fredag 22 februari 2008

Ojdå, samtal i burken...

Plötsligt har teve blivit något att ta på lite mer allvar. Idén om samtalet har nått SVT. Inte debatt, där någon gör allt för att vinna och få in snabba slag. Utan samtalet.

Debattprogram har jag numera slutat se eftersom det är totalt meningslöst - inte minst när programledarna inte är intresserade av frågan utan av formen, vilket de oftast är.

Kunskapskanalen visar en serie samtal om människan - en timmes långa samtal under rubriken
Vad är en människa. Lysande! Råkade kolla ett samtal i serien Beckman, Ohlson & Can och insåg att SVT kanske fattat att åtskilliga av oss tröttnat på teve, vi har sett allt skit som går att se, hört allt pladder som går att höra och när vi sätter på teven är det i brist på annat... (Missförstå lagom, tack!).

Nu skulle jag önska att K G Bergström också vågade sig på en timmes långa
samtal, inte bara tio minuters utfrågningar, med makthavare. Res på dig KGB! Inse att du har kompetensen för något större än snutteriet! Nog är du väl lite filosof bakom den buttra masken? Ett samtal där ingen behöver vinna, utan där tankarna får fullföljas och utvecklas.

Under mina tjugo år i den politiska svängen hände det inte en enda gång att något enda etermedia bjöd in till ett enda samtal. Det var debatter, utfrågningar och nyhetsinslag - allt där det gällde att att förenkla för att vinna, inte att föra ett samtal. Så in i h-e uselt! Inte undra på att politiken blir fördummad. Formen dödar den. På något sätt utgår man från att vi alla är barn, oförmögna att sitta stilla och lyssna på ett vettigt samtal.

Tjugo procent av vår energi går åt till att underhålla hjärnan, när man ser upplägget på debattprogram undrar man allt som oftast om programmakarna fattat det... Hallå! Behandlar ni inte vuxna som vuxna så förblir de barn!

För övrigt hände det bara en enda gång att en journalist från SVT eller SR var med på ett helt vanligt offentligt möte med publik - ändå kunde journalisterna och expertkommentatorerna lägga sina omdömen om vad jag talade om i valrörelser.

13 kommentarer:

 1. Birger har åter kastat sin pil mitt i prick. Tack!

  SvaraRadera
 2. Birger skriver: "SVT kanske fattat att åtskilliga av oss tröttnat på teve, vi har sett allt skit som går att se, hört allt pladder som går att höra och när vi sätter på teven är det i brist på annat..."

  Ja, så är det, tyvärr. Åtminstone för oss som nu passerar de 60. Som jag brukar säga: Det är bara billiga repriser, precis som livet i stort. Men man ska akta sig för att skriva de yngre generationerna på näsan. Då blir man inte populär. För min egen del har jag numera svårt hitta några TV-program som kan motivera licensen. Då går jag till bokhyllan och plockar ut någon bok jag inte hann med under tidigare år. Det är ju i böckerna samtalen förs, inte i TV. TV lämpar sig nog inte för några samtal eftersom de lyser med sin frånvaro och ingen efterfrågar dem heller.

  SvaraRadera
 3. För att vara en god samtalsledare antar jag att det är bra om man är en god människokännare.
  Att lyssna är bra. Samtidigt kan en del gäster behöva bli avbrutna, få en följdfråga, det gäller att veta när det är läge för det sas. Jag tycker inte det är så kul med en del undergivna programledare i vissa tvprogram, som bara säger ja och amen, till allting.

  SvaraRadera
 4. Jag kom plötsligt att tänka på följande citat ur boken Stäppvargen (1955) av Hermann Hesse:

  Det är meningslöst att tänka, säga eller skriva något mänskligt, det är meningslöst att låta goda tankar gro i hjärnan – på ett par tre människor som gör detta kommer varje dag tusen tidningar, tidskrifter, tal, offentliga och hemliga sammankomster, som alla strävar till motsatt mål och även uppnår det.

  Och:

  Du hade en bild av livet inom dig, en tro, en fordran, du var beredd till död, lidanden och offer och så märkte du så småningom att världen inte alls begär några dåd och offer och liknande ting av dig, att livet inte är någon heroisk dikt med hjälteroller och sådant utan en ganska borgerlig liten håla, där man är fullkomligt nöjd med att äta och dricka, med kaffe och strumpstoppning, kortspel och radiomusik.

  Och:

  Den som i våra dagar vill leva och vara glad åt sitt liv, han får inte vara en människa sådan som du och jag. Den som begär musik i stället för oljud, glädje i stället för nöjen, själ i stället för pengar, äkta arbete i stället för sysselsättningar och hanteringar, äkta lidelse i stället för lek och spel, för honom kan vår vackra värld här inte bli något hem…

  SvaraRadera
 5. Bokmalen säger sanningen. Men vi kan nog vara tacksamma över, att teve serverar oss så pass mycket skräp. Ty, det gör ju att vi nu ägnar oss åt böcker istället, dvs kultur i en bättre "division". Och visst svider det, att betala en så hög teve-avgift för smörjan.
  Kanske man skulle lämna burken till sopstationen...

  SvaraRadera
 6. Kan inte gör annat än att hålla med ovanstående skribenter, men vill tillägga hur tråkigt det är att TVn har blivit så misslyckad. Som medium har TVn faktiskt utmärkt potential, eftersom att den kan nå ut till många människor och på ett sätt som andra medier har svårt med. Därför får vi hoppas "samtal om människan" är starten på ett fundamentalt skifte i hur vi använder TVn.

  SvaraRadera
 7. Birger Schlaug, jag älskar dig! Du skriver så jävla bra!
  Ung och grön

  SvaraRadera
 8. Trots att jag e journalist så måste jag säga:
  Bra!

  SvaraRadera
 9. Exakt så. Extra trist blir det när goda samtalspartner som Stina skall inta rollen som debattledare. Igår gjorde genomförde hon ett mycket fint och givande samtal med en misshandlad kvinna för att sedan agera debattledare i samma program. Från duktig till katastrof i samma program.

  SvaraRadera
 10. Synd att Stinas program går på en tid, när John Blund kommer tassande till oss åldringar och vi gärna vill runda av dagen. Ty hon är en av det fåtal teve-aktörer som är beundransvärd. Det vore bättre, om hon finge komma kl 20 eller 21.

  SvaraRadera
 11. TV8 och Axess TV brukar ha ganska bra program för de med samhällsintresse.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra skrivet Birger, jag håller med dig, jag har också saknat långa samtal med olika personer som påverkar oss i livet. Inget vinna hit eller dit eller sätta dit någon dit eller där - bara ett helt vanligt samtals möte ett långt ett så att man får tillfälle att förstå och höra deras deras helhetssyn med deras egna ord.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.