torsdag 24 april 2008

Och sossarna hycklar om försvaret... Lägg ner!

Socialdemokraterna hävdar att regeringen schabblar med försvaret, och att ÖB därmed måste handla i panik. Till SvD säger försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (s) att regeringen gör saker i fel ordning.

– Innan man gör besparingarna måste man utreda vad försvaret ska göra.

Ett sådant hyckleri! Sossarna vill ju skära 4,5 mrd mer än regeringen denna mandatperiod, utan att först utreda vad försvaret skall göra. De där 4,5 miljarderna är inte kattskit, det är en miljard mer än vad miljöpartiet vill göra... Skulle inte värre panik uppstå då i Högkvarteret?

Claes Arvidsson menar att "Alliansens försvarspolitik ser ut att leda till en ny – och rekordsnabb – halvering av försvaret." Nja, det beror ju vad man menar. Försvaret kommer att kosta i stort sett lika mycket som förr - men man får allt mindre för pengarna. Så pass lite att Ekot kan rapportera att det "finns exempel på förband där man under en övning bara får ett skott till sin AK5:a när man ska skjuta och då kanske man ska ligga ute i fält en hel vecka." Paniken är stor, någon sorts privatisering föreslås på Svenskans debattsida...

Släpp paniken: lägg ner militären helt och andas ut! Och satsa pengarna på att försvara människoliv och demokrati istället. Svensk militär som inte ens i FN-uppdrag orkar anmäla och offentliggöra att misshandel och tortyr sker kan inte längre låtsas vara lite finare och mer rättrådig än andra, ett påstående som ju gärna annars sprids.

Det är naturligvis absurt att ett försvar, som inte ens är ett försvar, skall kosta så mycket skattepengar som det gör. Drygt 40 miljarder per år, trots alla neddragningar... För detta får vi ett gäng soldater som kan skickas ut i världen. Aldrig har väl så lite kostat så mycket.

För dessa 40 miljarder skulle vi kunna bygga upp sjukvårdsteam för internationella insatser (20 mrd), satsa på den svenska skolan (10 mrd) och förstärka rättssystemet (10 mrd). De internationella sjukvårdsinsatserna - med räddningshelikoptrar, läkemedel och sjukvårdspesonal - skulle ge Sverige en humanitär profil.

Det är alltför gott om vapen, och allt för lite av läkemedel. Det är alltför gott om soldater, och alltför ont om läkare. Tusentals människor dör varje dag på grund av denna snedfördelning. När ska något politiskt parti våga ta konsekvenserna av detta och driva kravet på avveckling av militären och upprustning av civilsamhället?

Enligt en vanligtvis välunderrättad källa, Annika Nordgren Christensen, vibrerar Högkvarteret "av aktivitet, frustration, interna uppgörelser och det lär ringla ut tabeller ur varenda skrivare på alla våningsplan, i dessa tider". Militärledningen tycks lägga ner mer krut på att försvara Högkvarteret än på att kriga, vilket i och för sig är glädjande.


18 kommentarer:

 1. "Släpp paniken: lägg ner militären helt och andas ut! Och satsa pengarna på att försvara människoliv och demokrati istället."

  Det är väl här den mest fundamentala begreppsförvirring enfinns, då Krigsmaktens uppgift just är att försvara människoliv och demokrati. Svenska liv och den svenska demokratin.

  Men politiker och generaler har visst blivit alldeles till sig på att skicka expeditionskårer till jordens alla hörn.

  Men en sak håller jag med om. Lägg ner FM, FMLOG, FMV Fortifikationsverket, Pliktverket, ja allt utom FOI. Lägg allra mest ned Högkvarteret. Och börja sen om från början.

  Under kriget bestod en tysk divisionstab av fem personer, om jag inte minns fel. Och det utan allt det teknologiska stöd vi har i dag. Definitivt något att ta efter.

  En annan återhållande faktor vore att våldsamt begränsa antalet flaggofficerare som utses av Kungl. Majt. Säg en per mobiliseringsbar/stående brigad eller motsvarande, och sen 10 till att sprinkas ut i organisationen. Inte 300 (?!) som vi har idag.

  SvaraRadera
 2. Jag delar Birgers uppfattning om att pengarna skulle göra mycker mer nytta, och såväl rädda fler liv om de användes för sjukvårdsinsatser där de behövs i världen, som att försvara demokratin genom att lämna över pengar till skolan och rättsvårdande myndigheter, det vill säga högre kvalitet på polis, domstolar och sådant.

  SvaraRadera
 3. Saken är väl den att när det väl kommer till kritan så skulle de flesta av oss svenskar vilja ha ett försvar? Skulle gärna vilja se någon undersökning på det.
  Sen så kostar ett minimum försvar som vårat, som är bland de svagaste i Europa nånstans runt 40 miljarder.

  Det låter mycket men titta på 2007 års utgifter där:
  Rikets styrelse går på 8 miljarder och beräknas öka till 10 miljarder 2008,vad kostar 2 miljarder extra?

