torsdag 8 november 2007

Och hur var det här då - med skatter och klimat?

Vem vet, det kanske blir slut med granskningen av politikers svarta affärer.

Varför? Jo, plötsligt var det någon (Studio Ett) som började ställa frågor till journalister och chefredaktörer om deras skattesynder. Och de vita vingarna på granskarna visade sig sitta ganska löst. Eva Hamilton, chef för SVT, ansåg sig inte ens ha tid att svara på frågan huruvida hon handlat svart. Ett nej tar tre sekunder att uttala, ett ja med följdfrågor kan förstås ta längre tid. (Jag skulle få hålla på minst 45 sekunder, alla är vi inte lika moraliskt och etiskt rena som Johan Ehrenberg och chefredaktören på GP är - och också alltid varit, om man lyssnar på deras chockvita uttalanden).


Klimatfrågan då? Veckans Affärers senaste nummer handlar om klimathotet. Och hur företag och individer kan dra sitt strå till stacken. Redaktionen har fått svara på frågan “Var går gränsen för ditt miljöengagemang?” SvD:s miljöreporter Susanna Baltscheffsky har uppmärksammat detta på sin blogg och redovisar bland annat följande:

Redaktör Jonas Malmborg: “Rör inte min Landrover Defender”.
Nyhetschef Leila El-Sherif Wollheim: “Vid min SUV”
Börschef Per Olof Lindsten: “Rör inte min V6:a”

Att rädda världen har sina gränser. För oss alla. En god påminnelse om att vi i Sverige, som gärna pekar finger åt kineserna, släpper ut drygt 6 ton koldioxid per person jämfört med kinesernas drygt 2 ton... Om vi räknar in det som produceras i andra länder för vår konsumtion så släpper vi ut upp mot 12 ton per person... Men peka finger åt kineserna gör vi i alla fall...

Och skatterna, vad kan man göra? Inte så mycket, men den del: Inför regler så att man inom idrotts- och kultursektorn får betala låt oss säga 10 000 kronor "svart" under ett år till tränare, ungdomsledare och eldsjälar som håller igång verksamheten. Och se till att sänka skatten på arbete - det är absurt att vår tid beskattas så högt så vi inte har råd med varandra - inför en skattefri zon så att de första 50 000 kronorna blir helt skattefri.

10 kommentarer:

  1. Man kan ju annars påminna om moderaternas och deras allierades alla anklagelser om fusk bland sjukskrivna och arbetslösa, som man körde genom hela förra valrörelsen. Vad är det fusket mot allt skattefusk och alla svarta pengar hos alliansfolket?

    Det som händer nu med moderaterna och alliansen är bara rätt åt dem. Jag tycker att du ska låta bli att ge dem halvrätt, för det förtjänar de inte.

    Själv tycker jag att de kommer alldeles för lindrigt undan i den här skandalen. De mäter med olika mått för sig själva och andra.

    Peter, grön

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl också att någon tagit emot de där pengarna från moderaterna - städare och byggjobbare är kanske inte så självklar moderater de också...

    SvaraRadera
  3. Riskern är det vänder, att sympatierna för Reinfeldt ökar om medierna fortsätter att gräva i moddarnas skit.

    SvaraRadera
  4. Har för mig att miljöpartiet tidigare drev kravet på en "skattefri zon", vill minnas att det i mitten av 90-talet var så att de första 30.000 kronorna man tjänade skulle vara helt skattefria. Det var en bra lösning, särskilt när den kombinerades med en högre skattenenivå på högre inkomster. Nu verkar det vara moderaterna som har pratat om ett rejält höjt grundavdrag för inkomst av tjänst, det vill säga just den "skattefria zon" som miljöpartiet tidigare talade om!
    F.d riksdagsledamot

    SvaraRadera
  5. Ja, moderater är pigga på att prata om fusk bland sjukskrivna. Men fusket hos de välbärgade är en HELT annan sak. Det är ju inte klokt! De sistnämnda har råd med både det ena och det andra. Men vilken social situation lever den sjukskrivne/a i?
    M V H Månviolen.

    SvaraRadera
  6. "En god påminnelse om att vi i Sverige, som gärna pekar finger åt kineserna, släpper ut drygt 6 ton koldioxid per person jämfört med kinesernas drygt 2 ton... "

    Ja det är hemsktf fler företag måste flytta till Kina om vi ska råda bot på det!

    SvaraRadera
  7. Vad menar du när du skriver "rädda världen"?
    Vilken värld är det som ska räddas?
    Rädda till vad?

    SvaraRadera
  8. Det är förbannat bra att någon granskar också journalisterna!

    Det kommer avskräcka dem från att komma med löjliga drev i tid och otid.

    Vad gäller kinesernas utsläpp stiger de snabbt och är inte längre 2 ton per capita, utan närmare 4-5 ton.

    Ett grovt överslag ger 300 miljoner amerikaner gånger 20 ton= 6000 miljoner ton. Och Kina släpper nu ut lika mycket eller mer än Amerika, vilket ger 6000 miljoner ton delat på 1200 miljoner kineser = 5 ton per capita.

    Vad som är fantastiskt är att Sverige, Schweiz och Frankrike, rika industrialiserade länder, släpper ut bara marginellt mer per person än ett så fattigt land som Kina, 6 ton mot 5 ton, och det krävs ju inte en raketforskare för att förstå att Kina kommer att gå om Sverige i utsläpp per capita om bara något år.

    Vilken är då Sveriges, Schweiz och Frankrikes hemligehet?

    Hemligheten är för det första att vi använder väldigt mycket el som andel avår totala energianvändning. Stor elanvänding är det första steget mot låga utsläpp. Den andra hemligheten är hur vår elförsörjning ser ut. Sverige och Scweiz har 50 % vattenkraft och 50 % kärnkraft. Frankrike har 10 % vattenkraft och 85 % kärnkraft.

    Alltså, för att få låga utsläpp och hög levnadsstandard ska du först elektrifiera samhället maximalt, sen bygga ut vattenkraften så långt det är politiskt och estetiskt möjligt och sen fylla resten av behovet med kärnkraft.

    Då funkar det.

    SvaraRadera
  9. Starvid har fel i nästan varenda påstående. Elektifiera, skriver han. Det är ju det Kina gör nu, men kolkraftverk bland annat. Iran vill göra det med kärnkraft... vilket världen säger nej till... Starvids påstående att kineserna släpper ut 5 ton per peson stämmer inte heller - om något decennium kanske man är där, och då är man ändå under de svenska utsläppen - och ui kinesernas utsläppsmängd per capita ligger även hela produktionen av de varor vi konsumerar....
    Grrreenline 2

    SvaraRadera
  10. Det är klart att mina siffror stämmer. Påvisa gärna att de inte gör det.

    Min beräkning är ju förvisso väldigt grov, men nu är det ju faktiskt så att Kinas totala utsläpp av CO2 överstiger USA's, och då ger enkel matematik 5 ton per capita på ett ungefär.

    På något sätt har vi i Sverige ungefär samma utsläpp per person som i Kina, trots att vi har en oerhört mycket högre levnadsstandard.

    Förklaringen till detta stavas k-ä-r-n-k-r-a-f-t.

    Och problemet i Kina är inte att man försöker se till att alla medborgare får tillgång till elkraft - denna mest grundläggande resurs för ett värdigt liv - utan att man producerar elen i kolkraftverk.

    Det är kolet, inte elen, som är problemet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.