fredag 25 april 2008

Om att spika sig själva i foten...

Tre tunga miljöpartister - språkrören för Grön Ungdom samt sammankallande i mp:s partistyrelse - går på DN-debatt till storms mot vänsterpartiet. Mp och socialdemokraterna behöver inte vänstern, skriver man. Och så går man till angrepp på vänstern för den politik detta parti har gemensamt med... socialdemokraterna!

Således angriper man, helt riktigt, vänstern för att ha motverkat grön skatteväxling - men glömmer att socialdemokraterna slopade kravet på grön skatteväxling i sitt budgetförslag så fort man slapp samarbete med De gröna. Man glömmer också att det var Göran Pesson som gillade skatteväxlingen - sossar i riksdagsgruppen har alltid varit minst lika kritisk som vänstern...

Vad värre: Miljöpartisternas eget språkrör har uttalat sig tvivlande på fortsatt grön skatteväxling, som ju innebär sänkt skatt på arbetstid och höjd skatt på energi, utsläpp etc. Han har luftat den inställning som vänstern (sic!) tidigare luftat: Inte sänkt skatt på arbetstid, men höjda miljöskatter som kan finansiera t ex järnvägar.

De tre tunga miljöpartisterna går, helt riktigt, till angrepp mot vänsterns principiella motstånd mot friskolor men nämner inte med ett ord att det är minst sagt problematiskt att vi ser en utveckling där offentligt ägda skolor i allt större omfattning ägs av bolag vars främsta uppgift är att dra hem vinst. Inte ett ord om det absurda i att stora kedjor sakta men säkert ersätter det offentliga som ägare av skolan - något som ju också socialdemokrater motsätter sig.

Samma sak vad gäller vården... Ibland tycks dagens ledande miljöpartister inte förstå att det är en våldsam skillnad på självstyrd välfärdsversksamhet - som kan skapa mångfald, ansvar och engagemang - och vinstsyftande bolagisering där ägarna bara har ett intresse: förflytta så mycket som möjligt av de skattepengar som finansierar verksamheten till egen ficka.

Så anklagar de tre miljöpartisterna vänstern för att på hemsidan inte ha något om Kuba. Märkligt, vid en snabb sökning på deras hemsida står att Castros avgång kan ge en chans till demokrati på Kuba samt att man kritiserar Kuba när man bryter mot de mänskliga rättigheterna. Söker man Kuba på miljöpartiets hemsida hittar man förresten en debattartikel där partiets utrikespolitiska talesperson i riksdagen, tillsammans med partiets representant i EU-parlamentet, skriver: "Den borgerliga upprördheten över temakvällen om Fidel Castro och Kuba i Sveriges Television torde vara årets överreaktion från några som saknar perspektiv på vår värld i dag. Man silar mygg och sväljer kameler."

För övrigt tror jag att många gröna har en hel del gemensamt med vänstern när det gäller synen på svensk medverkan under Natobefäl i Afghanistan. Liksom när det gäller synen på svensk medverkan i EU:s stridgrupper - däremot knappast vad gäller vänsterns nostalgiska syn på svenskt försvar. Många partister på den kommande kongressen kanske till och med visar sig ha mer gemenssamt med Lars Ohly än med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson när det gäller EU-utträde...

Ibland förstår jag inte utspel från mitt gamla parti - den nu aktuella artikeln ligger ju helt i linje med vad Peter Eriksson tidigare gett uttryck för, så man lär kunna utgå från att den är sanktionerad från de grönas riksdagskansli. Det finns massor att angripa vänstern för, problemet för de miljöpartister som vill krama sossarna är att samma angrepp ofta kan göras på sossarna. Och, utifrån ett grönt perspektiv, väldigt ofta även på de borgerliga: Den övergripande tillväxtjakten, de underställda miljöfrågorna, rädslan för att människor i samverkan - snarare än stat eller kapital - ges makt och inflytande.

34 kommentarer:

 1. Jisses!
  Nu låter du själv som en gammal vänsterpartist / kommunist, Schlaug! Jag tänker då på vad du skriver om friskolorna och sjukvården.
  Sedan kan vi ju åter konstatera att det räcker med Schlaug, nu när ingenting annat duger. Varken socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet eller de borgerliga partierna finner nåd i Schlaugs värld.

