fredag 5 november 2010

Carl Bildt är nöjd och glad

Ny MP-klädsel?
Carl Bildt kan fästa två nya skalper i sitt bälte: Peter Erikssons och Maria Wetterstrands. Det är inte undra på att han är nöjd och glad

Frågan är hur språkrören fått med sig partistyrelse och riksdagsgrupp. Har de blivit förda bakom ljuset, eller har de helt tappat kompassen?

Den proposition som MP, tillsammans med S, ställt sig bakom innebär att antalet svenska soldater ökar med 100 redan nästa år.

Idag finns det 500 soldater i truppen, allt som allt, inklusive de som i omgångar är hemma på semester. Men nu gäller att det skall vara 500 soldater på plats i Afghanistan hela tiden, vilket innebär att truppen måste öka med 20 procent, skriver SvD.

Man passar också på att leka Orwell genom att numera döpa om soldaterna till fredssoldater. Man anammar därmed en gammal klassisk Sovjetisk tradition.

Man anammar också en klassisk socialdemokratisk retorik: avveckling med förnuft kallades det inför folkomröstningen om kärnkraft: det innebar löfte om avveckling, men först en utbyggnad. Nu säger man sig tagit beslut om nedrustning, men först blir det en upprustning. Kostnaderna för denna ytterligare upprustning uppgår nästa år till 419 miljoner kronor.

Fråga är, som sagt, hur MP:s riksdagsgrupp och partistyrelse fått sig uppgörelsen serverad. Jag kan inte tänka mig att det gått hederligt till. Och har det gjort det: desto värre ideologisk kollaps för partiet.

Myterna om de goda verkningarna av den militära närvaron i Afghanistan är skrämmande. Bilden är i själva verket så här:
 • Opinionsundersökningar är inte alls så positiva som har påståtts i medierna. Tvärtom. I stora regioner uppfattar bara 1 procent av de tillfrågade att de utländska trupperna är i Afghanistan för att utveckla landet! En majoritet anser att den utländska koalitionsstyrkan vill ”förstöra Afghanistan”, hyser allmänna ”våldstendenser”, ” vill krossa islam” eller helt enkelt ”ockupera Afghanistan”. Detta erkänns nu till och med i svensk media.
 • Den militära propagandamaskinen ger alltid bilden av framgång, lögnen är krigets, och därmed militärens, syskon.  Verkligheten är denna: Antalet attacker mot de utländska styrkorna ökade till 21.000  under förra året, vilket är 75 procent fler än året innan. Ökning även 2010.
 • Enligt den afghanska regeringen är bara 9 av 364 distrikt "säkra områden". Efter snart tio års krig!
 • Militära invasionsstyrkor blir sällan eller aldrig älskade, tvärtom blir den utländska närvaron i sig den primära drivkraften för motståndet, såväl militärt som ideologiskt. En gammal sanning som nu Wilhelm Agrell påpekar offentligt. Ni som följt den här bloggen vet att jag tjatat om detta i många år. Kriget är kontraproduktivt. Nu dör soldater och civila som en följd av politikers prestige. 

Igår kunde Carl Bildt också glad i hågen konstatera, det vi är många som redan konstaterat: Erikssons och Sahlins försök att utmåla övergången för svensk trupp från formellt "stridande" till så kallad "stödjande" funktion är en ren bluff som den presenterats. "Stödjande" innebär att svensk militär "stöder" regeringsstyrkor i strid. Vokabulären känns igen sedan Vietnamkriget.

Krigets retorik har tagit över också svensk inrikespolitik. Att det gröna partiet skulle spela med i detta känns alldeles förskräckligt. Spåkrören lär väl nu hoppas på att människor engagerar sig mer i den nya fånserien Ladies från Östermalm än i frågan om hur politiker hanterar frågan om Afghanistan.

Mer om Afghanistan:
 1. Tio punkter att fundera kring.
 2. Soldater dör för att rädda ansiktet på politiker.
 3. Militären som professionell lögnare.
 4. Drönare som skapar terrorister.

22 kommentarer:

 1. Denna dag håller jag fullständigt med Birger.
  Vad innebär nya språkrör om något år? Finns chansen till förbättring?

  SvaraRadera
 2. Hej

  Denna förhandling har Eriksson skött. Han är inte den som fördjupar sig i texter. Jag är övertygad om att han inte har satt sig in i helheten. Miljöpartiet har blivit toppstyrt så frågan är hur förankrad är denna uppgörelse? Är det bara nickedockor i riksdagsgruppen - vad säger Fridloin? Han skall försvara denna uppgörelse om han blir språkrör. Det är dax för konstitutionsutskottets ordförande att packa resväskan och åka hem till Kalix och efterr tjugofem år i politken gå tillbaka till lärarjobbet och verkligheten.

