onsdag 20 september 2023

Minnen av Per

 


"Minnen av Per som i arla morgonstund, före frukost, på någon kursgård kom ner med en färdigskriven elegant artikel eller självklar analys av något som hänt i världen är många.

Hans språkkunskaper var nästan osannolika, som EU-parlamentets representant gentemot Kina valde han inte den lätta vägen som alla andra hade valt – tvärtom hade han börjat lära sig kinesiska. För att begripa sig på Ryssland hade han lärt ryska. Vilket för övrigt var det språk han använde i en liten kort dagboksnotering som han ville att ingen skulle kunna läsa: där stod att han funderade på att ta initiativ till ett nytt parti."
 
Läs hela här.

 
Skriver i ETC:
"Per Gahrton är död. Mitt under arbetet med andra delen av sina memoarer. Den första delen kom nyss ut, den behandlar tiden fram till att Miljöpartiet bildades 1981. Han hade ju en tid innan MP också. En på många sätt hård tid. Som folkpartist.
 
Som socialliberal riksdagsledamot i konflikt med partiledningen. Som ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund i konflikt med Per Ahlmark. Som den förste som stod mest upp på barrikaderna för palestiniernas rätt. Inte så populärt. Men Per var inte sådan som sökte popularitet. Han stod för sina åsikter, vilket kostade på.
 
Hans doktorsavhandling handlade om Folkpartiets inre liv. Det var inte en smeksam redogörelse, tvärtom. I det liberala ungdomsförbundets lokaler hänger tavlor på alla dess ordföranden. Tavlan med Per hänger upp och ner. Jag vet att Per gillade det. Hans memoarer heter Motvalls."
 
Läs hela här.