fredag 7 december 2007

Backspegel 1: "Mp banar väg för ny Hitler"

Minns ni Olle Svensson? Han var sosse och ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Det uppfattas som något riktigt fint.

Men inför valet 1988 var han grinig. Mp var på väg att som första nya parti på 70 år ta sig in i riksdagen. Det blev för mycket för honom.


Så i en intervju i ICA-Kuriren försökte han skrämma väljare: om miljöpartiet kommer in i riksdagen så hotar en sådan oreda att en ny Hitler skulle kunna ta över parlamentet...

Det kan han väl inte hotat med, säger vän av ordning.

Jodå, så här sa han:

- Risken för kaos är stor om miljöpartiet kommer in i riksdagen, eftersom de inte vill bestämma sig om de står till vänster eller höger. Den politiska förvirringen som rådde i Weimarrepublikens Tyskland och var en grogrund för Hitlers maktövertagande är den yttersta konsekvensen. Jag säger inte att vi hamnar där, men det är ett hot.

Intervjuaren, Pia Dahlborg, frågar: "För många väljare är ändå miljöpartiet ett alternativ för att få med miljöaspekterna, vilket socialdemokraterna inte alltid lyckts med hittills...".

Och Olle Svensson svarar: - Jag är ute och springar varje lördag med Svante Lundqvist som jag vill påstå var en mycket ambitiös miljöminister. Så nog har vi gjort något.

Olle Svensson var, som sagt, inte vem som helst. En tungviktare inom socialdemokratin. Ordförande i konstitutionsutskottet. Jag var språkrör och mötte den här typen av argument från sossarna. Ibland var jag, minst sagt, förbannad på deras översittarfasoner.

13 kommentarer:

 1. Även Aftonbladet försökte skrämma!!

  På ledarsidan den 11 juni 1987 skrev man: "Miljöpartiet som vågmästare i riksdagen kan äventyra demokratin..." Och så fortsatte man med att "alla historiska erfarenheter (Sverige på 20-talet, Tyskland under Weimar-republiken, Frankrike under 50-talet...) visar att svaga regeringar leder till politiskt förfall"

  SvaraRadera
 2. Fast nu verkar man ha hittad varann - (s) och (mp). Man har t.om hittad varann i försvarsfrågan - tänka sig. Det verkar inte vara omöjligt att Annika Nordegren kan bli försvarsminister i en röd - grön regeringen - tänka sig. Makten är härligheten.

  Robin

  SvaraRadera
 3. Mycket kan väl sägas om mp, både fördelar och nackdelar. Men att ta till Hitler är osmakligt.
  Kanske passar barnramsan in här: Den som sa det, han va det.
  RS
  kulturbloggen.com

  SvaraRadera
 4. Intresssant och skrämmande, antar att det blir fler Backspeglar eftersom den var numrerad! Det blir spännande att följa, jag var inte med vare sig på 80- eller 90-talen så där väldigt mycket.

  SvaraRadera
 5. Är det inte träffande så säg?

  "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win."

  Han var inte dum han Mahatma. Men då inställer sig frågan.. vilka ignoreras, förlöjligas och motarbetas idag, och således kan tänkas vara framtidens vinnare?

  //steelneck

  SvaraRadera
 6. Skrämma väljare för att stärka sin egen makt är alltid populärt, oavsett om det handlar om terrorister, klimatförändringar eller privatiseringar.

  Apropå nazism och miljöpartism så finns det vissa likheter. Tänker på motståndet mot EU, räntor. genmanipulation, djurförsök och att man vill ha små ekologiska jordbruk.

  SvaraRadera
 7. neoliberal agenda:

  Det där var väl ändå bara lite väl löjligt?

  Kanske också ska försöka mig på något som är lika lågt. Hmm. Neoliberalism och naszism har vissa likheter. I båda ideologierna så är det dem starka som vinner och resten ser man ner på. Vänta, det är ju faktiskt något grundläggande i båda ideologierna, alltså är neoliberaler egentligen förklädda nazister....Hmm...Var det lika lågt eller lägre?

  SvaraRadera
 8. Hahaha! Jag har en kompis som är med i RKU (kommunisterna, inte röda korset), när vi skulle starta upp Grön ungdom här i Kristianstad så hade vi sffischer som det står "Höger vänster varför inte rakt fram?" på, då började han jämnföra oss med Hitler också!

  SvaraRadera
 9. Olle hade det inte så lätt i livet.Bägge hans döttrar svek hans politik under vänstertiden.Hårt för Olle att se sina barn dema ihop med oss FNL:are!! När han såg MP växa fram så såg han ett nytt "spöke" framför sig!

  SvaraRadera
 10. Piratpartiet känner av samma bitskhet nu inför EU-parlamentsvalet 2009 och rikdagsvalet 2010.

  Men det blir nog bra, precis som det blev för Miljöpartiet.

  Vi ses i riksdagen (mp) ;)

  SvaraRadera
 11. Tack - det här var en ljuvlig jämförelse med dagens situation!

  PP kommer lindrigt undan med att bara jämföras med Ny Demokrati, åtminstone än så länge. :)

  SvaraRadera
 12. Och i oktober 2009 är vi på god väg att få en grön totalitarism... Se bara på klimatfanatikerna, som utifrån sitt ovetenskapliga resonemang är på väg att styra hela samhället in i minsta detalj utifrån sina klimatteser. Nu är vi snart där som några få varnat för så länge.

  SvaraRadera
 13. Vart är den gröna totalitarismen? Börjar tröttna på att vänta. Vad säger du Svange?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.