Zygmunt Bauman, Jurgen Habermas, Lasse Ekstrand. Bertrand Russell .
  John Kenneth Galbraith, George McGovern,Mike Gravel, Belgiske ekonomen Philippe van Parijs, Dieter Althaus från Tyskland,den svenske nationalekonomen Gunnar Adler Karlsson, Saar Boerlage från Nederländerna, Charles Murray USA, Keith Rankin från Nya Zealand, Daniel Raventós ,Spanien, Osmo Soininvaara från Finland, Eduardo Suplicy ,från Brazilien, Walter van Trier ,Belgien och Götz W. Werner,från Tyskland.
  Tyckte eller Tycker att någon Form av Medborgarlön eller någon Garanterad
  Grundinkomst vara en ganska Klok och Nödvändig lösning på Framtidens Rationaliseringar o Väg till ett bättre Samhälle.Men Dagens ledande Miljöpartister tycker det är i Stort sett Ogenomförbar Ide´!Jag tvivlar på att dagens MP ledning ÄR klokare än ovan nämnda skara och det är kortssynt av MP de ger upp inför å Ena sidan Alliansens "Arbetsslinje" som kommer Visa sin riktigt Hemska sida när nästa Lågkonjunktur slår till och å andra sidan Sossarnas
  kanske lite mildare "Socialstats"
  variant med vandra runt med "låtsas jobb" för ganska låg
  ersättning!Nej jag är besviken på
  Dagens MP vad det gäller denna viktiga fråga.Det kunde bli en Vinnande fråga för MP om de drev på där set är jag övertygad om!
  För att citera två kloka herrar:
  "Jag hävdar att det utförs alldeles för mycket arbete här i världen,att omätlig skada åstadkommes av att tron på att arbete är en dygd." - Bertrand Russell
  Och:
  "Det kan bevisas med statistik att högst tre timmars arbete om dagen är tillräckligt för att föda och kläda alla människor och ge dom tak över huvudet och förse dom inte bara med det de behöver utan också med den moderna tillvarons hela komfort.Problemet ligger i att inte en människa av fem idag utför något produktivt arbete.Hela mänskligheten försörjs av ett litet antal människor som arbetar hårt" - Alexander Berkman,1928
  Ha det bra! Janne i Göteborg

  SvaraRadera
 3. Ja, ligg på soffan och välståndet blomstrar :-)

  SvaraRadera
 4. Miljöpartiet ingår inte i regering med socialdemokraterna i något europeiskt land just nu, däremot har de ju gjort det tidigare. Åtminstone i Tyskland och kanske något mer land. Övertygad om att du vet det, men syftningen i ditt inlägg är lite konstig :)

  För övrigt så tycker jag ju att tendensen inom Miljöpartiet i Sverige snarare är att det framstår mer och mer som ett mittenborgerligt parti om man ska bedömma utvecklingen i högervänter-termer.

  SvaraRadera
 5. Javisst, man har regerat med socialdemokrater i Tyskland. Och sen tror jag väl man i Nederländerna satt med socialdemokrater och socialliberalerna i D66, liksom man väl har suttit i nån av de färgglada belgiska regeringarna (fast där vet jag inte med vilka).

  Fast i både Tyskland och Nederländerna regerar sossar och kristdemokrater numer.

  Insåg att jag förresten råkade glömma ett parti och land, Verds d'Andorra som med sina 3,5% inte kom i landets 28 platser stora parlament.

  Och tack för länken, Birger!

  SvaraRadera
 6. anonym:
  menar du "sociologen" Charles Murray som bland annat skrivit Losing Ground?

  källa i så fall till att han kan tänka sig någon form av basinkomst?

  SvaraRadera
 7. Havsörnarna glädjer åtminsitone jag mig åt... missade ni dem, ni övriga läsare? ;-)

  Mvh
  Anders

  SvaraRadera
 8. Andreas enligt Wikipedia så står det så här om Medborgarlön o läs de sista dystra radern som handlar om MP tyvärr :"Efter två världskrig har idén fått stöd - utifrån skilda tankestrukturer och genom ett flertal utformningar - av sju mottagare av nobelpriset i ekonomi , såsom Milton Friedman; James Meade; Paul Samuelson; Herbert Simon; Robert Solow; Jan Tinbergen och James Tobin.

