fredag 6 oktober 2023

Hur i h-e kom statsministern undan med det här...

Bänkade mig framför teven häromdagen. För att lyssna på statsministerns "tal till nationen". Det var ett förskräckligt tal. Undrade hur i h-e det har gått så långt i landet Sverige.

 
Inte bara vad gäller gängvåld - utan än mer med politiker.

Hade sekvenser i det där talet framförts av Viktor Orbán eller någon annan auktoritär ledare så hade - så sent som för två år sedan - nästan alla svenska politiker och ledarsidor rasat (för att använda kvällstidningsspråk).
 
Olivia Swahn, kriminolog och gruppchef för operativa analysgruppen vid grova brottssektionen, Polismyndigheten Region Väst har i en insändare i Dagens Nyheter skrivit följande - och det är onekligen modigt:
 
"Efter statsministerns tal till nationen i torsdags har jag ställt mig frågan om det är den eskalerande gängbrottsligheten eller utvecklingen av den styrande makten som oroar mig mest. 
 
I talet gav statsministern följande besked: Vi kommer införa förvaringsstraff, så att riktigt samhällsfarliga brottslingar aldrig mer kommer ut. Och vi ska utvisa de utlänningar som rör sig i de kriminella gängen – även om de ännu inte har dömts för några brott.
 
Vad inryms egentligen i definitionen ”att röra sig i de kriminella gängen”, som statsministern menar utgör grund för att utvisa en person från Sverige? 
 
Är det från och med nu inte okej att vara vän med en kriminell individ? Om du är av utländsk bakgrund, vill säga. Är du av svensk härkomst tycks andra regler gälla.
 
Och det är just detta som är det stora hotet mot vår demokrati. Vad hände med allas likhet inför lagen? Och vad händer när gränserna blir otydliga och onyanserade?
 
Det är inte okej att vara vän med en gängkriminell, men det går fint att vara vän med mannen som slagit ihjäl sin fru. Det går fint att se på när en vän drar en lina i Stockholms innerstad, men kommer du utanför vägtullarna behöver du vara noggrann med vem du skakar hand med. 
 
Det går också fint att interagera, ja till och med fatta politiska beslut, tillsammans med personer som dömts för misshandel. Men interagerar du med en person som dömts för samma brottsrubricering i orten, så åker du ut. Ut från ditt hem.
 
Vad ligger då bakom den eskalerande gängbrottsligheten? Förutom en rad socioekonomiska faktorer, där samhällets huvudfokus bör ligga i enlighet med forskningen, stavas orsaken: egot. Samma mekanismer som ligger bakom statsministerns giriga maktspel, där han tydligt målar upp sig själv och sina mannar som hjälten i krisen.
 
Samma egodrivna mekanismer ligger bakom att unga män, barn, till vilket pris som helst gör det som krävs för att gestaltas som hjälte bland sina mannar. 
 
Sammanhanget och gruppen skiljer sig från varandra, men intentionen med gärningen är densamma; markera revir inför sina antagonister samtidigt som en själv klättrar ytterligare ett steg uppför den hierarkiska trappan. 
 
Den förhöjda statusen är egots bästa vän och så länge inte statsministern själv tänker avbryta relationen med just den kompanjonen och vara den förebild som krävs för att sluta samman människor i stället för att separera dem, så kan vi inte förvänta oss att våra barn ska göra det heller.
 
Avslutningsvis riktade statsministern i sitt tal ett tack till alla som jagar och griper farliga kriminella, som utreder brotten och lagför brottslingar. Jag är en av dem. Men jag vill inte ha ditt tack, herr statsminister. Jag vill ha en ursäkt för att du genom ditt tal har bidragit till att den svenska gängbrottsligheten expanderar ytterligare, genom att skapa fler ”dom”. ”Dom” som sedermera avlossar skotten.
 
Talet var ett oansvarigt spel för galleriet, där jag i statsministerns ögon inte såg ett autentiskt medlidande för de som drabbas, utan ett tillfälle för att plocka på sig ännu mer guld på axlarna. Guld som inte längre är av höggradig karathalt, utan har smutsats ner av rasistiska skärvor som inte rimmar väl med ditt uppdrag.
 
Är det denna människosyn som framöver ska agera vår kompass, då ska jag i så fall be att få tacka för kaffet."
 
Slut citat. Det var en modig polis som skrev. Hoppas hon slipper repressalier.
Hela insändaren finns här: