onsdag 26 maj 2010

Drönare som skapar terrorister...

Rubriken hänsyftar inte, vilket säkert en och annat nyliberal centerpartist hoppas, på att friår skulle leda till terrorism... Kanske till och med en och annan odellsk kristdemokrat tror det, trots att det första parti som krävde friår mitt i livet var just... kristdemokraterna! Men det politiska minnet är kort...

Drönare kallas de förarlösa små flygplan, ofta styrda från en bas i USA, som avfyrar robotar med siktet inställt lite hur som helst. I jakten på terrorister har dessa drönare tagit livet av mellan 289 och 378 civila pakistanier under den senaste tiden.


Jan Blomgren - Sveriges bästa och minst styrda utrikesreporter - skriver i SvD: "Den amerikanska militärledningens anser att taktiken lyckosam eftersom flera kända ledande talibaner dödats. Samtidigt ökar lokalbefolkningens vrede, vilket gör att stödet för USA och den USA-allierade pakistanska regeringen minskar."

För varje civilt oskyldigt barn, kvinna eller man som dödas på detta sätt skapas fler anhängare av talibanerna och al-Qaida - och vad värre: moderata talibaner söker sig till al-Qaida. Spelidén - för Drönarna hanteras som de vore aktörer i ett dataspel - är säkert en tillgång, men än mer ett sårskapande inslag i det krig man inte kan vinna militärt.

För övrigt glömmer jag aldrig den välutbildade kvinna från det islamdominerade landet som var kritisk mot prästerskap och religion men förskräckt över sådant hon sett i amerikansk teve - vill minnas att det var något pratshow där de medverkande, lätt korkade och förmodligen dessutom fattiga, deltagarna fått betalt för att förnedra sig.

"Är detta alternativet till religiös inordning, så väljer jag slöja framför amerikaniseringen...", så hon. Hur hon skulle reagerat över pubertala lumparskämt - hur mycket måste man kolkat i sig för att tycka det är kul? - skämt levereras till hennes trettonåriga dotter, och som som upphöjts till underhållning i Roast på Berns, låter jag vara osagt.

Kanske fungerar det som Drönarna. Talibanerna tackar och tar emot...

(Snälla, moralisera nu inte i kommentarerna! Humor kan vara av olika slag, de som agerar är säkert både smartare och intelligentare än man kan tro - men kommentera gärna om våra västerländska offentliga kulturyttringar och drönare kan fungera på samma sätt: få vanliga, hyggliga människor att ta avstånd från "Västerlandet".)

14 kommentarer:

 1. Jag arbetar deltid som lärare - bland annat undervisar jag kvinnor från Mellanöstern i svenska och samhälle. Ibland handlar våra diskussioner om könsroller - inte minst om de möjligheter som finns för kvinnor att ta plats.

  Ofta erbjuder skolan, dagis och snabbköpet en liten glimt av svenska språket i en miljö där modersmålet dominerar. Jag försöker få dem att se på svenska TV-program, att "utsätta" sig för det levande språket i större utsträckning.

  En del av dessa kvinnor bär inte ens sjal, men hade de fått se dessa svenskor ta plats på Berns hade jag kunnat förstå om hela klassen kom i burka.

  SvaraRadera
 2. Fred

  Ja, kan du tänka dig hur Sverige ser ut om 20-30 år. Förhoppningsvis är jag död då.

  SvaraRadera
 3. Anonym,
  för mig - en "vit" engelsman - är det ett nöje att gå över det mångetniska torget i Skärholmen på väg till mitt lunchställe.

  Tyvärr tror jag inte att jag kommer att kunna göra så om 20-30 år.

  Det goda med detta är att jag se kändisar ta rundligt betalt för att prångla ut rännstensartisteri.

  SvaraRadera
 4. Rättelse:
  Det goda med detta är att jag slipper se kändisar ta rundligt betalt för att prångla ut rännstensartisteri.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med om att USA:s bombningar i Pakistan förmodligen gör världen osäkrare och inte tvärtom. Den andra delen av inlägget förstår jag inte - var kom t ex den trettonåriga dotterna ifrån? - men jag kan väl säga såhär: Marika Carlsson är en usel komiker, det här var inte sämre än något annat jag har sett med henne.

  SvaraRadera
 6. Svensk underhållning är undermålig och ofta ganska osmaklig. Vi som gärna ser oss som de civilicerade har mycket att lära från andra kulturer. Oftast ses roligt som något man kan ha kul åt tillsammans och det finns inget tävlingsinslag i dessa humoristiska stunder. Inget knäcka den andra och skratta åt den andra som sedan får försvara sig. Utan något att glädjas åt gemensamt...

  Förnedringskulturen som tyvärr fått fotfästa här är inget annat än de anglosaxiska drönarnas skräpkultur-bomber som har släppts över oss de senaste decennierna.

  Dags för oss att hitta ett eget humoristiskt språk och inte plagiera en serie produktion ämnat för vinst intresse och riktat till den lägre intelligensen.

