fredag 18 januari 2008

Äktenskap och kristdemokrater

Ibland är partier riktigt fega. Dess företrädare slingrar sig som maskar. Mest slingrigt uppträder kristdemokraterna.

De är emot s.k. samkönade äktenskap. Men har ännu när detta skrivs inte en enda gång offentligt sagt att detta beror på att den Gud man tror på skulle ogilla detta, att Bibeln säger nej. Det är ju detta det handlar om. Därför låter det så urbota löjligt när den ena kristdemokraten efter den andra försöker hitta på alla möjliga ursäkter för sitt ställningstagande. Fegt är bara förnamnet.

Stå för det ni tycker! Om nu en stor majoritet av oss andra tycker att ni är fnoskiga så får ni ta det. Står ni inte för vad ni tycker ens i era egna kärnfrågor - för det kan väl inte vara att sälja ut Vin och Sprit? - är ni ju fullkomligt meningslösa på den politiska kartan. När Mats i gårdagens Aktuellt hävdade, men anledning av kritik av utförsäljningen i tider då börsen tappar mark, att "man måste ha civilkurage och göra det man tror på" känns plötsligt utförsäljning som viktigaste ideologiska fråga för detta parti. Undrar vad dess medlemmar och väljare anser om det... Det är ungefär som om miljöpartiets väljare skulle få höra att partiet tycker att ekologiska musfällor är viktigare än klimatfrågan...

Än värre är det när kristdemokrater anser att abort är mord, och trots denna uppfattning accepterar en lag som tillåter aborter, det vill säga, i deras uppfattning, mord. Tala om hållningslöshet!

För övrigt förstår jag inte varför man inte inför civilt äktenskap för såväl enkönade som tvåkönade relationer. De som så önskar kan ju sedan komplettera med ett religiöst, traditionellt giftemål i en kyrka som staten inte skall lägga sig i. För att man tror på Gud, eller för att man tycker att det är högtidligt eller för att svärmor tjatar. Förhoppningsvis mest av den första anledningen, men trolgien mest av den andra och förmodligen förskräckande ofta av den sistnämnda.

Förresten svarade Kväkarna, eller Vännernas Samfund som de egentligen heter, positivit på samkönade äktenskap när man gav sitt remisssvar. Behöver jag säga att Elin Wägner gjorde uppror mot gängse normer även i religionsfrågan och blev medlem i de jämställda och samhällstillvända Kväkarna, som låter meddela att man "redan under 1900 talet
format en tradition av att även par av samma kön kan avge äktenskapslöften".

7 kommentarer:

 1. Apropå det där sista om civiläktenskap:

  Tänk att äntligen någon fattar!
  Jag har tjatat på min kant i evigheter om detta!
  Varför sitter du inte i riksdagen Birger? Varför har alternativet civiläktenskap inte övervägts med i utredningar och annat?

  Att äktenskap är mer eller mer lika med kyrkbröllop är så djupt rotat i den svenska folksjälen. Finns det något mer typiskt svenskt? Möjligtvis samboförhållanden.

  Och en fråga till: Varför ska Svenska Kyrkan vara så förbaskat PK?
  Är det något som förväntar sig att Katolska kyrkan kommer att viga samkönade par? Eller Livets Ord?
  -------
  Ps. Kul att se Nyhetspanelen i morse. Att ni orkar få i gång en häftig diskussion så på morgonkvisten, till på köpet en fredagmorgon. Själv har jag knappt vaknat, känns det som.
  Och ett påpekande som egentligen hör hemma på ett annat av dina blogginlägg, Birger:
  Här i Holland har man BÅDE skriftliga utlåtanden och utvecklingssamtal i grundskolan, från första klass, ändå klagar högskolorna på att studenterna inte har tillräckligt med kunskap när de kommer dit...

  SvaraRadera
 2. Om äktenskap: Det borde vara en privatsak, vilken partner man väljer att bo ihop med. Inför staten skulle det räcka med en registrering på samma sätt som man registrerar firma, bolag etc. Den som sedan vill komplettera med en andlig akt, kan ju göra detta i någon kyrklig organisation som är öppen för dylikt. Men om det blir tal om adoption i ett enkönat äktenskap, då behövs nog mer forskning, ty här kommer ju en tredje person in i bilden, ett hjälplöst barn. Naturens "tanke" är antagligen, att ett barn helst ska växa upp i det "magnetfält" som utgörs av det kvinnliga och det manliga.

  Om abort: Sverige sägs vara unikt i världen med sin övre tidsgräns på 18 graviditetsveckor för fri abort. Det normala i andra länders lagar lär vara 10-12 veckor. Detta, därför att det ofödda barnet under dessa veckor utrustas med alla organ. Sträckan från 12 upp till 18 veckor eller mer nyttjas mest till att lägga på hullet. (Källa: JA till Livet-rörelsens texter.)

  Ja, visst är det svagt av Kristdemokraterna att inte längre våga stå för hela den plattform, som utgjorde skälet till att Kd bildades, nämligen Bibeln!

  SvaraRadera
 3. Har inget med inlägget att göra, men jag ville bara tacka för ditt grymma framträdande i nyhetspanelen imorse. Dina argument och tankar kring Sveriges insats i Afghanistan var de bästa försvarspolitiska tankarna jag hört på många år. Keep it up!

  SvaraRadera
 4. Samma här! Ett väldigt, väldigt bra samtal om militarism och Sveriges insats i Afghanistan. Jag har varit lycklig hela dagen och hittade din blogg via google. SÅ BRA!!!!
  PETRA

  SvaraRadera
 5. I dagens Aftonbladet rapporteras om en vidrig företeelse i Folkrepubliken Kina, där en gravid kvinna av myndigheterna tvingades till abort av sitt nio månader gamla ofödda barn. Gränsen mellan de båda begreppen "abort" respektive "mord" är alltså av godtycklig art, beroende på vem som har makten.

  SvaraRadera
 6. Den statliga utredningen i Frankrike kom fram till ett helt annat svar än den svenska enmansutredningen, vilken mer eller mindre medvetet tog bort viktiga variabler och snarare kan liknas vid ett "beställningsjobb". I en mer maffia-betonad innebörd av ordet, alltså. Den franska utredningen gjordes för övrigt av en socialist, vilket är extremt intressant i förhållande till stycket nedan.

  Tror man att motståndet till att rasera äktenskapet enbart grundar sig i Bibeln och Koranen, så är man inte lite fel ute. Då är man helt fel ute.

  Det av "traditionell" media nedtystade opinionsmötet som ägde rum i måndags, bandades och finns nu tillgängligt för alla via Webb-TV. Länk finns via min blogg för intresserade.

  (I övrigt är det skrämmande att tänka på gamla Socialist-Sverige, och dess många åsikter som bland medborgarna med succé tystats ner genom åren före vi alla satt med Internet. Även om Kina lyckas censurera det, men ändå.)

  SvaraRadera
 7. Marthin:

  På vilket sätt raseras äktenskapet genom att de som lever i andra samlevnadsformer (som redan existerar )kan få samma rättigheter och skyldigheter?

  Vilka är argumenten förutom de som är hämtade från Bibeln? För jag har liksom Birger trots den all diskussion som varit fortfarande inte lyckats förstå det...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.