  En av de mest ihärdiga och teoretiskt genomarbetade förespråkarna för medborgarlön i Europa var fransmannen André Gorz,socialfilosof och en av Jean Paul Sartres lärjungar, bland annat verksam som redaktör för Le Nouvel Observateur.

  Bland de sociologer och socialfilosofer som gjort sig kända som anhängare av medborgarlön,bör nämnas Claus Offe , Ulrich Beck och Zygmunt Bauman och Jurgen Habermas och i Sverige sociologen Lasse Ekstrand. Även filosofen Bertrand Russell var en tidig anhängare av medborgarlön.

  År 1968 undertecknade James Tobin, Paul Samuelson, John Kenneth Galbraith och 1,200 andra välrenommerade ekonomer ett dokument till USA,s Kongress där föreslog en en variant av Medborgarlön oberoende arbete.I 1972 års president val,gick Senator George McGovern, Demokraternas kandidat till val på ett förslag som liknade det av ekonomerna föreslagna medborgarlönsförslaget. Mike Gravel,en annan Demokratisk senator och utmanare till Presidentvalet förde fram förslaget om medborgarlön så sent som i förra presidentvalet.

  Bland de mer framträdande nutida förespråkarna för medborgarlön kan nämnas den Belgiske ekonomen Philippe van Parijs, Dieter Althaus från Tyskland,den svenske nationalekonomen Gunnar Adler Karlsson, Saar Boerlage från Nederländerna, Charles Murray USA, Keith Rankin från Nya Zealand, Daniel Raventós ,Spanien, Osmo Soininvaara från Finland, Eduardo Suplicy ,från Brazilien, Walter van Trier ,Belgien och Götz W. Werner ,från Tyskland.

  Sverige finns i dag en nerbantad version av medborgarlönen på Miljöpartiet de Grönas program men partiet har inte varit drivande i frågan någon större utsträckning under senare år." o det sista tycker jag är trist men all Heder o
  Respekt Till Dig Birger Schlaug Som
  inte gett upp ännu!Forsätt för det är Förbaskat viktigt.
  Vänliga hälsnigar janne

  SvaraRadera
 9. Andreas Adensjö du efterlyser konkreta förslag till en medborgarlön och det finns uppsjö av dom och BIEN Basic Income Earth Network har ett helt forsakarlag som sysslar med det de facto har ju vissa varianter genomförts mer elleer mindre bra.Så att säga Kvaliten är skiftande men det bästa enligt mening är skrivet av André Gorz du kan läsa det här"Kritik av det ekonomiska förnuftet":
  [http://www.antenna.nl/~waterman/gorz.html].
  Mvh janne

  SvaraRadera
 10. Janne / anonym:

  Wiki är rätt uselt ibland, fanns ingen källa till var man länkat ihop Murray och medborgarlön. Så jag sökte på det. och det måste tamefan snöa i helvetet, CHARLES MURRAY, ja faktiskt, CHARLES MURRAY, the one and only, vill faktiskt ha en form av medborgarlön.

  http://armchaircapitalists.blogspot.com/2006/03/why-does-charles-murray-want-universal.html
  http://www.aei.org/scholars/scholarID.43,filter.all/scholar.asp

  Snubben som vill lägga ner alla välfärdsprogram eftersom dem enligt honom gör att folk inte vill arbeta och att dåliga människor kan få pengar bara sådär och då blir dem ju ännu latare....hans "så kallade" forskning inom fattigdom är så full med politiska åsikter att man bara vill spy, så jäkla äckligt.

  En Ultrakonservativ libertarian som vill ge 10.000$ i handen på alla över 21 år. Jäklar, vem hade trott det. Jag måste verkligen läsa hans bok i ämnet, "In Our Hands", kan bli väldigt intressant.

  André Gorz, bäst, hm, läste hans sista bok, eller ja delar utav den för den var så trist. Men din länk kanske innehåller mer intressant läsning =)

  Tack för infon var man kan hitta konkreta modeller...