  SvaraRadera
 7. såg att du ska tala om Thorbjörn Fälldin i SVT.

  Vore kul med en jömförelse med dagens centerpartister. De har en del intressanta visioner som går ut på att... tja att ha pengar, få mer pengar och säta sprätt på dem på Spy bar..

  http://www.youtube.com/watch?v=FyscdCGFHfY&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 8. Helt riktig notering att många av de lågvattenmärken som sänds i teve skrämmer många för den "västerländska kulturen". Tyvärr har jag samma erfarenhet som Birger. Västerländsk yttrandefrihet lockar, men hur den används förskräcker. Rostningen på Berns är exempel på lågvattenmärken, men det är än värre att en vuxen publik skrattar åt vitsar som hör hemma hos tonåringar som är asfulla. Hela konceptet med rostning har i Sverige tappat sin intellektuella nivå som egentligen var meningen med det. Det är svårt och tar tid att göra en rostning på ett smart sätt, det är enkelt att göra den som de flesta gör på Berns. Eftersom jag skriver en avhandling om vår humor så har jag haft anledning att fundera en del över hur den utvecklats och hur en del humor tvingar fram skratt hos åhöraren för att de inte skall uppfattas av andra som "trista", "moraltanter" och liknande. Skrattet fyller därmed samma funktion som massmöten där det handlar om att inte känna sig utanför och bli behandlat som någon som finner sig utanför.
  RW

  SvaraRadera
 9. Det är pinsamt att se hur ansträngt kändisarna skrattar åt skämten, men de får bra betalt, tolv tusen att håva in. Och applåder från talibanerna.

  SvaraRadera
 10. Hur gick det i Mölndal igår?!

  Nyfiken

  SvaraRadera
 11. Olle:

  Haha! Den där centerfilmen var ju helt underbar (så dålig att den blir bra)! Jonas P: "Vad säger du, finns det vettiga argument för en platt skatt? Nej tack, jag slänger på lite usel technomusik, intetsägande text på engelska (!) och bilder från Spy Bar som var inne typ 2005 istället."

  Jag tycker att vi ska följa uppmaningen i en av kommentarerna: "Sprid till fler! Särskilt till centerväljare i Norrland... :)"

  SvaraRadera
 12. Tack för kommentarer. Svar till Nyfiken: Jotack, det vara alldeles lysande. Stor lokal som väldigt välbesökt - det är ändå inte ofta man får betala för att titta på ett politiskt samtal, men här ar det öer 150 personer som betalade 70 kronor var för att lyssna på Gudrun Schyman, Carl Schlyter och mig - men fin musik och lite tilltugg därtill.

  Roligt att MP i Mölndal hade modet att samarbeta med FI. Gudrun Schyman verkar vara den endapartiledaren/röret som vågar stå för sänkt arbetstid, tillväxt- och konsumtionskritik samt insikten om att klimatfrågan hänger ihop med just sänkt arbetstid. Det hade ju varit tacknämligt om De grönas språkrör hade haft samma inställning.

  SvaraRadera
 13. Anonym 22:58 Vem är du? BS?

  SvaraRadera
 14. Varför så svart-vitt? Varför skulle folk i allmänhet i Pakistan, eller Afghanistan, stöda talibaner bara för att de inte har symptier för USA? Jag tror det tänkandet är fast i samma kolonialistiska och förenklade världsbild som argumenten för det som USA och vi gör i dessa länder: antingen gillar "de" oss eller så gillar "de" talibanerna. I det resonemanget finns inte plats för någon annan, nämligen de pakistanier och afghaner som kan stå för en demokratisk utveckling i sina länder (inklusive, givetvis, jämställdhet).

  Om vi inte ser dem, talar med dem, frågar vad de vill och hur de hjälpa oss att hjälpa dem och oss själva, så spelar vi militära lösningar i händerna. Vi pratar om helt vanliga människor, inga exotiska varelser som tror att de inte är värda att välja mellan annat än Så ska det låta och burka.

  Annan sak:
  Att slöja av vita män diskuteras som ett självklart förtryck känns inte som en bra början. Och hur kvinnor beter sig på allehanda barer i Stockholm är inte en anledning till att de trakasseras eller ses ner på av andra.

  Jag funderar ofta på att bära slöja för att slippa bli behandlad av (andra) vita svenska män som tillgänglig och förminskad i helt vardagliga situationer på stan, på jobbet, i väntrummet på vårscentralen, you name it. Av samma anledning funderar jag på att bete mig riktigt utmanade på någon bar bara för att vägra låta sexistiska fördomar styra mitt värde i andras ögon.

  Är detta mina enda val? Självklart inte - lika lite som andra människors val, i Pakistan eller Sverige, måste vara svartvita - om vi bara ger dem utrymme till annat.

  Annelie

  PS. Mellanöstern erbjuder en väldigt utvecklad feministisk rörelse, integrerad med fredsrörelsen. Vi har inget att lära dem.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.