  Robban

  SvaraRadera
 3. Det verkar väl inte ens ha blivit någon bindande överenskommelse om ökat humanitärt bistånd? Utan att minska summan för andra länder. Reinfeldt, Bildt och Carlsson har all anledning att se ut som katter som fångat varsin mus. Kan det vara några från S och MP som kommer att rösta på sitt eget tidigare förslag?

  Tänk om några riksdagsmän kunde visa lite civilkurage - Gäller även för de omänskliga sjukskrivningsreglerna där man från fp,c och kd varit kritiska. Dags för de rödgröna att bjuda in till överläggningar om en bred överenskommelse.............

  SvaraRadera
 4. Hej

  Carl är Sveriges skickligaste politiker. Det är bara att gratulera Eriksson till denna upgörelse - bra Peter.

  Sune

  SvaraRadera
 5. Jesper Jäderkvistfre nov. 05, 11:08:00 fm

  Det gäller att skapa jobb för våra svenska yrkesmilitärer och sysselsättning och orderingångar till fosterlandets stolta vapenindustri!

  Det här är ju såklart Calle Bildt väl medveten om, precis som Göran Persson mfl. som alla gjort storartade insatser för denna viktiga näring.

  SvaraRadera
 6. Varför ska man rösta på något av partierna, de är i grund och botten det samma sen SD kom in i riksdagen
  dvs 7 klövern mot SD jag väljer det senare på grund av de har ett nyktrare perspektiv på tillvaron än de andra.

  SvaraRadera
 7. Orden "skandal" och "svek" har - åtminstone i politiska sammanhang - mistat sin sälta.

  Kanske kan vi konstatera att Mp blivit ett mittenparti som alla andra - samtliga har ju, teoretiskt sett, en miljö- och klimatpolitik.

  Är det inte att överlasta Fridolin om man förväntar sig att han ska återge Mp en ryggrad?

  Steg 3???

  SvaraRadera
 8. Hej

  Festligt med tilltal.
  De obekymrade belackarna kallar gärna vår nuvarande utrikesminister för Calle Bildt. De upprörda belackarna brukar säga bara Bildt. Anhängarna, som så gärna vill tillhöra den inre kretsen, kallar honom ofelbart bara för CARL ("Sveriges skickligaste politiker"). De seriösa bedömmarna (BS) håller sig förstås till Carl Bildt.
  (Vad Maj Wechsleman kallar honom vågar man inte tänka på …)
  Me ? Calle passar bra :-)

  En allmän fundering.
  Skall man överhuvud taget delta i debatt innan man "har på fötterna" ?
  Fascinerad av dina grundliga kunskaper om Afghanistan, bakgrunden har du redogjort för tidigare. Har ett intryck av att du(BS) rent generellt helst avstår från orientering i okänd terräng ? Bra.
  Själv kastar jag mig handlöst, och trillar för det mesta..:-)

  At last:
  "Tillväxt till döds" - Stellan Tengroth !! (2010) - utgiven i egen regi (!). Finns att köpa på ETC-förlag.

  Eric

  SvaraRadera
 9. Jesper Jäderkvistfre nov. 05, 12:25:00 em

  Tengroths bok är läsvärd, om än lite "tillväxtkritik for dummies"(exemplet i boken med berättelsen om vetekornen på schackbrädet känns ju lite så). Fast det är kanske vad vi behöver!

  SvaraRadera
 10. Jesper.
  Vetekornen illustrerar ju en tillväxt på 100 %, vilket T poängterar, men principen …
  Är väl OK med "for dummies", så länge man inte förvanskar ?
  "Vad vi behöver ?" Skulle tro det. Kanske på tiden att "vi" lär oss av reklam-och marknadsföringsbranschen? Budskap måste vara enkla och begripliga.
  Eric
  PS Två utropstecken kanske var ett för mycket:-)DS

  SvaraRadera
 11. Fred: Steg 3, skrev du, med många frågetecken. Håll koll på Göteborgs Posten på söndag, om det vill sig väl.

  Eric och Jesper: Ja, tyvärr tycks man behöva gräva från grunden varje gång - håller föreläsningar på temat och har förstått att inte ens det mest elementära finns någon kunskap om. Det finns vissa "sanningar" som människor tagit för givna, så pass för givna, att man aldrig ens funderat på dem.

  SvaraRadera
 12. Har med intresse läst på SAK:s hemsida.
  Dom verkar använda rätt metod för att hjälpa afghanerna. I varje fall bättre än usanerna och deras medlöpare (bl.a. sex svenska politiska partiers högsta företrädare).
  Nu verkar inte verkliga anledningen till invasionen inte vara den av stormakterna angivna, utan antagligen något som gynnar de senare ekonomiskt?

