torsdag 1 november 2007

Värre än att vara glad i hatten: högt flygande ord om moral och strålande löften...

Tagit del av ståhejet kring Schenström. Uppsägning blev det. Debatt om enkla frågor är lättare att engagera sig i än i svåra frågor. För både journalister och vanliga dödliga. Någon pratade om moral och etik. Kom att tänka på Ingvar Carlsson, statsministern före Göran Persson, ni vet. Han sa något till mig en gång om moral. Det var i en partiledardebatt.

Sökte på nätet och fann följande från den 15 juni 1995. Med facit i hand kan man konstatera att utifrån Ingvar Carlssons egen måttstock så saknar sossarna moral. Om man inte lyckas avveckla kärnkraften senaste 2010...

Tänk vad moral kan vara flyktig... Även om man inte är glad i hatten, eller på kanelen...


Anf. 42 Statsminister INGVAR CARLSSON (s)

Herr talman! Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag gör det, men jag skall gärna för Birger Schlaug upprepa att för mig är en folkomröstning ett utomordentligt viktigt instrument i demokratin. Har man valt att underställa folket en fråga, kan man inte utan vidare nonchalera dess beslut. Därför är detta inte bara en energipolitisk fråga för mig. Det är också en moralisk fråga. Svenska folket har sagt ifrån genom att rösta för en avveckling 2010, och då kan vi inte bara ändra på det. Vill man göra något sådant får man gå tillbaka till folket. Birger Schlaug tog också tidigare upp vetorätten. Vi kommer under inga förhållanden att låta vår alliansfria utrikespolitik underställas någon omröstning utanför den här kammaren. Det är vi själva som avgör den saken och ingen annan.

9 kommentarer:

 1. Det var väldigt var Ingvar Carlsson låste upp sig! "Har man valt att underställa folket en fråga, kan man inte utan vidare nonchalera dess beslut. Därför är detta inte bara en energipolitisk fråga för mig. Det är också en moralisk fråga. Svenska folket har sagt ifrån genom att rösta för en avveckling 2010, och då kan vi inte bara ändra på det."

  Detta är verkligen värre än birgitta Dahls löften om att det var ett löfte om att man skulle göra vad man kunde för att avveckla kärnkraften!

  SvaraRadera
 2. Politik är förvisso att vilja, men lika mycket att förvränga och att leva med ett tidssnöre: jag säger så här idag, för att sedan glida över till detta imorgon. Sådan är enerigdebatten i Sverige. Sedan åtskilliga år finns inget parti som krävt avveckliing till 2010. Finns det något parti,och någon nu levande politiker, som verkligen vill avveckla kärnkraften, mer än i ord? Tror inte det. Kanske var Olof Johansson och Schlaug de sista som menade allvar. Kanske lika bra det om man ser till saken. Det är värre med den politiska hederligheten.
  Börje

  SvaraRadera
 3. Du som skriver en så intressant och rolig blogg, kan du inte lägga in fler minnen från dina år i riksdagen. Vi är nog många som tycker det är både kul och lärorikt med lite samtidshistoria. Vill passa på att tacka för en särdeles läsvärd och vacker blogg. Det du skriver blir ofta samtalsämne vid lunch eller fikapaus!
  Ruth

  SvaraRadera
 4. Håller med Ruth! Härligt att få dessa minnen som du har eller gräver fram.
  Om inte annat så får de en själv att verka som en hedersknyffe!

  //ninni

  SvaraRadera
 5. Upp flyga orden, tanke stilla stå.

  SvaraRadera
 6. Om detta varkligen är sant, och det är det uppenbarligen, då måste sossarna skämmas ordentligt, när de läser dagens Birger-blogg. Synd bara, att väljarkårens minne är kort ibland. Vid nästa val är denna skandal säkert glömd.

  SvaraRadera
 7. Är det inte så att om vi tittar på landets historia i fråga om folkomröstningar så är det regel att folket körs över och undantag att det respekteras. Eftr vad jag kan se är det bara EU-anslutningen som solklart har respekterats men i den röstade ju folket som de stora partierna ville. Att inte gå med i den monetära unionen har respekterats men det har inte gått speciellt lång tid än.

  SvaraRadera
 8. Intressant och behöver lyftas fram ibland. Nu när utvecklingen nått betydligt längre när det gäller att kunna lönsamt fånga sol och vind samt föra över el långväga med små förluster.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Intressant och behöver lyftas fram ibland. Nu när utvecklingen nått betydligt längre när det gäller att kunna lönsamt fånga sol och vind samt föra över el långväga med små förluster.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.