  SvaraRadera
 11. Andreas:Som sagt du har nog rätt wikipedia var inte bra i den artikeln ser jag verkar länkar till "Folkrörelsen För Medborgarlön" .Har inte sammanträtt sen 2005 och o få personer inte mycket till Rörelse- Aktivitet verkar det men känner ej dom ej kan ha fel.Murray känner jag ej heller vidare till men det verkar
  ju vara en senildement Johan Norberg o det är ju illa nog den vanlige Johan tycker jag.Jaså 10000 Dollar i näven bara sådär Märkligt!!Måste kollas upp.Vet dock att en representasnt för De Gröna i New York,Stanley Aronowitz,Sociologi-Professor skrivit om Medborgarlön han var även god vän med André Gorz som ju var en sista stora humanisterna och tänkarna ifrån tidig 1920-tal och av Sartre betraktad som "Europas skarpaste hjärna".Jo visst läste den sista boken.Men den jag nämde "Kritik av Ekonomiska förnuftet" har nog en del att ge och "Farväl till Proletariatet".Läsvärda tycker jag och Gorz var ju en av de första drivande på 60-talet i Miljörörelsen Europa.Självständig med stort socialt patos och en hedervärd gubbe tycker jag.Tyvärr borta sedan september förra året!
  Ha det Bra Janne

  SvaraRadera
 12. Problemet med basinkomst eller medborgarlön är knappast att det inte skulle gå att införa, till exempel över 1-2 mandatperioder. Inte heller att systemet på något sätt skulle vara sämre än nuvarande. Inte heller att det är för få som vill ha ett dylikt system.

  I en av få undersökningar som gjorts visade det sig att 40-45 procent av svenskarna gillar idén och drygt 55 procent av finnarna. Det kan jämföras med hur många som vill ha borgerlig anti-basinkomstpolitik respektive socialdemokratisk anti-basinkomstpolitik (något som ännu inte undersökts, men man kan ju gissa att det spelar stor roll hur man formulerar en sådan undersökning och hur media behandlat visionen).

  Problemet är istället vanans makt och att det inte finns någon betydande kraft som vågar driva frågan. I Sverige tillkommer dessutom att det finns för lite kompetens, i synnerhet bland de debattörer som ibland ges tillträde på DN debatt, eller i riksdagen.

  En komplikation är också att det finns väldigt många varianter. I synnerhet när man kommer in på stegvis infasning och olika varianter av finansieringen.

  Kort kan man dock säga att basinkomst kan finansieras på samma sätt som dagens välfärdsstat. Men det finns också tankar på ny finansiering. Exempelvis genom penningreformer (seigniorage).

  Några exempel, där vi tänker oss att basinkomsten ges till alla och finansieras mha inkomstskatt.

  1. BI = 4000 kr. Skatt 40 procent. Bruttolön 10 000, 20 000, 30 000. Nettolön 10 000, 16 000, 22 000.

  2. BI = 5000. Skatt 50 procent.
  Bruttolön 10 000, 20 000, 30 000.
  Nettolön 10 000, 15 000, 20 000.

  3. BI = 6000. Skatt = 60 procent.
  Bruttolön 10 000, 20 000, 30 000.
  Nettolön 10 000, 14 000, 18 000.

  Ni kan själv tänka er vad som är problemet med dessa varianter, om vi tänker oss att inga andra bidrag eller socialförsäkringsbidrag finns. De kommer att upplevas som nyliberalism. För att vänstern skall stödja dessa alternativ, men också högern, krävs därför komplement.

  Min idé här är dock att dagens socialförsäkringar inte är utformade för att vara komplement till basinkomst. Ska man införa basinkomst bör man därför också se över socialförsäkringssystemet. Man bör forska på hur man kan göra det systemet smartare, och fungera som komplement till en måttlig basinkomst. Typ 6-7000 kr.

  En annan idé jag har är att finansieringen måste diversifieras. Det gör det hela krångligare att förklara, men jag tror ändå att det är viktigt.

  Dock tror jag inte att det är farligt med 50-60 procents skatt, med tanke på att det innebär sänkta marginaleffekter för alla som idag jobbar deltid samt är arbetslösa. Det är bara de som jobbar heltid som får höjda marginaleffekter, och de bör faktiskt ha det också, som incitament för arbetsdelning.

  Apropå Mp så förordar jag delning.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.