lördag 31 maj 2008

Militären är sig lik...

Den svenska försvarsmakten, i form av Högkvarter, har än en gång visat sin inkompetens. Den här gången har man inte ens känt till hur svensk lagstiftning ser ut. Har förgäves väntat på någon kommentar från gröna försvarspolitiker, men inte sett någon.

Huruvida man skall anspela på Mr Bean eller Kejsarens nya kläder, vet jag inte...

Hur som helst: Militärens ansvariga hade inte klart för sig hur arbetsmarknadens lagar ser ut, i detta fall semesterlagen, vilket innebär att de besparingar man hoppades uppnå genom att i panik avskeda 750 personer i den svenska delen av EU-militären Nordic Battlegroup inte blev så stora man tänkt sig.

-
När vi informerade arbetsgivaren om lagens bestämmelser tvingades man backa och ska nu betala ut semesterersättning, säger facket.

Nu ska jag inte klaga på att man avvecklar delar av stridsgruppen, men nog är det märkligt att militären hanterar över 40 000 miljoner kronor och ändå väljer att sparka folk i den verksamhet som man numera anser vara det främsta argumentet för att behålla militären överhuvudtaget. Till detta skall lägga att man inte har helikoptrar så man kan sköta sina internationella åtaganden ordentligt. Och att svenska soldater skjuts ihjäl under övningar i den svenska skärgården. Militären är ett tragiskt skämt. Har skrivit om militären förr.

Lägg ner hela organisationen, börja på ny kula genom att fundera på hur vi på bästa sättet kan stärka och försvara demokratin i Sverige och människoliv i omvärlden. Inte lär det vara genom att kasta iväg 40 miljarder till militären.

Däremot skulle det kunna ge god effekt att satsa 20 miljarder på att bygga upp internationellt verkande sjukvårdsteam för att rädda liv efter naturkatastrofer, i flyktingläger och i krishärdar. Att sedan satsa 10 miljarder för att stärka den svenska skolan och 10 miljarder för att rusta upp rättssystemet skulle medföra att vi stärkte förutsättningarna för att försvara demokratiska värden.

Jag hade respekterat, om inte delat uppfattning, med ett parti som på allvar menade att man skulle bygga ett militärt försvar som på allvar kunde försvara Sverige mot ett tänkt angrepp. Men detta skulle kosta så enorma summor att ingen kommer på tanken ens, därför har man alltid valt att beskriva fiendens insats på en nivå som skulle kunna mötas av svenskt försvar. Jag vågar hävda att denna insikt finns, och erkännes, i varje bastu där maktens män suttit och sitter. Därför att de 40 miljarder vi idag - fortfarande! - lägger ner på militären totalt meningslösa pengar jämfört med den nytta de skulle kunna göra.

6 kommentarer:

  1. Nu säger väl det väpnade försvarets vänner, att ett slopande av försvarsmakten skulle kunna ge ett annat land impulsen, att invadera Sverige för att "skydda" oss. Ungefär som Hitlertyskland under Andra världskriget gick in i Norge för att "skydda" vårt grannland mot Storbritannien. Hur bemöter man ett sådant argument?

    SvaraRadera
  2. Birger Schlaug!
    Antingen har vi ett eget försvar, eller någon annans. Varför inte lära dig något av årtusendens historia?
    Du kan inte BÅDE kräva mindre resurser till försvaret och kritisera det försvar vi har för att det fungerar inkompetent. Någon jävla ordning får det vara i ditt vimsiga tänkande på denna blogg.

    SvaraRadera
  3. Det är fult att svärja!

    SvaraRadera
  4. Anonym (vad annars?) skriver att Schlaugs blogg vimsig. Jag delar inte Schlaugs åsikter alla gånger, men vimsig är han definitivt inte. Han håller en rak linje, ibland, inte minst för militären, en kontroversiell sådan. Men skriv då det, inte den där typen av fjantiga utrop som nog bottnar mer i att Schlaug strött salt i sår, snarare än påstått något som inte stämmer.

    SvaraRadera
  5. NBG-debaclet och Skövdetramset ska mindre ses som ett tecken på inkompetens inom FM (även om sådan givetvis finns) och mer som en PR-kamp mellan FM och Regeringen.

    Ett typiskt militärt knep är att säga att varje förändring eller neddragning kommer leda till groteska oproportionerliga katastrofer i form av förbandsnedläggningar, eliminering av hela vapenslag, kollaps av landets stridsförmåga, som man gärna och färglatt målar upp för medierna med dyster min.

    I vilket fall som helst är FM genomruttet. De friska delar som finns måste skäras bort och infogas i en helt ny organisation, kalla den gärna Krigsmakten, medan de ruttna resterna (inklusive de delar av vår geopolitik som är ruttna) dumpas i ett avvecklingsbolag. Då kan man dels få en fungerande verksamhet och dels tydliggöra hur mycket pengar Sverige faktiskt lägger på att försvara landet och hävda våra intressen, och hur mycket som bara är industristöd, militärkommunalt komplex, prestigekamp, byråkrati, vapenslagsrivalitet, allmän ineffektivitet och annan gammal skit.

    Förhoppningsvis är det vad Regeringen nu håller på med. Kanske.

    SvaraRadera
  6. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.