  SvaraRadera
 13. Jag blev riktigt ledsen när jag såg den uppgörelse som MP nu har gått in i. För min del är Miljö- och klimatfrågorna de viktigaste skälen till att jag röstar på MP, men utrikespolitiken kommer inte långt efter. Att gå i säng med USA och NATO, som vi nu gör i Afghanistan är för mig helt out of discussion och jag trodde aldrig att MP skulle acceptera en sådan inriktning som nu har lagts fast för Afghanistanpolitiken. Det är nog dags att herr Eriksson återvänder till kohandeln i kommunpolitiken!
  Jämten

  SvaraRadera
 14. Åter ett av (de nu nästan klassiska) förräderierna mot de egna (forna) idealen.

  Kan vi ens kalla det uppgörelse? Är det inte snarare en kapitulation, eller ett platt fall inför Bildts politik?

  Nu undras väl, vad MP:s medlemmar tycker. Men MP bytte ju ut en stor del av såväl medlems- som väljarkåren för flera år sedan. Så nu har väl partiet en besättning som är med på noterna. Eller hur, Birger?

  Gt

  SvaraRadera
 15. Vet någon om Sverigedemokraterna håller fast vid sin ståndpunkt, att svenska truppen ska tas hem (nästan) nu?

  SvaraRadera
 16. känner mig sviken av MP

  SvaraRadera
 17. http://www.freitag.de/community/blogs/tom-strohschneider/bekannt-und-befuerwortet-studie-zum-grundeinkommen-vorgelegt

  http://www.gruene-berlin.de/site/

  Varför är Mp/Sverige så mesig?

  /Eija

  SvaraRadera
 18. Är så otroligt besviken på mitt parti, MP. Hur kunde de? Jag ställer samma frågor som BS, vilka var med i diskussionerna innan uppgörelsen? Kördes Partistyrelsen över? Frågorna hopar sig.
  Att sedan USA även denna sommar ska komma och träna bombning i Norrland det är väl återigen inget rödgrönt parti som vågar gå emot eller ens ta med i kohandeln med Alliansen.

  Sviken besviken
  EW

  SvaraRadera
 19. Utmärkt att du talar klarspråg Birger i denna fråga. Att (mp) skulle ramla så fullkomligt i diket att partiet valde att sluta upp bakom en expansion av Sveriges militära deltagande i detta skammens krig är både förvånande och bedrövligt.

  Ditt inlägg har jag kopierat och lagt upp på på den partilösa antikrigsfacebookgruppen SVERIGES STÖRSTA FREDSDEMONSTRATION som för närvarande har drygt 2 100 medlemmar.

  MVH/ Peter Hjukström

  SvaraRadera
 20. @Eric Secher 5/11 13.25:

  Bara för att förtydliga det där viktiga om tillväxt. Det klassiska exemplet med vetekornen och schackbrädet (vilket jag utgår att exemplet handlar om) handlar inte om 100 % tillväxt. Det handlar om fördubblingsfenomenet, vilket i egentlig mening är detsamma som exponentiell tillväxt. Som exempel ger 7 % tillväxt per år en fördubbling var tionde år.

  Anta att tillväxten handlar om produktion. Varje fördubblingsfas ger då mer produktion än vad som någonsin producerats tidigare sammantaget. Det är ganska skrämmande. Eller borde vara det.

  http://trulpens-lilla-grona.blogspot.com/2010/11/exponentiell-tillvaxt.html

  SvaraRadera
 21. "Man anammar också en klassisk socialdemokratisk retorik: avveckling med förnuft kallades det inför folkomröstningen om kärnkraft: det innebar löfte om avveckling, men först en utbyggnad. Nu säger man sig tagit beslut om nedrustning, men först blir det en upprustning"

  Kul formulering, men är ändå inte detta den enda rimliga linjen? COIN började först bedrivas 2008, de sju första åren av kriget gjordes inget alls på grund av Bushregimens inkomptens och ointresse.

  Nu verkar alla vilja sticka till 2014, och gott så. Men först en ordentlig kraftansträngning som riktar in sig på att bygga upp den afghanska armén och polisen. Om det lyckas förklarar vi seger och åker hem. Misslyckas det försökte vi i alla fall, och det är då strikt talat inte längre vårt problem, utan afghanernas. Det är då inte vi som misslyckats, utan de. Ingen kan då skylla på oss, och vi räddar vår heder.

  Slutet gott, allting gott.


  /Starvid

  SvaraRadera
 22. Deprimerande att läsa kommenterar från folk som drömmer om mer krig för att få fart på vapenindustrin.

  / 1984

  "War against a foreign country only happens when the moneyed classes think they are going to profit from it."

  "All the war-propaganda, all the screaming and lies and hatred, comes invariably from people who are not fighting. "

  "Political language is designed to make lies sound truthful and murder respectful"
  G. Orwell

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.