torsdag 21 augusti 2008

Men snälla Jan Björklund, Georgien går nog inte in i Skåne....

Jan Björklund ger sig inte. Nu vill han pytsa mer pengar till militären igen. Och dra in Sverige i Nato, tillsammans med Georgien. Det enda Björklund tycks vilja återvinna är det kalla kriget.

Kanske tror Jan Björklund att Georgien avser att gå in i Skåne, som man gjorde i Sydossetien...

Eller att ryssarna tänker landstiga på Gotland för att skydda ryska medborgare, det var ju det Putin presenterade som argument för det blodiga intåget i Georgien...


Om Jan Björklund är överraskad av att Ryssland agerat som de gjort efter Saakasjvilis halstarriga militära aktioner i Sydossetien, så måste jag säga att han är över måttan naiv.

Jan Björklund kanske hellre borde fundera över det rimliga i att Carl Bildt går som barn i huset hos Saakasjvili, och att Carl Bildt inte med ett ord kritiserat denne för det märkliga militära intåget i Sydossetien. Hade han gjort det, hade den berättigade kritiken av Rysslands grova missbruk av situationen varit betydligt mer trovärdig - vilket varit bra. Till och med moderata ungdomsförbundet har begripit... Och GP...

12 kommentarer:

  1. Stackars Ville, eller vad han nu heter, ville väl bara gå USA till mötes, när han hoppade på Sydossetien, eftersom NATO hade krävt att Georgien skulla ha kontroll över sitt territorium, innan medlemskap kunde påräknas (källa: en tv-kommentator).

    Men detta, att vi i Sverige, nästan med automatik, ska ta ställning mot Ryssland i alla lägen, det följer ju bara "handboken", även om den är oskriven. Det är tradition, att hata ryssen, allt sedan han brände våra kuststäder på 1700-talet till han skickade ubåtar in i vår skärgård. (Att svenska krigare begick illdåd i öst under tidigare sekler, sa skolläraren däremot inget om.)

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Tyvärr måste jag erkänna att Schlaug denna gång slår huvudet på spiken. Gud må förlåta mig.
    RB

    SvaraRadera
  3. Jag citerar Per T Ohlsson i söndagens Sydsvenskan:

    På sidan 36 i den svenska försvarsberedningens omvärldsanalys, publicerad i slutet av förra året, finns en passus som nu har fått kuslig aktualitet:

    ”I utrikespolitiskt hänseende kommer det ryska agerandet mot länder som tidigare ingick i Sovjet-unionen att vara ett lackmustest på vilken väg Ryssland väljer. Rysslands förhållande till och agerande gentemot dessa länder de närmaste åren kommer att definiera vår syn på Ryssland.”
    /…/
    Lackmustestet är avklarat. Signalerna har gått fram. Därmed är det också dags för Sverige att, i enlighet med försvarsberedningens skrivning, omdefiniera sin lätt naiva syn på Ryssland och överge föreställningen att den eviga freden inträdde i samma stund som Sovjetunionen försvann. Idag är det Kaukasus. Imorgon kan det vara Östersjön.

    Läs gärna hela artikeln på
    http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article357759/Ryska-signaler.html

    SvaraRadera
  4. Kloker hänvisar till Sydsvenskan. Då ska jag hänvisa till borgerliga Göteborgs Posten, där Håkan Boström skriver:
    Det är naturligt att sympatierna hamnar hos den svagare parten i en konflikt och det finns all anledning att fördöma det ryska övervåld som har förekommit.
    Men kritik bör vara nykter och konsekvent för att vara trovärdig. Den georgiske presidenten, Micheil Saakasjvilis, beslut att med våld återta utbrytarrepubliken Sydossetien och beordra raketanfall mot dess huvudstad Tschinvali, har möts med en förvånansvärt överslätande attityd."
    Läs hela:http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=439163

    SvaraRadera
  5. Tyvärr måste ett land som skall fortsätta vara självständigt ha ett försvar värt namnet. Där står Sverige nu.
    Vad har hänt med de pengar som sparats in på försvarsneddragningar?
    Riktiga politiker betalar inte av extra på skulder utan hittar på något sätt att pytsa ut. Så även i Sverige.

    SvaraRadera
  6. En del av de pengarna har gått till överklassnära tjänster, skulle jag tro... Inte speciellt stor del, kanhända, eftersom inte speciellt många utnyttjat den Mauderata "jämställdhetsreformen". / Thomas

    SvaraRadera
  7. Kalla det inte överklassnära tjänster är du snäll. I min bekantskapskrets finns flera som använder sig av systemet och de är minsann ingen överklass! Tjänsterna har blivit en succé.

    SvaraRadera
  8. Visst har Georgien betett sig groteskt.

    Men Ryssland är vad det är. Ryssland är beväpnat. Ryssland lägger sig gärna i sina grannländers inre angelägenheter, med våld om så krävs.

    :: ::

    Sverige kan mobilisera 10.000 soldater. Om vi får ett års förvarning. Detta är inte värt något alls.

    Utöver detta kan vi mobilisera 30.000 hemvärnsmän omedelbart, men detta är mycket lätta styrkor. Utan luftvärn, utan artilleri, utan pansarvärnsrobotar, självklart utan stridsvagnar, infanteristridsfordon, bandvagnar eller ens motorfordon.

    På sin höjd kan de agera gerilla och placera IED's längs vägarna för att spränga ryska konvojer när landet blivit ockuperat, vilket självklart kommer att resultera i oerhört grym repression mot den svenska civilbefolkningen.

    Det svenska försvaret har inte längre någon som helst försvarsförmåga.

    Att detta inte är en av våra mest debatterade politiska frågor är helt oförståeligt.

    /Starvid

    SvaraRadera
  9. Naturligtvis har du rätt och statssekreterare Ingemar Hansson som i DN igår medger att mycket färre är de trott utnyttjat tjänsterna, fel. Naturlich. Det ÄR en succé. Bara en succé nästan ingen märkt. Sen har naturligtvis du rätt som påstår att det inte är en överklassnära tjänst, medan Skatteverket och TEMO som visar siffor på just detta har fel. Appselut. Så är det. /T

    SvaraRadera
  10. Vad faaaaan skulle Ryssland vilja i Sverige och göra? Ett land helt utan strategisk betydelse, utan olja - ja utan några råvaror som inte Ryssland själva har tusenfalt mer av. (möjligen skulle de vilja lägga beslag på all information som FRA samlat in om ryska affärer...)

    Ni ryssen-kommer-rädda 40-talister kan väl gå ihop och samla pengar till en skvadron privata JAS-plan om ni vill men låt oss andra slippa er trygghetsnarkomani. Det finns tusentals budgethål att stoppa pengar i - försvaret är definitivt inte ett av dem. Så länge vi inte går med i NATO är vi säkra.

    SvaraRadera
  11. Maffian är nog en större fara än ryssen. Att komma seglande per färja, göra en raid genom Götaland och Svealand, och sedan ut igen samma väg med skåpbilarna knökfulla med stöldgods, är inte även det en form av aggression. Vad gör i så fall vår försvarsmakt åt detta? Inte ett skit!

    SvaraRadera
  12. Skönt att se dig aktiv i fredsrörelsen igen Birger;)
    Dina ord behövs!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.