söndag 6 maj 2007

Skogsskövling i Guinness rekordbok - och Sverige blockerar miljöbra EU-lag.

I nästa upplaga av Guinness rekordbok, som kommer i september, tar man nya grepp. Indonesien placeras som världens värsta skogsskövlare.

Varje timma försvinner indonesisk regnskog på en yta som motsvarande 300 fotbollsplaner. Till stor del för att ge plats för plantager för att fylla "våra behov" av palmolja.

Ungefär hälften av skogen avverkas illegalt - den stora efterfrågan från EU-marknaden driver på avverkningarna.

- Sverige bär ett tungt ansvar för den här utvecklingen eftersom den svenska regeringen sedan länge blockerar en ny EU-lag som gör import av illegalt avverkat timmer olaglig. Idag svämmar den svenska marknaden över av golv, möbler och annan inredning som tillverkats av virke från de skogar som skövlats, berättar Dima Litvinov på Greenpeace.

Upp till 25 procent av växthusgaserna kommer från röjning av tropiska skogar.

Var det inte så att svenska politiker sa att EU skulle användas som instrument för en bättre miljöpolitik? Men samma politiker blockerar såväl vettiga EU-lagar som införandet av majoritetsbeslut när det gäller lägsta nivå på miljöskatter i EU-länderna. Sosseregeringen blockerade - och nu är det dags för den borgerliga regeringen att blockera? Vi får de politiker vi förtjänar...

3 kommentarer:

  1. Guinnes Rekordbok i miljöns tjänst! Nu har det gått långt i populismens träskmarker! Anders Borg har för övrigt talat om ev höjda bensinskatter. Medan kristdemokraterna motsätter sig detta populistiska utspel.

    SvaraRadera
  2. Jo, vi får de politiker vi förtjänar så vi har oss själva att skylla. Vi har fått de vi förtjänar även i det gröna partiet, som numerea tycks mer rött än grönt vilket väl är det som bilden skall föreställa, eller hur?

    SvaraRadera
  3. Har Birger rätt eller fel? Vi har kollat vad partierna sa före valet! Se http://grondebatt.blogspot.com/

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.