fredag 26 juli 2024

MIN KULTURHISTORIA (7 AV 10)

DN har en serie med kulturskapare som får berätta om nio verk som påverkat dem. Serien går under rubriken Min kulturhistoria. Jag tänker inte vara sämre. Så här kommer en serie på 10 händelser/verk som påverkat mig. Del 7.


 

TV-teatern. Denna fantastiska satsning. Varje vecka under säsong (det vill säga inte sommar) sändes en föreställning  Bara under spelåret 1961/1962 sändes över trettio teaterföreställningar. Med skådisar som utgjorde gräddan i branschen: Margareta Krook, Keve Hjelm, Sif Ruud, Ernst Hugo Järegård, Isa Quensel, Ingvar Kjellson, Allan Edwall, bland andra. Högtidsstunder!  

Teater på scen kostade pengar, och sådant var det inte helt gott om i familjen. Och inte var det på sin plats heller, att gå på teater...

Författare som Oscar Wilde, Arthur Miller, Eugene O´Neill, Harold Pinter, Hjalmar Bergman och Strindberg blev i vart fall förbifladdrande figurer för en parvel på tolv-tretton-fjorton-femton år.

Kvällen för TV-teatern var helig.  Idoler blev sådana som Helena Brodin – va snygg hon var, tyckte jag – och Edwin Adolphson – va snygg han var, tyckte morsan. Vad farsan tyckte vet jag inte, han jobbade för jämnan i småföretaget Schlaug & Son. Brorsan skaffade sig tjej och då försvann han.

Doften av apelsin förknippar jag med TV-teatern. Det skalades och åt apelsiner under teve-kvällarna, många apelsiner. Gyllene Korset eller Solvargen skulle det vara.