  Jord-skogsbruk, fiske med anslutande näringar, 20 miljarder, detta är i stort sett bara subventioneringar så några 1000tals bönder ska få ha kvar sin livsnäring, istället för att acceptera verkligeheten och köpa spannmål etc från billigare länder i tex. östeuropa?

  Det storta positiva i budget propositionen för 2008, är att statsskuldsräntor beräknas minska med 15 miljarder till 2010, Istället för att hetsa om försvaret, fördela dessa pengar vettigare istället och minska subventioneringarna!!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Gå tillbaka tio år i tiden och se hur mycket av dagens skeenden du förutsåg då! USA:s krig mot terrorismen, Afghanistan, Irak, Sudan, konflikten USA/Iran etc? Kanske insåg du redan då vad som skulle hända idag, men sannolikt är att din kristallkula inte kan gissa hur världen ser ut om tio år. Vågar vi verkligen dra ner på försvaret? Det tar ungefär tio år att bygga upp ett nedlagt försvar. 40 miljarder är inte mycket pengar när/om det visar sig att de behövs. Att satsa mer på sjukvårdsinsatser kanske inte är fel men det handlar ju inte om försvar!

  SvaraRadera
 5. Anita Lindbloms "Balladen om den blå baskern" skulle vara utmärkt musikillustration, tycker jag.
  Ser att du har det amerikanska originalet.

  SvaraRadera
 6. Anders, det är åtgärdat!
  Svar till Inte nato...: Nej, vi vet inte så mycket om framtiden, men vi vet hur hotet ser ut idag: en skola som behöver resurser, ett rättssystem som går på knäna - båda förhållandena hotar en demokratisk utveckling. Vi vet också att tusentals människor dör i onödan - i flyktingläger, i kriser, efter naturkatastrofer - därför att det fattas läkemedel, läkare och vård. Försvar för demokrati och försvar för människoliv borde vara vår gemensamma uppgift.

  Starvid: För varje krona kan vi göra mer för demokrati och liv om de används på bättre sätt än satsningar på militären.

  SvaraRadera
 7. Jävla pacifistjävel! Var stolt över våra soldater. Inte ens miljöpartiet vill ju lägga ner försvaret längre och vänstern vill ha mer värnplikt. Du är ensam om din löjliga uppfattning! Vi måste ha ett bra och tillförlitligt försvar! Femtekolonnare hade vi inför andra världskriget, se hur det blev! Mer pengar till skolan skriver du, vi har redan ett av de mest lärartäta skolväsendet som finns i världen! Hur ska läkare kunna arbeta utan militär i krig? Sluta dina perversa angrepp mot det svenska försvaret!
  Mejl från EK.

  SvaraRadera
 8. Fin låt. Fast nu är det EU-keps som gäller, gärna under Natobefäl...

  SvaraRadera
 9. Himmel så blåögda människor det finns! Jag blir rädd!

  SvaraRadera
 10. Angående en medicinsk "insatsstyrka" med räddningshelikoptrar etc, kan jag rekommendera följande doktorsavhandling:
  http://tinyurl.com/6ey7rp

  Huvudpoängen är att all typ av akutvård till fjärran länder så gott som alltid kommer försent, och med fel materiel. Det gällde i tsunamikatastrofen, jordbävningen i pakistan, skolskjutningen i beslan...

  Om man ska lägga försvarspengarna på annat, ska man alltså inte lägga dom på "flashig" insatsinriktad sjukvård, utan mer långsiktig sådan. T.ex. sådant som MSF/Läkare utan gränser håller på med.

  SvaraRadera
 11. Anonym som himmlar över blåögda människor. Jag tror att det är du som är blåögd, Birger är grönögd.

  SvaraRadera
 12. Varje land har ett försvar.
  Antingen har man ett eget, eller har man någon annans...
  Har vi ingenting lärt?

  SvaraRadera
 13. Visst, men ett försvar av demokrati tar sig olika uttryck i olika tider. Militär är inte på långa vägar det viktigaste. Polis- och rättssystem är viktigare, liksom en bra skola där ungarna blir sedda, får ta ansvar och känner trygghet.
  Picko

  SvaraRadera
 14. I vår tid, är ett ok, OSS givet,
  problemformuleringsinitiativet.
  Vi behöver vetenskapsmän och poeter,
  och när lärjungarna vill, profeter.
  Och på alla ställen
  behövs nya samhällen
  Från Fnatten till Hatten och andra bonader.

  SvaraRadera
 15. Underbart skön slutkläm, Birger :-)
  Och ett bra resonemang även i övrigt!

  SvaraRadera
 16. Sverige har ju haft en viss förmåga att avrusta precis i fel tid - så det här är ju inte precis lovande inför framtiden - tredje världskriget eller?

  SvaraRadera
 17. Så oerhört oseriöst. Försvara människoliv istället, skriver Schlaug. Hur hade den humanitära närvaron sett ut tex i Tchad nu, om inte den militära närvaron hade varit på plats, tror Schlaug?

  SvaraRadera
 18. Det finns en galen psykopat som vid flera tillfällen antytt "möjligheten" av ett tredje världskrig.
  Är du en anhängare av den "möjligheten" ?? Fråga Dig vem Du är!
  Fundersam!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.