onsdag 16 maj 2007

Ska man skratta eller gråta?

Jag ser bilder från mötet mellan George W Bush och Fredrik J Reinfeldt. De har talat om global uppvärmning. Det är som att låta hörselskadade analfabeter analysera Shakespeares texter.

Och när Fredrik Reinfeldt stolt beskriver de svenska energiskatterna - som Miljöpartiet de Gröna under hårda budgetförhandlingar tvingat sosseregeringen att införa - så blir det bara för mycket. Amerikanska politiker talar beundrade om Reinfeldts miljöengagemang... Men moderaterna har röstat emot varenda en av dessa skatter, trots att varenda krona i ökade miljöskatter kompenserats med lika mycket sänkt skatt på arbete.

När ska Reinfeldt be om ursäkt för att han och hans parti hånat, förlöjligat och med alla medel försökt förhindra den gröna skatteväxling vars innehåll han nu stoltserar med?

Efter ursäkten är det bara att ta sig an det faktum att miljöfrågor på intet sätt står emot konservatismen. Det var de konservativa som värnade natur och miljö en gång i tiden, medan socialister såg varenda bolmande skorsten och varenda nytt avgasrör som en framgång.

Jag vill vara en god människa som är tacksam för att herrar Bush och Reinfeldt nu, efter mer än tjugo års debatt, kan uttala orden 'global uppvärmning" utan att staka sig. Men, sorry, jag klarar inte av det. Jag blir bara förbannad över att makten - den politiska, den ekonomiska, den fackliga - gång på gång förnekat, förlöjligat och försenat allt det som kunnat åtgärda problemen för länge sedan. Så har det varit med vindkraft, solceller, ekologiskt jordbruk, katalytisk avgasrening, klorfritt papper, återvinning, miljöbränslen, KRAV-mat... I fråga efter fråga har De gröna fått rätt, men trögheten hos makthavande partier har försenat det som borde göras för länge sedan. Deras ryggmärgsreflex att säga Nej har kostat Sverige pengar, miljö och konkurensfördelar.

15 kommentarer:

 1. Först gråta en skvätt, sedan skratta över tingens tillstånd för att slutligen känna att man, efter många års slit, lyckats urholka stenen. Du är en av dem som urholkat stenen mest under alla år, Birger!

  SvaraRadera
 2. Jag är döv. Tror du att jag inte kan läsa Shakespeares texter?

  Jag känner mig oerhört kränkt. Du säger att när Reinfeldt och Bush talar om global uppvärmning är det som när en hörselskadade analfabeter försöker läsa texten.

  Kasta ur dig fördomar om hörselskadade. Bra humor du har – icke!

  SvaraRadera
 3. Du är en mupp Biger. Tur är det dock att 90% av svenskarna inte röstar på en mupp. Väldigt, väldigt tur är det.

  SvaraRadera
 4. Anonym 1! Jo, der är klart att du kan läsa Shakespeares texter. Men det kan du ju därför att du inte är analfabet. Då hade du ju inte kunnat läsa min blogg heller, än mindre svara på den. Jag tror att en analfabet kan ha svårt att ta till sig Shakespeare om han/hon även har svårt att höra texterna om de läses, det vil säga är hörselskadad. Är det verkligen fördomsfullt?

  Anonym2! Du får gärna tycka att jag är en mupp, det är helt ok. För övrigt kan man inte rösta på mig eftersom jag inte är politiker.

  SvaraRadera
 5. Det är inte lätt att uttrycka sig när det man säger kan bli missförstått så mycket. Jag tycker att formuleringen var lysande!

  SvaraRadera
 6. Förbannat löjligt att ingen, alltså "anonym", vågar kommentera under sitt namn. I såna fall kan man lika gärna låta bli att kommentera. Har aldrig gillat dig som politiker, Birger, men som person för övrigt verkar du rätt skön. Klockrena svar till anonyma!

