lördag 15 juli 2023

Skurkstater... oavsett sida?


I en debatt för ett antal år sedan sa jag att de länder som använder klusterbomber per definition är skurkstater.Klusterbomber och klusterammunition spränger gladeligen bort ben, armar och underliv på civila även långt efter det att de hamnat på och i marken.

110 länder har skrivit på förbudet mot dessa vapen. Ryssland, USA och Ukraina har inte skrivit på. Ryssland använder dessa vapen i sitt invasionskrig, Ukraina vill å sin sida ha fler och USA avser nu att leverera. 
 
Skurkstater använder de mest djävulska vapen som man vet kommer att spränga bort ben på ungar under lång tid framöver. Försök inte snacka bort det!
 
Enligt mänskorättsorganisationen Human Rights Watch är det klarlagt att båda sidorna i Rysslands invasionskrig använt klusterammunition. Enligt CNN är det Turkiet som på senare tid har levererat klusterbomber till Ukraina.
 
Sverige har varit duktiga på att sprida detta helvetiska vapen. 2007 togs frågan om att Saab Bofors Dynamics "enkom för USA:s armé tillverkar en flechettegranat som vid detonationen slungar ut tusen sylvassad pilar". Granaterna användes av USA i Irak. (Av de människor som drabbats av den här typen av bomber är 98 procent civila, varav 40 procent är barn, påpekades av Peter Rådberg (MP) i riksdagsdebatten.)
 
All användning av klusterammunition, var den än används, av vem som än använder den, måste fördömas, meddelade Röda korset så sent som i fjol. Att Ryssland använder vulgära vapen för att bedriva terror i Ukraina är inget som förvånar, regimen tycks sakna varje uns av moral.
 
Kriget blir alltmer vedervärdigt. Ryssland är ansvarigt för kriget, det är Ryssland som invaderat Ukraina. Kriget trappas upp steg för steg, blir en fallstudie för vapentillverkare medan hundratusentals dödas och skadas, Klusterbomber och klusterammunition används bara av... ja, vad ska man säga.