onsdag 21 augusti 2024

Och genom Ukraina forslas rysk gas till EU - drygt 40 miljoner kubikmeter per dygn

 


Gasledningen Nord Stream sprängdes av ukrainska intressen. För att stoppa gasleveranser från Ryssland till EU-länder. Men gasledningen som Ukraina själva tjänar pengar på - och som går från Ryssland genom Ukraina till EU - den sprängs inte. Tvärtom. Den används.

Ukraina tjänar pengar genom en transitavgift och Ryssland pengar på att sälja. Båda kan därmed lättare betala för kriget som de för mot varandra till glädje för vapentillverkare och krigsexperter som kan frilansa som kommentatorer...

I snitt forslas 42 miljoner kubikmeter gas genom ledningen. Per dygn. Vilket ger Ukraina en inkomst på bortåt 10 miljarder kronor - och ungefär lika stor, eller större, vinst för Ryssland. Så kriget kan upprätthållas. Till glädje för vapenleverantörerna.

Hur trovärdigt är EU som fortfarande köper gas från Ryssland? Vilket man tänker att göra i första hand till 2027. Medan man samtidigt i talarstolarna vill bojkotta Ryssland. 

Hur trovärdigt är Ukraina som anser att Ryssland ska bojkottas men själva tillåter att rysk gas forslas genom landet? Finns det ingen som har minsta lilla ryggrad??

Gasen utvinns i Sibirien, forslas i ledningar genom Ryssland och Ukraina till Österrike, Ungern och Slovakien. Där den används - eller kanske till del "förpackas om" till andra EU-länder.

Här kan läsas om detta... om du inte bara suckar och säger att allt är för jävligt och ställer dig frågan vem i h-e kan man lita på.

PS! DN hade en text på nätet om det också.