måndag 7 maj 2007

Inför mp-kongressen: Partiet backar i miljöfråga?

Till min förvåning - och förskräckelse - har miljöpartiets partistyrelse backat från ett gammalt, och avgörande, grönt krav i klimatpolitiken.

Detta framgår av propositionen Global Miljöpolitik som man lägger fram inför kongressen under Kristi Himmelfärdshelgen.

Man har strukit en väsentlig, och för socialdemokraterna kontroversiell, skrivning. Nämligen att beslut om minimnivå på koldioxidskatt i de olika EU-länderna skall kunna tas med majoritetsbeslut inom EU:s ministerråd. Istället för att som nu kräva enhetlighet, vilket medför vetorätt för det land som vill minst.

Istället har partiledningen valt att använda samma formuleringar som socialdemokraterna brukar använda: "verka för att Sverige skall arbeta för införandet av en miniminivå på koldioxidskatt inom EU". Detta innebär konkret att man skall tala med andra länder om vikten av högre koldioxidskatt, men i beslutsrundan låta bromsklossarna styra.

Sverige tillhör de länder som har blockerat när andra länder velat införa majoritetsbeslut. Sossarna har varit principiella motståndare att låta majoritetsbeslut låsa fast lägsta skattesatser inom EU. Moderaterna också.

I propositionen, som de grönas kongress skall ta ställning till, nämns överhuvudtaget ingenting om vikten av majoritetsbeslut inom EU när det gäller lägsta krav inom miljöområdet. Detta har tidigare varit en grön profilfråga, för att inte säga grundbult, när det gäller EU-samarbetet.

Varför backar De grönas ledning? Jag kan hitta tre skäl till att partistyrelsen gjort som man gjort:

1) Man vill flirta med Sahlin genom att öppna upp skrivningen, visa att regeringssamarbete är möjligt.

2) Man har kompromissat med de mer hårdnackade EU-motståndarna inom partiet som avskyr varje form av överstatlighet, även sådant som de facto gynnar miljön.

3) Man har haft bråttom och slarvat med texten.

Motståndet mot majoritetsbeslut när det gäller lägsta miljöskatter är något jag häcklat både s och m för både i riksdagen - på den tiden det begav sig - och på denna blogg.

Ska bli spännande att se om kongressen har bättre grön kompass än partiledningen. Jag har läst kongressmaterialet eftersom jag ska bevaka kongressen för en tidning den här gången.

6 kommentarer:

  1. Har svårt att se att det är annat än ett grovt misstag! Mp har ju lovat t ex Naturskyddsföreningen att arbeta för majoritetsbeslut. Det får man inte svika!

    SvaraRadera
  2. Hade det varit misstag hade partiledningen kommenterat här! Så det är nog frågan om en medveten strategi att inte binda upp sig för något som kan försvåra regeringssamverkan med Socialdemokraterna efter valet. Mona Sahlin har ju sagt att just EU-frågan är svår så nu måste väl Maria och Peter tona ner detaljer som upprör.

    SvaraRadera
  3. Tack för påpekandet! Vi har möte ikväll för att bestämma vad vi tycker i lokalavdelningen.

    SvaraRadera
  4. Vad sa partierna före valet?
    Har Birger rätt eller fel?
    Kolla http://grondebatt.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. En okänd person i miljöpartiets ledning hävdar att man kan tillföra en konkretisering som klargör att det kan vara frågan om majoritetsbeslut, skriver politikerbloggen nu i kväll. Märkligt att inte den källan i partiledningen orkar kommentera det här på denna blogg och under sitt eget namn!! Vad är det som är så hemligt???

    SvaraRadera
  6. Magnus Johansson, sammankallande i De grönas arbetsutskott, väljer att inte kommentera på denna blogg, men på Grön Debatt http://grondebatt.blogspot.com/ har han berättat att man avser att ändra i texten så att det framkommer att man vill ha majoritetsbeslut. Lysande!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.