lördag 14 juli 2007

Grattis Victoria - men satsa på att bli president istället

Grattis Victoria på 30-årsdagen!

Idag har jag en debattartikel i Aftonbladet. Jag dristar mig att tycka att monarkin bör avvecklas - och att du säkert skulle bli en bra president.

Monarkin är en konstig kvarleva från fördemokratisk tid. Och det har alltid förvånat mig att kungar och drottningar orkar leva med uppdrag där det ingår att föda barn som skall exploateras. Det grundlagsfästa uppdraget för kung och drottning är ju att föda upp nya statschefer. Det är så det står i riksdagens betänkanden om monarkins vara. Att föda upp statschefer.

I näringslivets vokabulär är det ordet varumärke som gäller. Varumärket Victoria kan utnyttjas för att sälja svenska produkter, som kanoner, kylskåp och antidepressiva piller. Kungahuset skall föda upp varumärken.

Och det framförs synpunkter på vem du skall gifta dig med i dagens DN. Det skall vara finare blod i ådrorna än vad som finns i Ockelbo, heter det. Vore jag du skulle jag be dom dra åt h-e, hela högen.

Det måste kännas förnedrande, trots all pompa och ståt, snabba båtar och folkets kärlek, allt det här med att föda upp statschefer, vara varumärke och löpsedelsstoff. Och inte är det schysst av oss medborgare i landet Sverige att hålla oss med en grundlag som tvingar dina barn att bli offentliga personer, vare sig de vill eller inte.

Så därför föreslår jag att din pappa kungen och du ska slå en signal till riksdagens talman och meddela att ni anser att monarkin bör avvecklas, att bernadottarna släpps fria och att ni är trötta på alltihop. Har du lust att bli president så kommer jag att stödja det fullt ut. Är övertygad om att du skulle bli en bra och uppskattad sådan. Folkets kärlek har du ju redan.

Fler inlägg om monarkin:

5 kommentarer:

  1. Själv föredrar jag valkungadöme - vald statschef med varumärkestitel och alla borde bli nöjda och glada.

    SvaraRadera
  2. Valkungadöme? Vad är det?? Finns det någonstans?

    SvaraRadera
  3. Fanns t.ex. i Sverige ända fram till dess att Gustav Vasa förstörde landet.

    SvaraRadera
  4. Emma! Tja, varför inte? Valdrottningdöme, funkar väl också... Fast egentligen tycker jag nog att Sverige bör bli en parlamentarisk republik: de formella delarna av statschefsjobbet kan övertas av riksdagens talman. Sedan är det inter mer med det. Men förmodligen skulle en sådan lösning inte gå hem bland landets befolkning, hur rationell den än är... Eller just därför kanske...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.