torsdag 15 september 2022

Sverige tiger och niger när Erdoğan hotar anfalla Grekland

 

Valet är över. Valrörelsen också. En fråga som inte något parti ville ta upp var utrikespolitik. Märkligt! Eller snarare fegt...

Mitt i valrörelsen meddelade Turkiets president Erdoğan att man är beredd att anfalla Grekland när som helst. Svenska politiker teg.
 
"Vi kan komma plötsligt en natt", berättade Erdoğan häromveckan. "När den rätta tiden är inne kommer vi att göra det som måste göras", fortsatte han. 
 
Och ingen knystade om detta i valrörelsen. För nu söker Sverige medlemskap i Nato och Erdoğan bestämmer om det ska bli av.
 
Det handlar om de grekiska öarna som ligger närmast Turkiet. Som Erdoğan hotar att militärt angripa. Och den svenska regeringen, liksom oppositionen, håller tyst, niger och bockar. 
 
Ibland, väldigt sällan, längtar jag tillbaka till politiken och valrörelser. Jag hade inte varit tyst - företrädare för ett parti med rötter i fredsrörelsen bör inte vara det. Ingen annan heller.
 
Lägg Erdoğans ord om att hota en medlemsstat i EU i Putins mun och svenska regeringen med rätta kallat upp ambassadören och gjort uttalanden. Vilket vore helt riktigt, helt nödvändigt, helt korrekt.
 
Nu kryper man istället, tittar bort och smilar. Och var så säker; den nya regeringen kommer att tiga och smila än mer.
 
Bästa läsare, det finns bara en sak att säga: Så ynkligt!
 
PS!
Efter den 1 januari 2023 riskerar en journalist som skulle avslöja förberedelse till turkiskt krigsbrott gentemot Grekland - med till exempel svenska vapen som tillhygge - att dömas enligt den lagstiftning som berör det som kallas "utlandsspioneri". 
 
Denna lagstiftning med ändringar i grundlagen innebär att det är olagligt att avslöja något ”som kan störa Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation”.
 
Straffet? Upp till åtta års fängelse. Och förmodligen hade Natoansökan grävts ner i en av Erdoğans källare.
 
Har du inte hört talas om denna grundlagsändring så beror det på att du inte ska ha hört talas om det. Det är ju så skämmigt. 
 
Lagändringarna lades på riksdagens bort av den rödgröna regeringen och "Kristerssons lag" applåderade, med undantag av Liberalerna som hade invändningar av demokratisk art.
(Här finns propositionen om lagändringarna: https://lagen.nu/prop/2021/22:55 )