tisdag 29 april 2008

Och golfbanor, vinodling och bomull till fredagstoppen?

Plötsligt har de som inte brytt sig så mycket om världssvält och miljö vaknat till liv. Godmorgon! Etanol och matpriser har väckt dem.
Är det någon som hört de nyväckta kritisera att jordbruksmark används för golfbanor och vinodling? Eller ens till tobaksodling och spannmål till Absolut Vodka?
Nej, tänkte just det. Rör inte vår golfbana! Det är en mänsklig rättighet att slå ner en liten bolljävel i hålet.

Det är en mänsklig rättighet att köpa nya kläder varje vecka också. En ny topp på fredag är ett måste. Blondinbella - aktiv i moderata ungdomsförbundet - gör vad hon kan för att få upp konsumtionen. Trots att denna totala överkonsumtion - initierad genom reklam och modenycker -leder till att 6 procent av världens jordbruksmark används för bomullsodling. Biobränslen tar drygt 2 procent i anspråk.

Och! Visst är det lustigt att de aningen nyfrälsta inte låtsas om att spekulationen numera spridit sig från fastigheter till mat... Det är väl en mänsklig rättighet att låta mat hanteras som spekulationsobjekt på världens börser?

Etanol är ingen global helhetslösning. Absolut inte. Den amerikanska modellen att få fram etanol via majs är ett skämt. Men etanol framställt på ett vettigt sätt är en av många dellösningar. Inte mer, men inte heller mindre. Ibland blir debatten överdriven från båda håll.

För övrigt är de finare delarna av miljörörelsen ute på hal is när man - kanske i panik när kritiken av etanol tog fart - hävdar att höjda matpriser är av godo därför att fattiga bönder kan få det lite bättre. Men de stora befolkningsökningarna sker i storstädernas fattigaste delar, där man är beroende av låga matpriser.

26 kommentarer:

 1. Att spela golf främjar hälsa och naturintresse och bör inte angripas på detta sätt.

  SvaraRadera
 2. Nej och inte heller rätten att dricka vodka baserat på svenskt spannmål eller röka en havanna-cigarr från Kuba.Det tillhör "livets goda" och de som har gott om pengar har råd med både golfklubbor och en etanolbil.
  Rättvis fördelning och globalt miljöansvar gör att det nog är viktigare med rent vatten,bränsleförsörjning(sol,vind och vatten),vettiga transporter och främjande av en mer basal social tillvaro.

  SvaraRadera
 3. Dina åsikter är för jävla otäcka, Schlaug!
  Inser du nu att din gröna ideologi leder till en ny totalitarism!?
  Kommunisterna hade Marx och Lenin
  Du har "miljön".
  Avskyvärt!!!

  SvaraRadera
 4. Anonym här ovan är verligen sårad in på benknotorna. Det är fruktansvärt att det finns de som idag spekulerar i spannmål, vilket pågått mer systematiskt under ett års tid, och därmed cynsikt tjänar pengar på andras svält och förnedring. D e t är avskyvärt!

  SvaraRadera
 5. Man bör betänka att det inte är möjligt att spekulera utan att det först finns prisfluktuationer att tjäna penga genom. Spekulation är med andra ord främst en följd av ändrade priser, inte en orsak till dem.


  Det är liksom ingen som köper upp stora lager av mat och gömmer dem eller förstör dem, vilket det ibland verkar som om vissa tror...

  SvaraRadera
 6. Spekulation i XX leder inte till ökade priser, utan till mer korrekta priser.

  Man kan lika gärna spekulera i lägre matpriser.

  Om ni är övertygade om att spekulation drivit upp priserna på mat över deras riktiga värde så är det bara att ta en kort position och tjäna massor av pengar. Istället för att skriva gnälliga inlägg på bloggar. Inte för att man inte ska få skriva gnälliga blogginlägg, de är roliga att läsa och kommentera. :)

  Men ta en kort position. Du tjänar pengar och driver dessutom ner matpriserna. En god gärning helt enkelt.

  Om du nu är har rätt i att spekulation lett till en bubbla i matpriserna.

  SvaraRadera
 7. Kära hjärtanes vad det argumenteras dåligt. Schlaug har rätt, det är välingen hemlighet att FN:S Världslivsmedelsorganisationslår fast att spekulation kring livsmedel drivit upp priset till dagens nivåer. Se t ex: http://www.webfinanser.com/site/artikel.asp?pmid=681085

  Vaför i all sin dag kan ni inte ta till er detta? FN listar sju orskaer till prishöjningen, etanol är den lilla. Detta innebär inte att vi ska bränna etanol utan eftertanke, men att dagens prishöjningar skulle ha med de akuta prishöjningarna är göra är fel. Det är i stort sätt bara i Sverige, vilket är en mycket liten marknad, så etanol finns i europeiska pumpar. Vi tar allt vårt - en E-bensien, från Brasilen, där 1% av jordbruksmarken upptas av etanol. Etanol är, som Schlaug skriver, en dellösning för lokala marknader. Skulle det växa gigantiskt så skulle det självfallet bli problem.
  Petra, (ekonom från Handels, om det nu kan påverka trovärdigheten).

