tisdag 15 januari 2008

Fem spänn till miljön, eller till Adukussons slips

Fritidssresor erbjuder sina kunder att göra en insats för att kompensera utsläppen av koldioxid. Man har lagt sig på slipsnivå, 5 kronor per resa till Thailand.

För lika stor summa - plus ev trafikavgifter - kan man kan man nämligen sms:a till TV8 och lägga sin röst på vilken slips Lars Adukusson skall ha i teve. Och trots detta infantila tilltag kommer KGB att ha mångdubbelt så många tittare som Adukt.

Eller om det är just därför.

PS!
Folkomröstningar verkar vara ett allt populärare inslag bland borgerliga politiker. Muf vill ha folkomröstning om EU-fördraget och kd om homoäktenskap.

Muf-ordföranden Niklas Wykman vill ha folkomröstning om EU:s nya fördrag. Kul, då kan inte Reinfeldt sucka över att det bara är gamla kommunister och miljömuppar som vill. Niklas säger: "Med det här fördraget, vad folk än säger, så utökas EU:s makt". För övrigt är det värt att notera - säger jag, inte Niklas - att det i fördraget slås fast att EU skall ha en gemensam försvarpolitik "som kommer att leda till ett gemensamt försvar" och att "medlemsländernas förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet".

Kristdemokrater vill folkomrösta om homoäktenskap - plötsligt står det klart att vi lever i totalt olika värdar, hur någon på fullt allvar kan lägga så mycket vikt vid begreppet äktenskap är för mig fullständigt förvirrande. Om man tar kamp mot aborter kan jag förstå det, det handlar ju om hur man ser på något som de facto finns. Anser man att det är mord, så tycker jag faktiskt det är fullt respektabelt att vilja motverka det. Även om nu jag råkar ha en annan uppfattning. Men ett begrepp??

Uppriktigt sagt: Om man nu tror på Gud, tror man verkligen då att denne Gud är så småsint att han/hon/den/det bryr sig? Borde inte den här Gud ha fullt upp med klimatfrågan, svälten, krigen, översvämningarna och människors girighet?

9 kommentarer:

 1. Frågan om ett ofött barns status regleras av politiska beslut. Det är där, som det fastställs, huruvida stoppandet av dess liv ska kallas mord eller abort. Dessa, de minsta, svävar alltså i vuxenvärldens godtycke. Livsfarligt ur barnets synpunkt. Det kan inte tala för sin sak, utan är beroende av "advokater" på utsidan bukväggen. Ex:vis www.jatilllivet.se och Livlinan.

  SvaraRadera
 2. Nä, hellre fem spänn till Birger...

  SvaraRadera
 3. Svår avvägning som TV8 gör eftersom man såval vill tala om att Adukusson börjar igen efter julen, och låta programmet får en seriös stämpel. Själv slutade jag se programmet efter några gånger eftersom reklamen mitt i är odräglig. Adaktusson har fått bra betalt,men köpt ner sig ordentligt. I avtalet med TV8 ligger väl också att prata skit om sin gamla arbetsgivare. Känns olustigt! Ännu mer olustigt är Fritidsresor. Fruktansvärt att förstöra hela tanken på kompensation genom att dra ner det till en femma! Kränkande!
  Emil

  SvaraRadera
 4. Intressant blandning av outsiders om EU-fördraget: mp, v och muf och några religiösa fundamentalister som tror att EU är satans verk... Grattis Birger till sällskapet. Du är värd ett bättre öde!

  SvaraRadera
 5. Du skrev det själv Birger. Politiker som inte förstår vikten av äktenskapet bör heller inte försöka sig på att förändra det. Den usla representationen för folket bland politiker är högst troligt en av de bättre förklaringarna till att så få folkomröstningar hålles. Rädslan är mycket stor för att folket som helhet tycker "fel" jämfört med riksdagens färre än 400 medborgare.

  I övrigt var det intressant att läsa hur du framställer folkomröstningar som något dåligt, vilket är intressant till ovan skrivna stycke; även om du gav upp de fina lokalerna för många år sedan nu.

  Propagerandet för folkomröstningar är snarare ett sundhetstecken. Vem minns inte förre FP-ledarens bittra kommentarer efter EMU-nej, som handlade om att folket måste bildas! Det hade ju varit mycket bättre att skriva på för EMU och ignorera folket, precis som i december förra året då den nya EU-konstitutionen skrevs under; och där folket förmodligen aldrig kommer att få säga sitt. Enligt nej-till-folkomröstningsfolket dvs.

  SvaraRadera
 6. Martin! Du missuppfattar mig. Jag har ingenting emot folkomröstningar, och tycker att vi bör folkomrösta om EU-fördraget. Vinner ja så ökar det legitimiteten, vinner nej så får politikerna finna sig i det.

  Det lustiga var att kristdemokratenra och moderaterna alltid varit negativa till folkomröstningar.

  SvaraRadera
 7. Jag anser att folkomröstningar är av ondo. Gemene man är för lättledd, korkad och för dåligt påläst för att kunna fatta vettiga beslut i folkomröstningar.

  Inte ens riksdagsmän krävs på en åsikt i varje fråga, utan går oftast på partiets linje i de frågor där de inte är experter. (och definerar partiets linje i de frågor där de är experter) Representativ demokrati förenar i min mening det bästa av (direkt-)demokrati och teknokrati.

  Ett exempel på inkonsekvensen av direktdemokrati är just de två(!) EU-omröstningar vi haft (varav den ena var förklädd till en omröstning om ny valuta).

  Tycka vad man vill om EU och EMU, men nuvarande situation (EU-medlemskap + egen valuta) skulle knappast ha vunnit en folkomröstning med fyra linjer. En tredje folkomröstning om EU skulle bara ställa till det ännu mer.

  Det kunde eventuellt vara dags att göra nya folkomröstningar om Kärnkraften och Högertrafiken dock.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker du är lite hård mot Adaktusson. Jag tycker trots allt att tilltaget var ganska roligt och kan vara okej om programmet i övrigt är seriöst.

  Däremot håller jag med dig om att KGB är mycket bättre.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.