lördag 28 september 2024

Vinner Trump på grund av Demokraterna? Vilka röstar på Jill Stein?

 

 


Det ter sig onekligen aningen bisarrt att den notoriske lögnaren Donald Trump faktiskt kan vinna presidentvalet. Skulle han göra det så är det snarast tack vare Demokraterna och Kamala Harris. Medan Trump ger sig ut i den ena intervjun efter den andra - även med kritiska utfrågare faktiskt - så tycks Kamala Harris snarare undvika att hamna i längre intervjuer.

Strategin från Trump tycks vara att ta sig an så mycket som möjligt, medan Harris strategi tycks vara att ta sig an så lite som möjligt. En av flera förklaringar kan vara att Demokraterna är obekväma i frågan om Israels agerande i Gaza och på Västbanken. 

Eliten i partiet anser snarast att Israels sak är deras, medan en del, inte minst yngre, som rimligen skulle röstat på Demokraterna har svårt för det med tanke på att "det är som att vi stöder ett folkmord på palestinierna" som en vän uttryckte det.

DÅ FINNS BARA JILL STEIN KVAR...
Så antingen röstar man inte alls, eller så lägger man rösten på en tredjehandskandidat som Jill Stein och hennes vicekandidat Butch Ware som är mycke tydliga i frågan om Israels agerande. Stein är för övrigt judinna, och Ware muslim.

Det tragikomiska är att om Demokraterna försökt tillgodosett det gröna partiets decennielånga krav på alternativröstning hade Harris möjlighet att vinna ökat. Väljarna får i metoden rangordna de olika kandidaterna. När resultatet sammanställs räknas först varje väljares förstahandsval. Om en kandidat får en majoritet av rösterna vinner den kandidaten, annars elimineras den kandidat som fått minst antal röster. Den eliminerade kandidatens röster överförs till den kandidat som väljarna rankat närmast under i rangordningen på valsedeln.

I tidigare val har de flesta av Jill Steins röster kommit från de som inte röstat annars. Så lär det bli nu också. Demokraterna har på olika sätt försökt stoppa det gröna partiet från att finnas med på valsedlarna, man har till och med, enligt Stein, infiltrerat partiet och försökt "kidnappa" rättmätiga pengar från hennes kampanj.

Här
berättar hon om vilka som röstar på Green Party.