söndag 16 juli 2023

Räntebidrag är ett otyg...

Många tycks både upprörda och överraskade över att räntan är högre än när bostaden köpts. 

Själv är jag lite upprörd och mycket överraskad över att så många tycks upprörda och överraskade. Hur har man kunnat tro att räntan ska vara låg under hur lång tid som helst...? 

Historiskt sett är det ännu inte så hög ränta - och köper man bostad så måste man väl rimligen vara realist och inte bortse från realiteter. Tycker mer synd om en massa låginkomsttagare som anpassat sitt boende efter sin inkomst - rättat mun efter matsäcken, heter det väl - och som nu genom hög skatt på låga inkomster måste vara med och betala för räntebidrag till många som förköpt sig.

Kostnaden för räntebidragen - som kallas ränteavdrag eftersom främst höginkomsttagare ska subventioneras - ökar svindlande fort, skattepengar som kunde använts till skola och vård istället. 

Ni som följt min blogg vet att jag tjatat om hur kostnaden kommer att skena vid högre ränta. Snart är kostnaden för staten uppe i 50 miljarder per år.

Bild: från äldre ledare i ETC.

Självfallet var det upprörda angrepp när MP aktivt tog upp frågan redan inför 1988 års val. Själv minns jag ironiska och lätt hånfulla kommentarer från bland annat en reporter på SVT på temat "ni förstår inte ekonomi".

Hade vi avvecklat ränteavdraget med 1 procentenhet årligen så hade vi varit av med det idag.