  SvaraRadera
 2. De gröna har försvarat privata/kooperativa alternativ inom vård och skola så länge det handlat om att öka delaktighet och pedagogisk utveckling resp främja helhetssyn på vård. Att på det sätt som nu sker öppna upp för vinstsyftande bolagisering var aldrig meningen för vårt parti. Varför man gjort det är obegripligt att förstå!

  SvaraRadera
 3. Tycker inte alls Schlaug låter som en gammal kommunist, han låter som en grön bör låta.

  SvaraRadera
 4. Vård, skola och omsorg bör öppnas upp och befrias från regleringar och planmonopol. Frihet och mångfald är melodin. Det klarar inte vänsterpartierna av, varken v, s eller mp. Den debatt Schlaug refererar till är ointressant.

  SvaraRadera
 5. Skämmigt att artikelförfattarna inte kunnat söka på v:s hemsida innan man angriper dem. Inte snyggt.

  SvaraRadera
 6. Lång tid att bygga upp värderingar, kort tid att krossa dem. Finns det ingen ideologisk kurs i mp?
  Ingrid B

  SvaraRadera
 7. Detta var ett bra inlägg, till skillnad från det som gjorde på DN debatt!

  SvaraRadera
 8. Om jag gång på gång delar dina åsikter, också när det gäller analys av Miljöpartiet, vem skall jag då rösta på?
  Miljöpartist

  SvaraRadera
 9. Valparna stillsamt och förödande effektivt avklädda av husse. Tillropet borde bli: Tänk innan ni skriver debattartiklar.

  SvaraRadera
 10. Snyggt skrivet, håller helt med, jag trycker att den här artikeln var en i raden av klumiga uttalanden som folk i partitoppen har gjort. Jag har aldrig förstått varför vi försöker distansiera oss från vänstern som enligt mig är det parti som står mp närmast

  /grön ungdomare...

  SvaraRadera
 11. Tur att jag hittade den här kommentaren till det som står i dn.

  Jag har fått hem en avi som jag tänkt betala för att gå med i Mp. Efter att ha läst artikeln i dn blev jag väldigt tveksam och tänker nu överväga ett tag till.

  Din artikel fick mig hursomhelst att inte riva avin med en gång. Då jag finner arikeln i dn vara väldigt ogenomtänkt.

  SvaraRadera
 12. Jojo, men Birger är ju inte medlem längre sedan många år!

  SvaraRadera
 13. Det är bra att Mp visar att det är ett 100%-igt demokratiskt parti och tar avstånd från kommunist Ohly. Mitt förtroende för Mp i demokratifrågor förblir fortsatt starkt.

  SvaraRadera
 14. Vad skall vi med partier till när vi har Schlaug? Han vet bäst om allt!

  SvaraRadera
 15. Mp bör ta avstånd från kommunisterna. Vad skulle vi säga om mp samarbetade med nazisterna?

  SvaraRadera
 16. Som vanligt i Sverige. Att människolik är mindre värda när vissa ideologier dödar folk.

  SvaraRadera
 17. Miljöpartiet är ett patetiskt parti. Ett parti med en enda drivstjärna: Makt! Över alla och envar! Man kräver att ett parti med rötter i arbetarrörelsen ska ge upp sina grundideologiska skäl för att matcha miljöpartiets fladder fram och tillbaka i alla frågor, EU vill man både vara med i och gå ur. Språkrören skiter i partiprogram och kongressbeslut och pådyvlar sitt parti åsikten att man ska vara kvar i EU över huvudet på medlemmarna. Är det det miljöpartiet kallar för demokrati: Makten uppifrån! Strejkrätten ska inte värnas utan pillas och petas i. Tror de på fullt allvar att det ska backas i en sådan fråga från ett arbetarparti så är de nog mer korkade än vad som borde vara tillåtet. Utförsäljningar är bra ibland och ibĺand inte. Den som begripit när det är bra kan väl berätta det för mig för jag gör det inte. Om att vara modern är att fladdra fram och tillbaka utan någon klar linje från ena dagen till andra så är jag glad över att vara omodern. Dessutom stolt!