  SvaraRadera
 7. även om jag är bara 32 år gammal så känner jag igen mig i det som schlaug skriver.

  miljörörelsen har alltid vetat om problem, men folk som reinfeldt och busch har inte lyssnat på oss utan bara förlöjligat oss.

  minns hur jag redan som barn i skolan kämpade på 80-talet för klorfritt papper av återvunna tidningar. men icke...

  nu låtsas de här "nygröna" makthavarna att de vet hur problemen ska lösas, men gör egentligen ingentig. tvärtom byggs nya vägar, införs avdragsrätter för trängselskatt, minskas miljöanslag etc.

  SvaraRadera
 8. Schlaugfärdig som vanlig. Mitt i prick, Birger!

  SvaraRadera
 9. MP sänkte väl inga skatter på arbete som kom de arbetande till godo vad jag vet - eller? Däremot höjdes utgifter för alla genom era tokskatter på el. Dessutom, MP är emot kärnkraft och kallar väderkvarnar för modern teknik. Det är bisarra ideer. Och kravmärkt. Får bonden en dålig skörd kan han alltid sälja det som kravmärkt och tjäna mer på det!

  SvaraRadera
 10. Hörru du, Bo Ericson, förstår att du inte gillar grön politik... Så här var det: Varenda krona som togs ut i höjda miljö- och eneregiskatter motsvarades av sänkt skatt på arbete. Det är det som är vitsen med grön skatteväxling.

  Vad gäller tillverkning av väderkvarnar så är dessa, i form av moderna vindkraftverk, idag en av de snabbast växande industrigrenarna i världen. Utvecklingen är närmast explosionsartad - det enda man kan säga är explosionsartat med kärnkraft är en härdsmälta...

  Anklagelserna om KRAV-märkt är ganska grov, är det på det sätt du säger bör du anmäla det till Konsumentverket på studs.

  I övrigt: tack för ditt mustiga inlägg!

  SvaraRadera
 11. Bra tankar och analyser Birger Schlaug.

  Hade denna diskussionen med en vän för ett tag sedan som är konservativ dvs "blå".

  Det är som du säger. Miljöpartiet och miljöorganisationerna (över partigränserna)har jobbat för det sk "klimatproblemet" länge utan att varken större delen av den politiska makten el människorna i detta landet har förstått sambanden. Det går ju ett längre perspektiv både tjäna mycket pengar (här lyfter kapitalisterna på ögonbrynen)på förnyelsebara energikällor och "grönt" tänk gällande jordbruk och "grön" hushållning. Det handlar egentligen inte om blått, rött el grönt..egentligen. Det handlar om att göra det som är rätt och logiskt för våra egna liv likväl för framtida generationer. Dem som kommer att lyckas dvs både industrier och stora företag och mindre företag är dem som tänker framåt och förenar moral och miljötänk. Jag tror de "blå" börjar förstå kopplingen och jag kommer att vara med och presentera den på ett el annat sätt även om det inte kommer att gå en dag.

  SvaraRadera
 12. Ingen tror ändå på fullt allvar att Reinfeldt och Bush menar vad de säger. Jag menar en oengagerad person i miljöfrågor plus ännu en blir ju inte på något vis mer miljövänligt.
  Den additionen fungerar inte.
  Men ingen av dem sitter väl kvar för evigt precis?
  RS
  kulturbloggen.com

  SvaraRadera
 13. Jo, men nu har det läckt ut vad som egentligen sades mellan Bush och Reinfeldt! Den stora frågan är hur man ska slutförvara samtalet! Gå till inlägg 186
  på http://blogg.aftonbladet.se/10688
  och läs hela samtalet!

  SvaraRadera
 14. Jag tycker inte man ska skratta åt Reinfeldts förvandling. Hans iskalla bedömning att få respekt för moderaterna som det stora borgerliga gröna partiet är förmodligen framgångsrik. Centerledaren har ju backat från snart alla tidigare gröna ståndpunkter och lämnat fältet fritt.

  SvaraRadera
 15. Jag som var arg på våra kära borgare redan innan, för att inte tala om president Buske.

  Ni sitter inte och filar på en härligt väpnad revolution inom MP? :)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.