fredag 22 september 2023

"En intelektuell finlirare som kunde ta fram motorsågen...!

 


"För några få veckor sedan kom första delen av Pers memoarer. Namnet på den är talande: Motvalls. Och behandlar tiden fram till det att Miljöpartiet bildades på dagen 42 år innan Per slutade andas. Han skrev den med svårigheter. Hade drabbats av en kroppslig sjukdom som gjorde varje tangentnedslag till en plåga. Han arbetade ända till slutet med andra delen av sina memoarer.

Per tog alltså initiativet till bildandet av Miljöpartiet. Trött på sitt tidigare engagemang i Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) där han varit internkritisk riksdagsledamot såväl som ordförande för ungdomsförbundet och i ständig konflikt med Per Ahlmark.

Han stod tidigt på barrikaderna för palestiniernas rätt. Vilket förstås retade upp de flesta i den liberala fåran. Han skrev en bok med namnet Revolution på svenska. En annan hette Upp till kamp, pensionärer! Böckerna avlöste varandra. Givetvis var han under en tid också redaktör för tidskriften Liberal debatt och pläderade där för vänsterliberalism.

Men något fattades honom i det där partiet. Ganska mycket, kröp det fram. Så i sin dagbok skrev han 1979 – just denna lilla mening är skriven på ryska för att ingen skulle kunna läsa det – att det behövdes ett nytt parti och vem om inte han borde ta initiativ till det. Nu hade nämligen kärnkraftsfrågan blommat upp. Det skulle bli folkomröstning. Och Per var frustrerad över sitt partis ställningstagande för det som kom att kallas Linje 2."
 

Läs hela här.