  SvaraRadera
 18. Bra skrivet, som vanligt. Det är sånt här, alltså det på DN Debatt, som gör mig väldigt tveksam till Miljöpartiet. Inom Miljöpartiet tycks finnas många med vettiga "vänstervärderingar", men också många som känns höger och varje chans att sakligt eller osakligt agera vänsterpartiet används. Trist. Dessutom är det dogmatiska friskoleförsvarandet svårt att förstå.

  SvaraRadera
 19. ”Tre tunga miljöpartister”, skriver Schlaug. Tunga? En är styrelseledamot och de andra två är mycket unga och mycket okunniga om det mesta. Hur kan en styrelseledamot skriva någonting tillsammans med dessa två?

  Det man skriver om socialförsäkringarna är demagogi och saknar relevant substans; lätt för de borgerliga att bemöta.

  Det man skriver om miljön och klimatpolitiken är sakligt alldeles galet. Man bör ta reda på sanningen.

  Sveriges företagare mår nog mycket bättre i de borgerligas sällskap än i sällskap med tillväxtfientliga miljöpartister!

  ”Miljöpartiet har länge varit klara med att en koalitionsregering med socialdemokraterna är ett förstahandsalternativ”, skriver man. Länge? En helt otrolig formulering! Och vad ska man säga om att man nu sätter sig helt i knät på socialdemokraterna, som man ju kan anklaga för precis samma saker som man nu anklagar vänsterpartiet för? Hårresande!

  Kritiken av kommunisterna är naturligtvis bra! Vänsterpartiet bör förpassas ur riksdagen, enligt min mening. ”Inga kommunister på våra gator!”

  Man talar om miljön som en ”paradgren” för miljöpartiet. Men så är det inte längre! Miljön finns på samtliga partiers program sedan länge. Det är inte heller så att denna fråga ”väger tungt när människor ska välja parti”. Och varför skulle den göra det? Politik handlar om helhetssyn!

  ”I Sverige har vi kommit långt” skriver man. Äntligen ett erkännande!

  Man frossar i ”klimatoron”. Äckligt!

  Vem tycker INTE att ”Vi politiker ska sätta upp regler och ekonomiska ramar som skyddar miljön och som styr utvecklingen i hållbar riktning”? Jag får en känsla av att skribenterna kapat ALLA rötter i miljöpartiet. De som styr i partiet i dag har inte en susning om partiets historia.

  De tre ”vill öppna för en stark asylrätt”. Jo, så står det. Man vet tydligen inte om att Sverige sedan länge har den generösaste invandringspolitiken i världen. Vi svenskar är övermätta på invandring och det krackelerade samhälle som blivit följden ( = multi-kulti).

  De tre vill att miljöpartiet tillsammans med socialdemokraterna ska forma den politiska plattformen. Så korkat! Naturligtvis kommer elefanten att svälja myggan!

  SvaraRadera
 20. Jag höll på att få krupp när jag läste DN-debatt idag. Dessutom blev jag ledsen, vad har jag i detta parti att göra längre?

  SvaraRadera
 21. Jag ser gärna att mp utnyttjar ett marginaliserat v för att återerövra de gröna profilfrågor som Schyman taktiskt nog såg till att väljarna förknippade med vänsterpartiet, men att hacka på v för att man förespråkar sosseanpassning är ingen strategi, det är ytterligare ett bevis på en ideologiskt förvirrad partiledning - det är inte ens grön politik, det är bara korkat.

  SvaraRadera
 22. Ett tragiskt inlägg av de nyvalda språkrören och magnus johansson. Finns egentligen inte mycket mer att säga än att mp-ledningen, såväl som det lobotomerade Grön Ungdom, är så realpolitiskt och ideologiskt vilset att man tar till populistiska angreppsmetoder för att synas i media. Kanske är det dags att lämna partiet, trots allt.

  SvaraRadera
 23. Det var roligt att läsa den här klockrena sågningen. Som vänstersocialdemokrat har gjort en själv på min blogg. Jag blir mycket oroad över om denna linje är en miljöpartiets nya profil. I så fall är partiet i egenskap av vitaliserande kraft ett minne blott. Kvar, i skuggan av en djup besvikelse, blir ett idéfattigt, socialliberalt mitten. Det vore dumt och onödigt.

  SvaraRadera
 24. Den trädgård som vi ärvde vårdade vi icke. Inte heller vårdade vi den Kristna analysen, ej heller den Marxistiska analysen, ej heller den Buddiska analysen, ej heller den Ekosofiska analysen. Ej heller djuppsykologien. Att försöka tala männskligheten tillrätta verkar inte vara helt lätt, speciellt när kommersialismens Gudskap DÅNAR från alla strupar. M:partist; Statist?
  OBEGRIPLIG! Något arg!

  SvaraRadera
 25. Vi har gått under
  av blixt och blunder
  och är marknadens kunder.

  Och i, ekosofisk samverkans ställe
  låtsas vi vara ett samhälle,
  trots hela vårt andliga frånfälle.

  Du som loppa
  vill mig stoppa.

  Fråga den som bloggen förestår,
  Jag skriver, så länge som jag får!
  Reflex

  SvaraRadera
 26. Jamen självklart skall skattemedel generera vinster för korporationer i utbyte mot billigast möjligast utbildning för barnen. Barnen det handlar om är bara vår framtid i den mån att de kan arbeta i serviceyrken och det kan de göra utan kvalificerad utbildning. Företagsvinster är mycket viktigare än att populasen lär sig meningslös trigonometri. Läs Aldous Huxleys Brave New World för att se ljuset.

  SvaraRadera
 27. Grön Ungdoms tidigare språkrör Alexandet går till hårt angrepp på DN-atikeln på sin blogg. Han stöder Birger fullt ut. Jag tror inte att det är Birger som är avvikande grön röst, det är mp-ledningen som är avvikande grön röst!

  SvaraRadera
 28. Tänka sig att jag var på vippen att rösta på miljöpartiet förra Riksdagsvalet. Vänsterpartiet kändes trött och sossarna höger. Men när man ser vad miljöpartiklarna kritiserar vänstern för, förstår man ju att det sista vi behöver är fler gröna i Riksdagen. Lika lite som vi behöver fler folkpartister eller centerpartister. För det är samma visionslösa, ljusblåa soppa, om än med några gröna ärtor irörda, som serveras. Om nu miljöpartiet också ska bli borgerligt, hur ska dom då kunna motivera att det inte uppgår i centerpartiet?

  SvaraRadera
 29. Klockren artikel. (v) tillför ingenting. Och de inser själva att de själva tjänar på att stå utanför ett ev samarbete.

  SvaraRadera
 30. Hur kan det vara en klockren artikel när det uppengbarligen är sakfel i den? Har kollat och det står ju på vänsterns hemsida om Kuba, sossarna har ju precis som vänstern tagit avstånd från grön skatteväxling, friskolorna är ju problematiska när de i allt större utstäckning övergår i internationella privata bolags intressen. Vänstern är inte bättre än sossarna, men inte heller sämre. Hur kan du uppfatta något annat, Rasmus?
  Anna

  SvaraRadera
 31. Signaturen Grön ungdomare undrar, varför vi ska distansera oss från vänstern.

  En hyfsad gissning är väl, att mp och v till stor del fiskar i samma vatten. Om mp lyckas klippa hål på vänsterns nät, kan det gynna mp:s röstsiffror. Valstrider brukar inte vara snyggare än så.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 32. Gällande Vänsterpartiet och skatteväxlingen så står det i vänsterns skuggbudget "Vänsterpartiet var med och införde skatteväxling år 2000. Fram till år 2006 har drygt 16 miljarder växlats från ökad skatt på sådant som belastar miljön negativt, till sänkt skatt på arbete och stöd till vissa stimulansåtgärder. Under innevarande mandatperiod har Vänsterpartiet lagt förslag om fortsatt skatteväxling. Vi menar att det krävs en höjd ambitionsnivå för att nå uppsatta klimatmål." Men att man satsar inkomsterna på miljöskatter även på sådant som billigare kollektivtrafik och annat miljövänligt.

  SvaraRadera
 33. Mer catfights mellan mp och v tack! Och så lite mer ljus på Schyman och Fi också tycker jag. Spetsa med lite skriverier om Piratpartiet. Sen håller vi tummarna för att detta leder till att både v och mp trillar under riksdagsspärren. Det vore väl gött!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.