torsdag 21 september 2023

Allt är som sig bör med tanke på hur det röstats...

Gomorron! Igår presenterade regeringen sin budget, framförhandlad med Sverigedemokraterna. Till grund
ligger att årets ökningar till militären är större än hela miljöbudgeten.

Kort sagt: Putin har på många sätt redan vunnit om det gäller att skada samhället -  det som skulle gå till skola, vård och miljö har sugits bort av Natos krav som innebär att minst 10 procent av statens utgifter nu forsar över till militären. Och det är, enligt statsminister Kristersson, bara början.

Så kan vi, om vi inte sätter stopp, steg för steg nå fram till nattväktarstaten som så många högerpolitiker drömt om, det vill säga en stat där det offentliga egentligen mest har hand om militär och polis medan resten får vara marknads- och avgiftsbaserat.

Ett gudomligt rike för Timbro, marknadsliberaler, de som ärvt rikedom och ser på världen från någon krog kring Stureplan.

HUR HADE DET BLIVIT UTAN SD?
Hur hade det blivit om regeringen inte varit beroende av SD? Förmodligen något mindre illa då det gäller miljö- och klimat, förmodligen än sämre då det gäller skattepolitik i övrigt.

Skulle tro att SD ligger bakom att Moderaterna och Liberalerna tvingats acceptera att något fler med högre inkomster får glädjen att med inkomstskatten bidra lite mer till det gemensamma. Men är man villaägare kan man glädjas åt högre rotbidrag och har man råd att köpa städtjänster och bäddtjänster så erbjuds högre rutbidrag. 

Den som haver skola få, även det sker bakvägen den här gången.

SLUTNOTA
Effekterna av alltihopa kan i slutänden bli att Sverige blir av med ett antal miljarder från EU på grund av att regeringens politik kommer att öka de klimatrelaterade utsläppen högst avsevärt. Om det vill sig illa kan det faktiskt kosta Sverige åtskilliga tiotals miljarder. Vilket inte är snuspengar. Apropå att en snusdosa skall få minskad skatt med 3 kr. Till glädje för den unga A-traktorgenerationen som också kan få några öre billigare drivmedel.

Det är så här: regeringens politik kan medföra att koldioxidutsläppen ökar med bortåt 10 miljoner ton fram till 2030. Hur mycket är det då? Jo, mycket. Jämfört med de 45 miljoner ton vi producerar idag... Inom EU tittar man förvånat på Sverige, skakar på huvudet och undrar om vi inte är kloka. Svaret är: Nej, det är vi inte.

PRINCIPERNA GÄLLER
Principen om att tillföra i en ände (vilket ger upphov till presskonferenser) och att dra in i en annan ände (vilket inte ger upphov till presskonferenser) är helig. Liksom principen om att skära ner ett år för att sedan nästa år återföra en del under rubriken "stora satsningar". Klassiska varianter för mången regering.

REAKTIONER FRÅN OPPOSITIONEN
Själv är jag ohyggligt trött på Centerns ekonomiskpolitiska talesperson, en makalös pladdergubbe sett ur mitt perspektiv vilket förstås inte är absolut objektivt. Hade jag varit kvar i politiken och behövt förhandla med den mannen hade jag behövt blodtryckssänkande piller. Vilket jag inte ens behövde under förhandlingar med Göran Persson.

Apropå Persson... Damberg (S) kör retoriken om att regeringen sitter på läktaren, vilket kan ses som ett svar på att de borgerliga anklagade honom att sitta på läktaren när han la fram sin regeringsbudget. Nålstick går igen, även om det är fantasilöst.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, som har skaffat modetrendiga glasögon för att hålla igång hjulen, påpekar inte bara det där med klimatpolitiken utan också att det kommer att bli färre förskollärare, färre lärare i skolan och hårdare bud för "våra äldre". Till vilka väl även jag kan räknas, jag tillhör "våra äldre". Som om vi tillhör några. Jag stänger av när jag hör politiker och annat löst folk tala om "våra äldre". Hörde nåt, när jag slagit på öronen igen, om invasiva arter, vilka gynnas av regeringens budget.

Vänsterpartiets talesperson - med såväl större som mer välansat skägg än jag någonsin varit utrustad med - talade om "brutal välfärdsslakt i regioner och kommuner", vilket det, som sagt, onekligen ligger något i. Påpekandet att statens skulder är låga, men att staten istället låtit hushållen ta skulderna är förstås relevant. Tillväxten är skulddriven, fast det där med tillväxten nämnde förstås inte vänstermannen. Klimat- och miljö fick sig några små meningar - därmed är Vänsterpartiet tillbaka där man var innan Jonas Sjöstedts och Jens Holms tid.

ALLT ÄR SOM SIG BÖR MED TANKE PÅ VAD SOM ÄR
Allt är som det bör vara efter det att en budget presenterats bortsett från att det totala läget är lite sämre än vanligt - i vart fall om man inte anser att de nya miljarder som lotsats till militären väger upp förlusterna för skola, vård, omsorg och klimat.

Frågan är om Tidöpartiernas avser att bli så kallade klimatförnekare. Man kan säkert hitta en och annan receptionist på något hotell på någon turistort som kan få utgöra expert värd att citera. Lena Andersson har ju redan gått i bräschen. Ty vad vet forskare som inte en receptionist vet bättre?

Såg förresten Bolund debattera klimatpolitik i Aktuellt med klimatministern. Hon är slipad, rent förfärande hal. Det spelar ingen roll att kritik kommer från EU, Naturvårdsverk, miljöorganisationer och till och med moderaternas ungdomsförbund. Hon låtsas vara helt oförstående, kör sina fraser. En farlig politikertyp.