lördag 17 mars 2007

Minne från politiken (1): När avgående Persson sken upp...

Under några år var jag ledamot av riksdagens EU-nämnd. Hit kom statsråd för att dra sina EU-ärenden.

Spänningen ökade när statsminister Persson kom för att dra ärenden inför möten med toppgarnityret i EU. Några av sossarna i nämnden var lite fnissiga i väntan på sin ledare… Man visste ju aldrig vilket humör han var på – go och glad eller trött och butter.

En gång – det var en vacker försommardag - såg ha väldigt dyster ut. Hans tankar tycktes långt borta. Kanske drömde han om att få åka till Harpsund till helgen. Få vandra i skogen.

En av hans ministrar talade och själv satt han och plitade med en penna, kliade sig i örat med pennskaftet och gav då och då ifrån sig en tung suck.

Men så plötsligt hör vi vaktparaden gå förbi nere på gatan, spelandes en marsch av något slag. Persson vaknar till liv, reser sig upp och går fram till fönstret och rör huvudet i takt med musiken.

Så småningom rör sig axlarna också, och rätt som det är gungar hela kroppshyddan med. Ministern fortsätter att prata men ingen i nämnden ser eller hör.

Vi stirrar alla på det som händer vid fönstret, ministern är högröd i ansiktet, har tappat tråden, känner sig nonchalerad, tystnar för några sekunder och Persson ler förnöjt över hela ansiktet sådär som bara han kan. Det var surrealistiskt.

Jag tyckte ganska synd om minister som nonchalerats så grovt under föreställningen. Men kände viss förnöjsamhet med Perssons illa dolda ointresse för EU. Och nog har en statsminister också rätt att glädjas åt det lilla, även om det råkar vara något så tvivelaktigt som marschmusik…

Nu slipper du längta till vischan, Göran. Ta vara på friheten, som s-kongressen ger dig idag! Jag var ingen av dina stora fans, men du ska ha ett varm tack för ditt äkta miljöengagemang. Och för att du legitimerade miljöpartiet - det hade ingen av dina företrädare vågat!

4 kommentarer:

 1. Typiskt Persson! Hörde ni förresten att han sagt att han "suttit kvar" om sossarna vunnit valet. Som om han själv, inte s-kongressen, bestämmde sådant!

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det väl skillnad på Perssons naturromantik och en vilja till verklig omställning till något ekologiskt hållbart.
  Vi får se om Sahlin håller sitt löfte om att prioritera klimatfrågan.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Persson faktiskt var ärligt intresserad av natur och miljö. Det är nu nä rhan avgått som sossarna visar sitt riktiga ansikte. Ska bli spännande med Monas tal imorgon, ska det luta åt mp-v-hållet eller åt några av de borgerliga partierna?

  SvaraRadera
 4. Rune O. Nu tror jag iofs att det var just Persson själv och VU som bestämde sådant.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.