fredag 27 september 2024

Klusterbomber än mer till kriget i Ukrina och Ryssland - och Sverige tiger

     De små projektilerna kan spridas på ett område stort som fyra fotbollsplaner. Terror.
      
 

I en debatt för ett antal år sedan sa jag att de länder som använder klusterbomber per definition är skurkstater. Klusterbomber och klusterammunition spränger gladeligen bort ben, armar och underliv på civila även långt efter det att de hamnat på och i marken.

Ryssland, USA och Ukraina är tre av de länder som inte undertecknat förbudet mot klusterbomber. Såväl Ryssland som Ukraina använder klusterammunition. USA levererar till Ukraina. Och kniper det säljer säkert Nordkorea och Iran till Ryssland om den egna produktionen inte skulle "räcka till" för att jävlas tillräckligt.

Klusterbomber har den militära finessen att de kan sätta långvarig skräck i civila människors vardag i åratal... Det handlar helt enkelt om terrorvapen.

Det finns två typer av klustervapen: luftbaserade klusterbomber, som släpps från flygplan, och markbaserade, som exempelvis artillerigranater.

Bitarna från de söndersprängda substridsdelarna har mycket hög hastighet och skapar tryckvågor genom kroppen som ger grova skador på vävnad och organ.
 

Alla substridsdelar exploderar inte när de träffar marken. De blir istället så kallade blindgångare, som fortsätter att döda och lemlästa civilbefolkningen långt efter att krig tagit slut. Sedan andra världskriget har klustervapen dödat upp mot 80 000 civilpersoner, lemlästat än fler. Inte minst i länder som Syrien, Jemen, Afghanistan och Laos.

SVERIGE TIGER
När USA 2023 beslöt att skicka klustervapen till Ukraina så var det många som reagerade, Sverige valde dock att inte reagera till skillnad från till exempel Storbritannien, Spanien, Kanada. 

Klusterammunition började först användas under andra världskriget och senare under Vietnamkriget, då USA bombade stora områden i Vietnam Laos och Kambodja.

Just Kambodjas premiärminister Hun Sen var en av de som under helgen riktade kritik mot USA:s beslut, och hänvisade till landets ”smärtsamma erfarenhet” av amerikanska klustervapen under 1970-talet och de många dödsoffer det krävt: ”det har inte funnits några sätt att förstöra dem alla ännu”, twittrade han.

Huruvida han vänt sig till Putin med samma kritik vet jag inte. Han borde gjort det.