onsdag 14 september 2022

Ukraina, despoten och vägvalen...

Kriget i Ukraina. Finns det mer än två troliga utvecklingsvägar just nu, och särskilt om ryssarna trängs tillbaka än mer. 

1. Vladimir Putin avsätts, de ryska eliterna skyller på att de blivit förda bakom ljuset. Det förekommer aningen mer offentlig kritik av kriget i Ryssland, vilket är tecken på att något möjligen - möjligen - kan hända.
 
2. En hårt ansatt despot kommer inte att acceptera att Ukraina "vinner" kriget och därmed förnedrar regimen - för att förhindra detta kommer regimen att sätta in strategiska kärnvapen. Och sen kan det gå fullständigt åt helvete - antingen genom att Nato svarar eller att Nato inte svarar och därmed ger Putinregimen fri lejd också till andra rysktalande områden den suktar efter.
 
Finns det någon annat utväg? Tja, en tredje: förhandling nu. 
 
Men det skulle kräva en gigantisk storsinthet av Ukraina så länge man gör militära framsteg eftersom det förmodligen skulle kräva att man accepterade att Krim - där den stora ryska flottbasen finns enligt avtal - behålls av Ryssland och att de östra delarna kanske avmilitariseras och bevakas av FN eller något liknande som kan tyckas naivt.

 
Bilden: Antalet kärnvapen 2021.