måndag 27 juni 2022

Smygändring av grundlagen ska kunna ge åtta års fängelse för den journalist som avslöjar krigsbrott av land som är medlem i Nato


Sverige är på väg att ändra grundlagen. Så att journalister som avslöjar t ex krigsbrott som ”kan skada länder som är partner till Sverige” riskerar upp till åtta års fängelse. 

De enda som röstat nej i riksdagen är Liberalerna och Vänsterpartiet. De andra teg när den socialdemokratiska regeringen la sitt förslag.

Har du inte hört talas om riksdagsbeslutet så är det inte så konstigt. Skulle inte tro att ledande politiker vill att du ska höra talas om det.

Vad sa då Liberalernas Johan Pehrson i riksdagens talarstol? Jo, han konstaterade att det visserligen skulle skapa irritation hos länder som Sverige samarbetar med om journalister avslöjar missförhållanden eller brott inom internationella insatser. Men det fria ordet kan inte vara underordnat sådana statspolitiska hänsyn.

Det borde sagts av fler. Det är nämligen en grundbult i det som kommit att kallas den liberala samhällsordningen. Yttrandefrihet, meddelarfrihet.

Men så tillkommer då det utökande samarbetet - och medlemskap - med Nato och vad är då mer naturligt än att inskränka rätten att avslöja krigsbrott? 

Om detta - och hur det "nu elegant vävs samman med inrättandet av Myndigheten för psykologiskt försvar" - skriver jag i veckans krönika i Syre. Finns här.