söndag 15 juli 2007

Forskning: Hur kan vi bli dummare?

När husdjuren tämjdes av människan blev de dummare och barnsligare än sina vilda släktingar. Forskare letar nu efter genen som gör husdjuren – och även människorna – tama. Berättas i DN.

Det perfekta politiska projektet... Som gjort för alla de där politiska ledarna som använder auktoritet istället för argument som sitt främsta vapen.

Förresten: måste man verkligen hitta den där genen, räcker det inte med dum-teve?
Varför en katt på bild? Jo, självfallet, visar det sig att katten är det enda husdjur som inte låtit sig fördummas och förbarnsligas. Våra tre katter spinner stolta och rakryggade.

6 kommentarer:

  1. Du är en sådan där människa som jag, på rak arm, kan säga är av sådan typ att jag hatar dig. Du är antagligen låginkomsttagare, såsse, låg intellektuell, kvinna och möjligtvis också överviktigt. Om du är invandrare är det ännu värre.

    SvaraRadera
  2. Som du stavar kan man undra vem som är lågintellektuell...

    SvaraRadera
  3. e. anonym (de båda ovan)

    Vilka fåniga kommentarer! Ibland vinner man på att hålla sina kommentarer för sig själv!

    //ninni

    SvaraRadera
  4. För mig låter det rimligt - det som redovisas i artikeln. Om man får allting serverat på ett fat (som tamdjuren) behöver man ju inte själv "tänka ut" hur man ska komma över mat. Människor, som lever länge på bidrag, hamnar i en liknande psykologisk situation. De blir hjälplösa och förlorar förmågan att försörja sig själva (annat än på bidrag) även om de är friska.
    Knut Jonsson

    SvaraRadera
  5. Knut tror jag missförstått en del. Det kallas socialdarwinism, det som Knut hävdar. Bidrag är oftast det som betalas ut genom de försäkringar man betalat - den skatt vi betalar är nämligen att se som en försäkring.

    Vad gäller att tämjas så är det väl snarast så att vi männsikor redan nu tämjs mer än de flesta djur. Genom att vara lönearbetare, genom att utsättas för reklam, genom att vilja låta sig ledas och följa allehanda trender.

    SvaraRadera
  6. Knut Jonsson sa: För mig låter det rimligt - det som redovisas i artikeln. Om man får allting serverat på ett fat (som tamdjuren) behöver man ju inte själv "tänka ut" hur man ska komma över mat..

    Ja - Eller som Paris Hilton ;-)


    Lena: Domesticering är en form av socialdarwinism.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.