onsdag 20 februari 2008

Mödomshinnor, socialism och chockerande nyheter...

Borde väl tycka något om Castro. Men ids inte. Läste hans avskedsbrev med rubriken Kära fosterlandsvänner.

Tar mig an socialism på annat sätt istället. Häromveckan var nämligen socialistiska ETC:s huvudnyhet att mödomshinnan inte finns. I krigsrubriker. Med utropstecken och allt. Och jag förstod att inte ens, vanligtvis välunderrättade, socialister haft detta klart för sig. Kanske har de haft fullt upp att, i all sin oskuld, analysera Castro. Vad vet jag.

Stillsamt konstaterar jag dock att informationssamhälle inte är samma sak som kunskapssamhälle.

Om man kan upprätthålla myten om mödomshinnan så är det ju inte så svårt att förstå att man i vårt samhälle kan upprätthålla myten om 40-timmarsveckan som naturlag, den eviga tillväxten och lyckan i ständigt ökande konsumtion.

I ETC får vi läsa om forskaren som undersökt myten om mödomshinnan, hon har undersökt tusentals kvinnor och aldrig sett någon. Nej, det är klart, det finns ju inte någon sådan. Fast det betyder ju inte att privata läkarkliniker inte gärna fixar en mödomshinna åt unga tjejer vars familjer kräver att en sådan finns på plats på bröllopsnatten. Femtontusen kronor är normalpriset för att göra en kvinna onormal. Det är bra för både jobben och tillväxten.

Det brukar talas om läkaretik. Har någon sett till den? Eller är det också en myt?

7 kommentarer:

 1. Det där var väl ett ganska onödigt påhopp på läkarkåren? Det faktum att du hittar några ruttna ägg är väl inte skäl nog att skjuta hönan?

  Låt oss prova en annan variant: "Det brukar talas om politikeretik. Har någon sett till den?" För gruppen politiker, dit jag fortfarande placerar dig Birger, är det lätt att hitta ruttna ägg, men vill du själv verkligen bli associerad med dem?

  SvaraRadera
 2. Radions P1 hade i morse en liten debatt mellan Lars O (v) och Birgitta O (fp) angående Castros sorti. Medan vänsterledaren betonar vikten av social rättvisa, vilket han anser att Cuba har haft framgång med, menar folkpartisten att det viktigaste är demokratin, om vi hörde rätt. Båda kvalitéerna är förstås viktiga. Men vilken ska komma först?

  SvaraRadera
 3. Enrik! Vet att det finns bra läkare. Många. Din jämförelse med politiker haltar genom det simpla faktum att politiker gör allt - ibland för mycket kanske - för att avslöja varandras brister, löftesbrott och moraliska tveksamheter. Tystnaden från de goda läkarna är tyvärr väl stor.

  SvaraRadera
 4. Du kan då få ihop det, Birger!

  Jag skrattade högt när jag läste alla kommentarer på ETC. Ett exempel;
  "Poängen är ju att textförfattaren är barnmorska. Även kollegan som nämns är barnmorska. En barnmorska lär ju inte se många “mödomshinnor”, som en konsekvens av yrkets karaktär."
  Skrivet av en karl givetvis, som inte har en aning om att barnmorskor faktiskt träffar kvinnor som ännu inte har haft sex också!

  Läkaretik?? Finns det plastikkirurger, som gör nästan vad som helst för pengar, så pysslar de säkert med mödomshinnor också.
  Och det finns inga gränser för vad kvinnor vill heller. Ayaan Hirsi Ali berättar i sin självbiografi vad hon som tolk fick vara med om i Holland. Ogifta somaliska kvinnor, som precis hade genomgått en abort ville att läkarna skulle "sy ihop" dem igen (de hade blivit utsatta för kvinnlig omskärelse som barn). All heder åt den holländske läkaren i detta fall, han vägrade.

  SvaraRadera
 5. Birger och alla dina läsare! På vår arbetsplats så utgör allt som oftast din blogg samtalsämnet på lunch eller kafferast.Så också idag. En snabb undersökning visade att över 80 procent trodde att mödomshinnan existerade i gammal god tappning. Något fler män än kvinnor.

  Lisbeth rusdrycksförsäljare

  SvaraRadera
 6. "Virginity repair" utförs i Storbritannien på begäran av NHS-läkare; dvs. på skattebatalarnas bekostnad - allt i multikulturalismens namn.
  Och liberala muslimska kvinnor rasar!

  SvaraRadera
 7. Hej Birger!
  Håller med om att informationssamhälle inte är samma sak som kunskapssamhälle. Skrev just ett inlägg på min blogg, om information som kan vara allt från objektiv fakta till reklam.
  Läs gärna, om du har lust!http://www.millan-camilla.blogspot.com/
  Mvh,
  Camilla

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.