torsdag 22 augusti 2024

Nej, jag är inte "med" Kamala heller...

Hur kan de acceptera folkmordet i Gaza?

Jag har fått tips om att - och till och med uppmaning att - på sociala medier lägga upp bild av Kamala Harris med orden "I´m with Kamala". Det gör jag inte. För jag är inte med Kamala. Än mindre med mobbaren Trump. 

Att vara med någon innebär att stå för det som hen står för. Och jag är klart orolig för vad även Kamala Harris står för. Folkmordet i Gaza är det värsta exemplet. Hennes, som det tycks, oförmåga att se det egna landets del av skulden till att världen ser ut som den gör är ett annat exempel. En värld som steg för steg närmar sig den gräns där ett nytt världskrig kan explodera.

Sorry, men inte det heller.

Den amerikanska debatten sjunker allt mer ner i dyngan. Trump påstår att Harris är kommunist, det är ungefär lika korkat som att påstå att Ulf Kristersson är kommunist, han tycks ju fortfarande vara öppen för att gratis mat ska serveras i skolorna och ägnar sig åt prisreglering - om än i omvända skala - av el från kärnkraft.

Hur kommer valet att sluta i USA? Kamala Harris har fortfarande inte varit med på en hård debatt eller ens presskonferens sedan hon ställde sig till förfogande. Hon skrattra och inför glädje i debatten, charmigt. I vart fall ett tag. Men sedan? 

Det ska bli spännande att se den första längre intervjun och den första riktiga debatten med Kamala Harris. Må hon leverera, må hon vara kunnig, må hon i vart fall framstå som ett anständigt alternativ till mobbaren och lögnaren Trump

Hon var den som först lade ner försöken att bli presidentkandidat, för stödet var så litet när den vanliga kampanjen pågick. Hennes grundvärderingar när det gäller rättfärdigare fördelning är tilltalande, samtidig som hon är del av det systemtänkande som dominerar över USA. När jag följt demokraternas konvent så är sådant som klimat och miljö nästan helt borta - som om frågan inte existerar.

Den gröna kandidaten - Jill Stein - står för ett alternativ som i amerikansk kontext kan te sig revolutionerande och i svensk kontext med "grönare retorik" än det svenska miljöpartiet. Hon går till val under rubriken "People, planet, peace". 

Den amerikanska /reella/ tvåpartidiktaturen (de två stora partierna hanterar i realiteten hela valrörelsen) är på många sätt inte bara dysfunktionell utan djupt odemokratisk.

.