torsdag 12 oktober 2023

Terror över Gaza och Israel

Marna House är Gazas äldsta hotell. I dess trädgård har många - inte minst journalister - suttit, träffat
människor som varit förnöjda, sorgsna och förbannade om vart annat. 

Den som tittat upp har sett mödrar och barn vandra vid havet. Hur mycket kommer att vara kvar av Gaza efter Hamas terrordåd i Israel? Kommer något att vara kvar? 

Tänker på alla de - inte minst mödrar - som avskyr Israels politik men också är rädda för Hamas. Känner de att avsky och rädsla är mer befogat än någonsin?

I Gaza finns många som sett sina familjemedlemmar slitas i bitar, inte minst under det som Israel kallade operation Gjutet Bly.

I Israel finns de som sett sina familjemedlemmar slitas i bitar. I skolor i Gaza utmålas judar som något främmande otyg, i Israel kan man höra samma sak om palestinier. 

VANVETTETS STAFETTPINNE
Muhammeds farfarsfar dog i Gaza, vilket var ett skäl till att just Gaza blev islams första erövring utanför Arabien - en stillsam övergång. På 1100-talet tog korsfararna över och blodet flöt. Gaza gick som en stafettpinne mellan olika härskare. Så blev det ett isolerat fängelse för palestinier, med fattigdom, korruption, rädsla och kollektiv bestraffning.

Barn som uppfostras i militäriska strukturer och med nidbilder av "den andre", kan de någonsin känna tillit? Det spelar ingen roll om det är israeliska barn som inympas föreställningar "om araber", eller palestinska barn som inympas föreställningar om hur judar "är". Det är lika illa. Och ger underlag för att ett samhälle, även om det skulle bli fredstid, kommer att leva på krigsfot mycket länge.

Och här i Sverige har vi Tidöpartier som vill avveckla bistånd till palestinska civila organisationer så att dessa blir än mer beroende av Hamas. Så totalt kontraproduktivt! Tre av dessa partier vill dessutom dra tillbaka erkännandet av Palestina. Moderaterna motsätter sig detta - självklart kan man inte hatta fram och tillbaka i sådana frågor. Hamas terrorvåld möts nu med flygbombningar av civila - men det som är av värde för Hamas finns under jord.

Det lär inte sitta så många, om ens några, i Marna House trädgård, för att njuta en stund. Och inga barn lär leka vid stranden heller. Instängda under flygbombningar. Medan hatet som följd av Hamas terrordöd växer i Israel. Vanvettet fortsätter. Det började ett år före det att jag föddes.