fredag 13 oktober 2023

Fundering om vad som skall skrivas

Funderar på helgens ledare i ETC. Ska den handla om Gaza eller Ukraina? Lutar åt Ukraina, för det kriget kommer just nu i skymundan för terrordådet på civila i Israel och Israels katastrofala reaktion med massbombningar och belägring där offren är civila. Vedervärdigt.

Världen tycks fullständigt galen.

Ett exempel: Ukrainas hälsodepartement har meddelat att 15 000 ukrainare har fått ben eller armar amputerade. Förra halvåret. Förmodligen lika många ryssar. Amputerade armar och ben skulle upplagda i rad sträcka sig 1,5 mil. Så kan också krig beskrivas.

Ändå tycks fredsrörelsen vara legitimt mål för offentligt bespottande. Har just läst #Agnes Hellström nyutkomna bok. Hon var till nyss ordförande i Svenska Freds. Hon skriver om tiden sm ledde fram till svensk Natoansökan. Debatten, som inte blev någon debatt. Samtalsklimatet, som var förskräckande. 
 
I boken vävs privatliv och uppdraget som ordförande för fredsrörelsens stora organisation samman. Rysslands anfallskrig kommer mycket nära, för sambon kommer från just Ukraina. Boken heter Fredsfittan. Namnet som motsats till uttrycket stridspitt.

Hade inte den här boken funnits, hur hade då historien skrivits? Perioden är som gjord för historieförvanskning.