måndag 19 september 2022

Att få ner elpriset snabbt...

I gårdagens Agenda (SVT) diskuterades hur elpriset snabbt skulle kunna sänkas.

Moderat och miljöpartist debatterade. Ingen av dem sa att det absolut snabbaste, effektivaste och mest oförskämda sättet att sänka elpriset i Sverige är att spränga en elkabel till Polen.

Kablarna fylls nämligen av den billiga el som produceras i Sverige för att säljas dyrt i länder som Polen. Ju mindre vi exporterar - Sverige är det land som exporterar mest el i hela EU - desto mer får vi behålla själva. Och därmed också till lägre pris. (Nej, jag rekommenderar inte sprängda elkablar, vill bara påpeka hur det fungerar).

Miljöpartisten (Per Bolund) berättade att de drygt 4 miljarder kronor (för de närmaste åren) som den rödgröna regeringen hade velat "satsa" på bidrag till hushåll och företag för att hushålla med el stoppats av högeroppositionen när de stoppade de rödgrönas budget.

Det är sant. Moderaten ville inte låtsas om det.

Energifattigdom...
Men mest jävligt var när såväl moderaten som miljöpartisten började tala om att vi - på grund av den andres förslag - riskerade att leva med så lite el att vi hamnar i "energifattigdom". Låt mig berätta att oavsett om vi sparar tio procent av elen eller inte så använder vi mer el per capita än 98 procent av världens befolkning. Mest används på Island (vattenkraft och geometriska kraftverk), Qatar, Bahrain, Norge, Kuwait.

Men visst, vi behöver spara el, inte minst eftersom vi inte behöver betala för den kilowattimme vi inte använder. Men mest för att all elproduktion påverkar miljön negativt. Sorry, men så är det. Det finns ingen ren el. Bara mer eller mindre oren.

Tio procent borde vi lätt kunna effektivisera bort meddelade miljöpartisten, vilket är helt sant, om vi glatt bortser från att alltfler skaffar elbil med hjälp av statliga bidrag till både bil och laddare... I Sverige innebär det - eftersom låginkomsttagare betalar hög skatt i Sverige - att mindre bemedlade bekostar att vi som är mer bemedlade kan få bidrag som kallas avdrag för att vi inte ska rodna av skam.

Hemma har vi solvärme, solceller, bergvärme, vedspis och braskamin - men tänker ändå dra ner grundvärmen i huset, minska utebelysningen och skippa julens ljusslingor... men elbilen kommer att dra mer än så nu när vi första vintern har en sådan.

Om konsten att prata skit och att förtiga...   
Det jag vill säga med detta är att moderaten pratade skit och miljöpartisten glömde att nämna alla dilemman som uppstår när elbilar får bidrag som leder till ökad elanvändning som lätt käkar upp den el som vi ska hushålla på genom att dra ner värmen, duscha kortare tid och slå av teven.

Det sistnämnda - slå av teven - föreslås av myndigheter i Finland.

Efter debatten i Agenda kändes det sistnämnda - slå av teven - som det mest relevanta.

För övrigt är slutsatsen att vi lever över våra tillgångar, att vi bör rätta mun efter matsäcken och se till att matsäckarna fördelar på ett rättfärdigt sätt. Amen.

Vi är redo för business och står till er tjänst 
Minns ni förresten när - det är så bisarrt att man undrar hur det står till - när miljö- och klimatminister Isabella Lövin, näringsminister Mikael Damberg och energiminister Ibrahim Baylan gick vidare med Centerpartiets baby och skrev till cheferna för Amazon, Facebook och Google:

"Vi kommer att göra det lättare för ditt bolag att komma hit och dra nytta av vårt storartade företagsklimat... Vi är redo för business och står till er tjänst".

Jättarna erbjöds rejäla subventioner av elpriset för sina serverhallar. Året var 2017. Annie Lööf var pionjär för detta under sin tid som näringsminister i Alliansregering. Som gav bort drygt100 miljoner i investeringsstöd till Facebooks serverhallar som drar massor med el men ger få jobb. Dessa globala jättebolag betalar nu mindre än en bråkdel av den elskatt som hushållen betalar.

PS! Jag rekommenderar inte att elkablar sprängs.  

PS 2! Glöm aldrig att de flesta politiker är filurer så fort de börjar prata energi. De som inte är filurer är ofta värre än så -  vilket tydligen uppskattas av väljarna för nu ska just de bilda regering.