lördag 25 november 2023

Joakim Paasikivi vägrar intervjuas av DN efter att en krönikör kritiserat honom

Så har då Försvarsmakten visat upp en sida du kanske inte visste fanns.

Den i medierna ständigt närvarande Joakim Paasikivi tänker inte tala med Dagens Nyheter efter att en krönikör i tidningen kritiserat honom. 
 
Därmed vet varenda tidning, radiokanal och tevekanal att ska man få något "expertutlåtande" från den populäre figuren så får man inte kritisera honom.

Tänk er att statsepidemiologen Anders Tegnell vägrat tala med Sveriges största morgontidning för att det framförts kritik av honom. Då hade varenda löpsedel i Sverige fyllts med ord som skandal och myndighetsövergrepp på det fria ordet.

Nu blir det ingenting - eller möjligen en liten notis - i de flesta medier. Rädda för att stöta sig med
Joakim Paasikivi och Försvarsmakten.
 
Eftersom överstelöjtnanten knappast kunnat ta ett beslut utan att det är förankrat inom Försvarsmakten om att bojkotta Sveriges största morgontidning så avslöjar det något ganska vedervärdigt.
 
Något värdigt en försvarsmakt i Ryssland eller någon auktoritär icke-demokratisk stat. Turkiet till exempel. 
 
Så läggs ytterligare en liten pusselbit i det nya Sverige som växer fram. Medel till folkbildning stryps, rättssamhällets grundvalar krackelerar - människor med utländsk härkomst ska kunna utvisas till statslöshet UTAN att att brutit mot svensk lag. Debatt om att skapa ett angiverisamhälle är på väg att normaliserats som om det vore en fråga om var cykelställ skall få placeras. 
 
Och Sveriges statsråd sitter på sina platser så länge ett parti med rötterna i nazismen accepterar dem.
 
Pusselbitarna läggs, en efter en. Och tro inte att den pusselbild som växer fram är vacker.
 
Harmlöst? Måla fan på väggen? Nej, faktiskt inte. Det sker en normalisering av något som hör hemma i länder vars demokrati vi tidigare starkt ifrågasatt. 
 
 
Enligt DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har det tidigare förekommit dialog med Joakim Paasikivi efter att kritik framförts mot honom i DN. Men efter Johan Cronemans kritiska krönika ska relationen ha havererat totalt. Mer kan läsas i tidningen Journalisten som pratat med Paasikivi, som inte vill ge någon kommentar.