torsdag 21 februari 2008

När kolet skulle bolma över Sverige....

Året är 1979. Statens industriverk förespråkar att kol bör utgöra framtiden för Stockholm. Kolbåtar på 70 000 ton och större skall lasta av i Oxelösund, där kolet skall lastas om.

Folkpartiregeringen, med Ola Ullsten som statsminister, har just föreslagit att upp till 70 TWh el skall komma från kolkraft, så kärnkraftsvänner de var.

Linje 3, det vill säga Folkkampanjen mot kärnkraft, föreslår att 65 TWh el skall komma från kolkraft.

Jodå, klimatproblematiken kände man till redan då. I Folkkampanjens bok Rösta Nej skriver man: "Genom att kolet används i stora centrala anläggningar som kraftverk och metanolfabriker kan anläggningarna förses med högeffektiv rökgasrening. Konsekvenserna för miljön blir därför inte så allvarliga, som fallet blivit vid spridd koleldning." Så småningom vill man växla över kol till flis.

Personligen stred jag visserligen för Linje 3, men gick inte med i Folkkampanjen förrän långt senare när man lämnat kolspåret, då jag satt i styrelsen några år. Jag uppfattade Linje 3, som var en partiangelägenhet för centern, vänsterpartiet kommunisterna och kristdemokraterna (mp fanns ännu inte), som ett oansvarigt, om än minst dåligt, alternativ. Man vågade inte ge sig på idén om det växande konsumtionssamhället, pläderade för kol och skulle ha tio år på sig för att avveckla sex ganska små kärnreaktorer.

10 kommentarer:

 1. Partipolitisering är aldrig helt bra i folkrörelser.Själv har jag erfarenhet av en miljögrupp som dominerades av mycket aktiva kända miljöpartister och vänsterpartister. Detta ledde så småningom till att miljögruppen lades ner. Klimatberedningen fick sig en rejäl sågning partipolitisk som den var av statsministern. Var finns folkrörelserna som kan backa upp förslagen för att nå klimatmålen? Nu när partierna positionerat sig i två olika block och järnvägssatsningarna redan tillhör utopin.

  SvaraRadera
 2. Eftersom Berget har lärt sig läsa bruksanvisningen och de vetenskapliga rapporterna, har Berget lovat att aldrig spricka. Därför kan vi tryggt lagra kärnavfallet i berggrunden. Även alla rövare har lovat att aldrig kapa en transport med radioaktivt material. Så sluta titta snett på Folkpartiets idé om utbyggd kärnkraft. Sätt istället full fart framåt!

  SvaraRadera
 3. Rolig framtid ( Birger -Slug) Eller är det detta som numera kallas för Kol och stålmannenUnionen.

  SvaraRadera
 4. Kände man till klimatfrågan på den tiden??
  Mackan

  SvaraRadera
 5. Redan på 60-talet träffade jag en forskare som sa att "det vi andas ut kommer att bli ett stort problem i framtiden".

  SvaraRadera
 6. Herregud vad lite man vet om den politiska nutidshistorien. Skriv gärna mer om sådant i den här lagom långa bloggformen!!

  SvaraRadera
 7. Det är mer än i nutidshistorien där kunskaperna brister i denna blogg :-)

  SvaraRadera
 8. Sjukt sjukt sjukt.

  Och nu ska man göra om samma sak med den nya stora flisanläggningen i Värtan(?). Förhoppningsvis tar man in materialet på fartyg eller i alla fall med tåg, men något säger mig att det kommer att handla om oändliga lastbilskaravaner...

  Allt detta medan Sveriges största energislöseri stadigt fortgår, som det gjort i 25 år nu.

  Tag er samman och bygg den där kylvattentunneln till Forsmark någon gång.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.