torsdag 24 juli 2008

Godmorgon, DN! Välkomna till viss insikt!

DN:s liberala ledarsida har upptäckt att marknaden har sina begränsningar och att konsumenterna styrs av normer. Heja DN! Enligt er gamla retorik är ni nästan gröna socialister nu...

Det handlar om platspåsar och det faktum att till och med Kina insett problemet, för att inte säga hur mycket albatrossarna insett det... Skrev om det för en tid sedan.

Eller som DN uttrycker det: "Världshaven är i dag fulla av plast. Tidigare i år var uppmärksamheten stor kring de gigantiska sopberg som driver omkring i Stilla Havet. Plasten utgör enligt vissa rapporter 90 procent av havssoporna."

Vidare skriver man:
"Det är naturligtvis bra om konsumtionen av plastpåsar minskar. Men som alltid gäller det att räkna på alternativen och se hela miljöeffekten. Papperspåsar är biologiskt nedbrytningsbara, men mer skrymmande och kräver ett större transportarbete som har negativ klimatpåverkan. Det bör tas med i kalkylen."

Hallå, DN! Hört talas om väskor? Tygpåsar?

10 kommentarer:

  1. "Hört talas om väskor och tygpåsar?"

    Är inte det lite väl mycket begärt av en borgarblaska?

    SvaraRadera
  2. Det finns nedbrytbara plastpåsar sedan länge. Den ekonomiska utveckling som Schlaug ger sig på har gett oss dem.

    SvaraRadera
  3. Papperskassarna håller ju hur många gånger som helst.
    Tror att jag köpt en ny i år!

    SvaraRadera
  4. Tyvärr fungerar inte de nedbrytningsbara plastkassarna på det sätt som man skulle kunna önska. Konsum har faktiskt fått kritik för sin lansering. Dessutom hjälper de inte de albatrosser som drabbas eftersom de inte bryts ner så fort som man skulle kunna önska.

    SvaraRadera
  5. Så hur ska man bli av med sina hushållssopor om man inte har plastpåsar?

    Blir både dyrt och miljöskadligt att slänga en tygpåse i veckan.

    Våra begränsade petroleumtillgångar ska användas just till förädlade petrokemiska produkter likt plaster, polymerer och kemikalier istället för att elda upp dem i förbränningsmotorer.

    SvaraRadera
  6. Du skriver bra och friskt, Schlaug. Men det finns en del knäppskallar som kommenterar, något som är över måttan vanligt på bra bloggar! Starvid tycks inte förstått just någonting av vad det handlar om - ton efter ton med just plastpåsar i våra hav, massdöd bland fåglar som tror att det är mat.

    SvaraRadera
  7. Det är bara kriminella som kastar plastpåsar annat än i därför avsedd behållare, och de ska självklart bestraffas hårt och skoningslöst.

    SvaraRadera
  8. Plastpåsar!

    Schlaug går från klarhet till klarhet…

    Det finns miljarder stora och små problem i världen. Skall Schlaug penetrera dem alla? Det verkar faktiskt så.

    Men han föraktar den ekonomiska tillväxt som kan lösa problemen.

    SvaraRadera
  9. Till Starvid: man kan slå in soporna i en del av DN, förslagsvis ekonomidelen. Man måste inte ha plastpåse.

    Sedan är väl i grunden inte plastpåsarna i sig det värsta problemet, utan den alltför bristfälliga sophanteringen och obefintliga återvinningen är det verkligt problematiska.

    Peter, grön

    SvaraRadera
  10. Alla av oss prenumenerar inte på miljöskadliga lågkvalitativa PK-tidningar som DN. Vissa har faktiskt ingen tidning alls utan läser våra nyheter på internet.

    Men nu prenumenerar jag faktiskt på en tidning (https://subs.iht.com/CircaExtranet/) men jag fattar inte hur den skulle användas för att bära sopor. Det blir ju väldigt opraktiskt och geggigt.

    Dessutom, i många länder drivs pappersbruken inte av miljövänlig kärnkraft som i Sverige, utan av kol och gas. Och då kan man fråga sig varför man ska använda papper i stället för plast?

    Dessutom återvinns alla våra hushållssopor, antingen som matavfall (kompost?) eller energiåtervinns i kraftvärmeverk.

    Nej, det här med att förbjuda plastpåsar verkar vara ovanligt dåligt genomtänkt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.