torsdag 26 september 2024

Krigströtthet påverkar opinionen i Ukraina och USA

 

 



NÄR UKRAINAS PRESIDENT nu besöker USA och FN för att söka stöd mot det ryska angreppskriget så lär givarländerna titta på hur den ukrainska opinionen förändrats.

Genom stöd från Sverige och USA har nämligen opinionsmätningar kunnat göras inom ramen för National Democratic Institute av Kyiv International Institute of Sociology. 

Den senaste visar att:

57 procent av ukrainarna vill se förhandlingar med Ryssland för att stoppa kriget och fortsatt dödande av sina landsmän.

Drygt 30 procent vill, enligt mätnimgen, ha slut på kriget även om reella markavträdelser skulle bli följden. Det är en tredubbling på två år. Se grafen. Förklaringen lär vara krigströtthet. 

De döda kan inte komma tillbaka. Förlorad mark kan komma tillbaka. Är det så man allt mer tänker?

KRIGSTRÖTTHET
Andelen som har förlorat vänner på grund av kriget har ökar med varje undersökning och låg senast på 77 procent. 

Dessutom uppgav 67 procent av ukrainarna försämrad mental hälsa på grund av den ryska aggression, 61 procent har fått minskade inkomster och 58 procent försämrad fysisk hälsa. 

Undersökningen ger också svar på vilka fredsvillkor ukrainarna kan acceptera när det gäller avträdande av områden och förhållandet till Nato och EU. 

Redovisningen visar också hur människor som bor i olika delar av Ukraina anser i den frågan. 

Undersökningen finns här.

Dessa minst sagt känsliga frågor kan tas upp i Ukraina och dessutom redovisas. Ett land i krig som tolererar det är demokratiskt imponerande. I Ryssland förekommer inte sånt. Skulle det förekomma i Sverige om vi var i krig?

VIKTIGA FÖR ATT FÖRSTÅ
Opinionsmätningar är  pusselbitar för att försöka förstå stämningar. Och används nog också när frågan om hjälp till Ukraina behandlas i USA som står för 2/3 a det militära stödet. 

I svensk debatt har stämningsläget i Ukraina inte riktigt beskrivits på ett korrekt sätt, trots att vi varit med att bekosta mätningen. Här har snarare militärexperter dominerat medan det varit ont om människoexperter i den offentliga debatten...

OPINIONEN I USA
Opinionstrenden i USA är att de som vill att kriget upphör, även om Ukraina tvingas avstå områden, har ökat från 31% till 43%. Medan andelen som anser motsatsen har minskat från 67% till 55%. 

Inför presidentvalet tjänar Trump - vars opinionsframgångar för övrigt började efter att han (sic!) kritiserat USA:s lögner för att invadera Irak - på krigströttheten. 

Ekvationen är minst sagt obekväm också ur detta perspektiv.

FARHÅGAN BESANNASFarhågan att ju längre kriget pågår desto svårare blir det för Ukraina att komma ur det utan smärtsamma förhandlingar visar sig (förstås) vara korrekt.

Undersökningen finns således här: https://kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1421&page=2