fredag 14 juli 2023

Stackars Peter får inte vara med

 

Lite snopet är det allt. För Peter Hultqvist. Det var han, i egenskap av socialdemokratisk försvarsminister, som lirkat, vridit, bankat och baxat in Sverige i den enkelriktade gränd som leder till Nato. Men nu får han inte vara med...

Han tog kampen i den förra regeringen - inte minst för att Sverige inte skulle skriva på FN-förbudet mot kärnvapen. Hans hårda retorik om att de som kritiserade värdlandavtalet med Nato var att se som Putins duktiga idioter lade locket på den debatten. 

Han var som försvarsminister bra på något så ovanligt inom politiken som att vara extremt offensiv på ett defensivt sätt. Han kunde låta simpel krigsretorik låta mjuk och fin och trygg. Hans stabila kroppsform, trygga sävliga dialekt och vänligt trumpna uppsyn fick till och med garvade journalister att sätta följdfrågorna i halsen.


Här handlade det om insatsen i Mali, som till och med Frankrike ville minskar sin militära närvaro i. Men inte Peter Hultqvist.
 

Men nu får Peter Hultqvist inte vara med... Nu är det moderater som får sitta med de stora vid bordet. Så snopet. Nog ser hans buttra uppsyn buttrare ut än någonsin. Otack är världens lön, brukar det ju heta. 

Men nog kommer även en borgerlig regering se till att han får ett hedersuppdrag när han lämnar politiken. Landshövding?

Eller kanske han blir senior-konsult i moderatägd PR-byrå? Eller är det vapenindustrin som anlitar honom som senior rådgivare? Sossar har ju förmåga att hamna i obskyra välavlönade seniorverksamheter.