torsdag 22 november 2007

Forskare sågar betyg i skolan - men politiker blundar

Tidningen Fokus tar i sitt senaste nummer upp betygsfrågan - och det absurda i att nästan alla partier plötsligt verkar överens om att betyg i skolan ger mer kunskap. Jan Björklund har drivit frågan så hårt att Sahlin har känt sig nödsakad att få sitt parti att också krama betyg.

I en effektiv artikel påvisar Fokus:
  • Att betyg i praktiken sällan eller aldrig förbättrar studieresultaten.
  • Att det i andra länder finns rejäla studier när det gäller nyttan av betyg.
  • Att en av de mest ansedda betygsforskarna, Dylan Wiliam - rektor på Institute of Education vid University of London - pekat på större undersökningar som visar att betyg inte höjer resultaten - inte ens kombinationen av betyg och skriftliga omdömen höjde resultaten
  • Att beteendevetenskapen visar att den yttre motivationsen, betygen, dödar den inre motivationen.
Fokus slutsats: "Det finns få eller inga bevis i forskningen för att tidigare betyg skulle ge den kunskapsskola som alla svenska politiker pratar om. Den annars så vetenskapsbaserade borgerliga regeringspolitiken struntar i forskningen här. Och Sahlin följer efter i jakt på opinionen. Och med ett miljöparti som reviderat sitt betygsmotstånd talar det mesta för att tidigare bertyg och fler nationella prov blir verklighet i skolorna".

(Det sistnämnda hade jag lite svårt att förstå, men Fokus lär mena att mp reviderat sin uppfattning så till vida att man kan tänka sig en kombination av betyg och skriftliga omdömen, vilket man kan få intryck av när man ser partiets pressmeddelande.

Men den alltid lika pålästa Johan Hellström skriver på sin blogg: Jag vet inte ifall jag håller med om att miljöpartiet håller på att överge sitt betygsmotstånd, det gick i alla fall att med tydlig majoritet på kongressen förra året få in i valmanifestet att vi vill ha ett alternativ till dagens betygssystem. För att markera hade den lokale miljöpartisten en debattartikel i BT om samma sak. Klokt.)
Dagens PS!
Se upp med kompensationstänkandet, som SNF och annat miljöfolk (jag också) bidragit till att legitimera. Nu ska regeringen klimatkompensera sina resor, men målet är tydligt: fortsätt lev som vanligt, pröjsa bara lite kompensationspengar så löser det sig. Vi som ville väl var naiva, vår naivitet kommer att missbrukas. Tycker mig känna igen detta mönster...

13 kommentarer:

  1. Kära hjärtanes, min riksdagsledamot skriver i sitt pressmeddelande att

    "Miljöpartiet anser att betygen måste kompletteras eller ersättas med skriftliga omdömen till eleverna."

    När i all sin dar började miljöpartiet anse att det är okej att ha betyg om de kompetteras med skriftliga omdömen? Mitt partis ledning sa häromdagen att "kärnkraft var begränsat bra" och "inte stod först på listan" istället för att ta avstånd från kärnkraften. Sedan har man tydligen i ledningen också ändrat uppfattning i betygsfrågan. Kongresser tycks betyda ingenting för riksdagsgrupp och partistyrelse. Vad är det som händer?
    Marianne, utbildningspolitiker

    SvaraRadera
  2. Sahlin satte allt på ett kort för att tvinga förtroenderådet att stötta henne i betygsfrågan. Det är ledsamt att Björklund drivit alla dithän.

    SvaraRadera
  3. MAD???
    För att politikerna gör tvärtom? För att Fokus är galen? För att Sahlin satt pilen på huvudet? För att Björklund kollrat bort dem alla? För att mp gör tvärtom mot vad man sagt? För att du gillar Alfred E. Neuman?

    SvaraRadera
  4. Svar: för att schlaug ÄR Alfred E Neuman!

    SvaraRadera
  5. Eftersom det är lärarna som sätter betygen, kommer allt fler elever att dyka upp med "äpplen" hemifrån. Så som det var förr. Upplagt för större socio-ekonomiskt påverkade klyftor, mer av mutor och godtycke, mer av fusk och okunskap.
    Kunskapen i sig är den stora belöningen och det är det som vuxenvärlden måste visa barnen och själva agera efter.

    SvaraRadera
  6. För att påverka åklagare spränger man hus, för att skrämma doamre åker man runt med motorcyklar kring deras hus, för att skrämma restaurantägare sätter man sig vid ett bord och bara glor, för att skrämma lärare behöver man nog inte göra speciellt mycket... Betyg är totalt meningslöst om man verkligen tror på kunskapsbygge och förståelse. Problem uppstår när vuxenvärlden själv föraktar kunskap, när barn redan från koltåldern får klart för sig att nyhetsprogram och dokumentärer a l l t i d priorioteras bort av de vuxna för Idol, Big Brother, Vem vill bli miljönär eller, för den skull min älskade, fotboll...

    SvaraRadera
  7. Att betyg inte höjer resultaten verkar det inte råda någon tvekan om. Frågan är hur oroliga föräldrar skall få kännedom i tid om eventuella problem deras barn har med att klara målen? Kan detta vara skäl nog för åtminstone skriftliga omdömen?

    SvaraRadera
  8. Typiskt Schlaug, han "sågar" det mesta.

    SvaraRadera
  9. Den här bloggen har fått schlaugsida :-)

    SvaraRadera
  10. Cuba ger skolbarnen betyg redan från första klass, första termin. Varför gör inte vi det.
    Dessutom har barnen skoluniform. Bra va

    SvaraRadera
  11. Marianne! Det är tråkigt att någon ur partiledningen inte vill svara, men det vill man inte göra för det skulle legitimra den här bloggen som ett debattforum. Försök på partiets interna databas, men jag är inte säker på att du får svar därheller, om jag förstått sura medlemmars kommentarer vad gäller partiledningens ovilja att delta i någon sorts interndebatt. Hör som: den här bloggen har förmodligen ganska många gånger fler besök än mp:s hemsida (långt över tusen varje dag), så det är kanske mp själva som förlorar på att man partistyrelsefolk svarar.

    Ch: Tja, gillade Neuman en gång i tiden och sedan är det väl för att Sahlin tänker bakvänt, och lite grand därför att mp darrar och plötsligt hävdar något annat än det man säger i partiprogrammet.

    Masse: En ny vinkling mår jag säga.

    Per: Ja, skriftliga, och muntliga, omdömen är väl inget fel på, utgående från hur man som individ skall kunna prestera bättre.

    Anonym 3: Cuba har aldrig varit något föredöme för mig, ävenom jag inte ser att det finns goda saker där också (fri sjukvård te x)

    Johan: Tja, rätt skall vara rätt. har observerat att du till och med på din blogg reformerat mp:s slagord Byt, politik inte klimat till Byt politik och livsstil, inte klimat. Det är totalt obegripligt hur mp inte gjort som du. Tyvärr ett delskäl för att jag inte kan vara medlem.

    SvaraRadera
  12. Är väl lite så att s.k. högre krav i skolan i mycket liknar s.k. hårdare tag mot brottslingar. Dvs sånt som (nästan) ingen politiker kan säga emot i en valdebatt, men som majoriteten av forskarna inte tror på?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.