  SvaraRadera
 8. Etanol är, precis som el, en energibärare.
  Ingen är så dum att han ger sig på elen utan att först se efter hur den är producerad.
  På samma sätt måste vi naturligtvis förhålla oss till etanolen.
  Rätt producerad är den ett ypperligt alternativ.

  SvaraRadera
 9. Enorma arealer ligger i träda.
  Det finns plats både för golfarna, vindrickarna och limpätarna.

  SvaraRadera
 10. Intet ont om Blondinbella!
  Hon har skinn på näsan.
  Fler sådana töser!

  SvaraRadera
 11. Jag har följt den här bloggen några veckor och utser det till Sveriges bästa. Eleganta texter, kul bildval och intressant blandning på innehållet.
  Bonde söker bloggar

  SvaraRadera
 12. T.om. Mayakulturen levde på att odla mark som ligger i träda, Vad fasen gör all skog som upptar en massa plats för odling i bl.a. Sverige. Den kan väl inte ha som uppgift att enbart rena luften och tidningspapper och virkehus?

  SvaraRadera
 13. Schlaug har censurerat mig! ynkligt.

  SvaraRadera
 14. Den här bloggen verkar mest vara en nördblogg. Insnöade världsförbättrare.

  SvaraRadera
 15. Kjell G Holmsten hävdar att jag cencureret honom. Så har inte skett. Någon kommentar från denne avsändare har inte kommit.

  SvaraRadera
 16. Kjell G Holmsten hävdar att jag cencureret honom. Så har inte skett. Någon kommentar från denne avsändare har inte kommit.

  SvaraRadera
 17. Petra,

  Om ekonomerna på Handels baserar sin kunskap om råvarumarknader på notiser som hänvisar till FN(!) så är det illa med Handels.

  Jag uppmanar och utmanar alla som tror att spekulation drivit upp priserna på livsmedel att ta korta positioner i livsmedelsråvaror. Put your money where your mouth is! (pun not intended)

  Gör en god gärning och bli rika på er övertygelse.

  SvaraRadera
 18. Vad tycker du om ressonemanget att ifall svenskar köper den "rena" etanolen så gör vi att andra länder som inte försäkrar sig om att etanolen är bra köper mer "dålig" etanol... vilket gör att Sverige påverkar miljön negativt?

  -MW

  SvaraRadera
 19. ??????????Skrev jag på han Momads sida???Min komentar för svann om miljöpolitiken??????

  SvaraRadera
 20. Vilken är avsikten med den här bloggen? Är det inte bättre att slå igen butiken?

  SvaraRadera
 21. Pålle: Nja, en lösning för dig är ju att du inte besöker den.

  Magnus: Fuletanol kommer alltid att tillverkas, precis som fulel. Desto fler som ställer krav, desto bättre är det. Det ahr vi ju märkt när det gäller livsmedel, man har skapat en marknad för miljöbättre mat.

  Starvid: Viktigast är kanske att basera sin kunskap om råvarumarknader på insikter om människans basbehov...

  Kloker: Jo, inte minst EU bär sig ju märkligt åt som betalar bönder för att inte odla.

  Gustav: Visst krävs det prisfluktationer för att man skall spekulera - men spekulationen i sig bidrar ju till "fluktationerna", vilket i detta fall medför att FN tvingas betala mer för maten till svältande än man annars skulle behöva. FN-pengar går därmed direkt i spekulanters fickor, vilket känns aningen oetiskt i detta fall.

  Anonym 11:52: Det är helt okej fö rmig att du anser att jag har miljön som drivkraft medan kommunistenra har sina drivkrafter...

  SvaraRadera
 22. Människan valde? att bli en lort
  när det gick för fort
  och blev för stort
  Finns det någon stig
  när det skitigt sig
  för dig och mig?

  Finns det något Pionjärsförbund
  på hela jordens rund
  som krossar jordens rövarband
  och visar på ett annat land
  och som är nog mogen
  för att samarbeta med skogen?
  Omogen?

  SvaraRadera
 23. som är mogen nog
  att leva i vår skog?
  Isotop

  SvaraRadera
 24. För Bjäre (Båstad för er 08) är det för sent, kapitalister och deras lakejer har ett fast grepp om vår landsända och snart kan vi stoltsera det lekplats nummer sju. Åtta och nio ligger i byrålådan och väntar. Golf är uppenbarligen så tråkigt att endast en vacker utsikt kan förmå de leklystna att beträda naturen i den mån grön asfalt kan betecknas så.
  Bra jord ska ligga för fäfot. Tvåbenta.

  SvaraRadera
 25. Konsumtion och kapitalsim är det som får jorden att gå runt!
  Roberth Ström
  trolix@hotmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.