torsdag 12 april 2007

FN:s klimatrapport som kommer 4:e maj: Åtgärder kostar mindre än 1 procent av BNP

I det senaste utkastet till FN:s nästa klimatrapport - som presenteras den 4:e maj - hävdas att bekämpningen av de värsta effekterna av människans utsläpp av växhusgaser kommer att kosta mellan 0,2% - 0,6% av världens samlade BNP.

Det skulle räcka till att förhindra att jordens medeltemperatur inte blir mer än 2 grader högre än under förindustriell tid, vilket ses som en övre smärtgräns.

Det värsta scenariet pekar på en kostnad av 3 procent av BNP.

De första rapporten, som presenterades i februari, slog fast att människan med nittio procents sannolikhet står bakom klimatförändringarna. Den andra rapporten tog upp vilka effekter som klimatförändringarna haft - och kommer att få. Den tredje rapporten, som såldes presenteras den 4 maj, analyserar kostnader för att komma tillrätta med en del av det vi ställt till med.

Det handlar således inte om ekonomi, vilket det i stort sett aldrig gjort när det gäller miljöfrågor, utan om vilja och förmåga att tänka längre än till nästa bokslut. Och ett visst mått av prestigelöshet. Tänk om maktens män hade lyssnat redan för femton år sedan!

2 kommentarer:

  1. Undrar hur de räknar, för om det påverkar ekonomin så förändras ju BMP i tackt med förändringen vilket då ger nya procentsatser som i sin tur ändrar förutsättningarna för effekterna rent ekonomiskt som då bore bli en smula knepigt att förutse då det ju inte längre går att veta vilka siffror man skall ha som utgångspunkt.

    SvaraRadera
  2. Hur vet Schlaug detta? Vilken är källan?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.