torsdag 24 januari 2008

Tillväxttvång hotar klimatet - utshoppade hot enligt trött elit i Davos...

Tar del av rapporter från det ekonomiska elitmötet i Davos. Sverige ställer upp med såväl Wallenberg som Bildt - de stora nytänkarna... Man listar hoten mot världsekonomin. Hot är kraftigt ökade oljepriser. Hot är att hushållen håller i pengarna.

Hot är att människor inser att de är utshoppade.
Människor som är nöjda utgör ett hot, de väljer ju att prioritera fri tid framför ständig konsumtion.Hot utgörs av att vi skulle vilja byta livsstil. Hållbar livsstil utgör hotet mot ekonomin.

Naknare står inte världen. Tillväxttvånget ligger som en strypsnara. Vi är systemet fångar. Den trötta eliten säger: Mer av det vi redan gör, mer av det vi redan har. Det hysteriska utropen är: Spring fortare, annars går vi under. Tillväxt, tillväxt, skriker de som om ropen vore utslag av nervösa tix.

Ingen ställer den mest avgörande frågan: Vad gör vi nu, när det gamla tänkandet gjort oss till fångar? Vad gör vi efter konsumtionssamhället? Vad gör vi för att befria oss från tillväxttvånget?

Den trötta eliten i Davos vill hålla oljepriserna nere. De som vill åtgärda klimathotet vill ha dyrare olja.

Den trötta eliten i Davos vill att vi fortsätter att överkonsumera. De som vill åtgärda klimatet inser att densamma måste minskas.

Den trötta eliten i Davos vill att den globala handeln ständigt ökar. De som vill åtgärda klimathotet inser att transporterna skall minska.

Nu gäller det att hålla igång systemet, så får vi ta klimatet nästa år. Det är det trötta brödraskapets budskap till världen. De vill dessutom ha starkare ledare. Jag bävar när jag tänker på vilka ledare de är de vill ha!


PS om Urban Bäckström - kunde varit finansminister...?
Lyssnar på Ekot. Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv, debatterar med Peter Eriksson. Han går hårt åt EU:s (ganska milda!) miljökrav på Sverige. Industrin hotas, jobben hotas, det mesta går åt h-e om vi tvingas minska utsläppen. Vi måste producera mer. Konsumera mer. Hjulen måste snurra. En svartsyn som tycks mig totalt världsfrånvänd. Han hävdar att svensk industri inte klarar av de elpriser som redan finns i övriga EU. Att vattenkraften måste byggas ut, att kärnkraften bör byggas ut.

För några år sedan funderade miljöpartiet på att göra Urban Bäckström till finansminister... Då hade man dåligt omdöme. Eller om det var följd av den tragiska insikten att en sosse inte skulle vara bättre som finansminister, man hade ju haft med Nuder att göra och visste förstås en del. Man visste att nästan allt det som gynnade miljön under åren av samarbete hade tillkommit genom hårda förhandlingar, där motståndaren var finansdepartementet.

PS om Nuder
Nuder var alltså ett rött skynke för många i De gröna. Det fanns ledande miljöpartister som till och med hävdade att man vill avsluta samarbetet med s om Nuder skulle få fortsätta även nästa mandatperdiod. Nu tycks han vara på väg bort, vilket säkert underlättar en regeringsbildning mellan s och mp.

9 kommentarer:

  1. "Tillväxt, tillväxt, skriker de som om ropen vore utslag av nervösa tix."
    Detta borde bli en klassisk kommentar! Tack för den!

    SvaraRadera
  2. Bra om Davos, det är tragiskt hur den reella ekonomin drunknar i den virtuella...

    SvaraRadera
  3. Problemet är också att de som i dag har ett intresse av att bevara status quo (i.e. den kapitalistiska eliten) även har makten. Ett system fungerar aldrig när de enda som kan förändra saker och ting är ofrånkomligt partiska.

    SvaraRadera
  4. Det är känt hos Sahlin att mp ogillar Nuder. Det har påverkat den skål där nackdelarna överväger. Östros har flirtat vilt med mp genom att ta över mp:s argumentation i flera miljöfrågor.
    Inside information

    SvaraRadera
  5. Daniel: Jo, håller med dig till viss del, men man kan ju inte säga att det politiska systemet gjort många handtag...

    Inside info: Flirtat vilt?

    Grrreenline: Jo, låtsasekonomin är manodepressiv...

    SvaraRadera
  6. Hej! Varför vågar ingen ifrågasätta hela konsumtionshysterin? Det är ju sjukt! Nu sägs att vi använder 6000 liter vatten per västerlänning, per dag om man räknar in produktion av våra prylar, vår mat och våra resor.

    SvaraRadera
  7. Bra att röda skynken avlägsnas fråm sossarna som försvårar ett röd-grönt samarbete. I motsvarighetens namn är det väl en del gröna täcken som ska bytas ut också om det ska fungera.

    SvaraRadera
  8. Pierre Ringborg!!! Gammal bekant från gamla miljöpartiet kongresser anno dazumal. Kul att se att du finns kvar någonstans, om än i cyberrymden.
    Grönsak

    SvaraRadera
  9. Sverige har redan EU's lägsta koldioxidutsläpp per capita. Istället för att vi ska drabbas av ännu mer pålagor borde EU's första mål vara att alla andra medlemstater blir lika duktiga som Sverige.

    Sen kan man komma med tvingande mål också för Sverige.

    Det är inte rinmligt att vi ska straffas för att vi genomfört alla miljöreformerna före alla andra.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.