onsdag 9 februari 2022

Gudrun startar nytt igen?


Gudrun Schyman är på väg att uteslutas  ur FI (Feministiskt Initiativ) som hon var med att skapa.

Skälet är att hon dragit igång "Klimatalliansen" som hon vill ska bli ett parti som ställer upp i hösten  val. 

Syftet är att bli blåslampa i klimatfrågan, resultatet kan bli att partiet - om det nu blir ett sådant - tar de där sista rösterna som medfört att MP hållit sig kvar i riksdagen.

Smart för klimatet? Eller egoboost? Om det funderas det lite varstans.

I ett upprop för Klimatalliansen var allt från Anders Wijkman till före detta ärkebiskopen K G Hammar med.

Jag var tillfrågan men upplevde det hela som ett projekt som - om Schyman får sin vilja igenom att ställa upp i valet - skapar söndring genom att a) slå ut ett antal miljöpartister som ändå, säga vad man vill, driver klimatfrågan i riksdagen och b) själva hamnar långt under fyraprocentsspärren. Klimatskeptikerna jublar och det som betecknas som blåbruna myser.

Och dessutom: om Klimatalliansen blir parti och mot alla förmodan skulle hamna i riksdagen så måste de sätta sig i alla utskott och tycka om allt möjligt som de inte är överens om. Vilket kommer skulle skapa ett smärre helvete med dålig stämning och elände i gruppen.

Projektet - om det blir parti av det - tycks mig naivt och rent av skadligt. Trots att det mesta i deras plattform är bra, eller i vart fall helt OK. Och trots att jag har den största respekt för klimatengagemanget hos flera av de som nu står i fronten, inte minst ordföranden Mariam Jallow Tholozan och Thomas Hahn.

Jag undrar dock om Anders Wijkman och KG Hammar, som var med på gruppens första presskonferens men nu inte i styrelsen, skulle må bra som legitimeringsinstrument för Gudrun Schymans projekt om det blev parti av det... Och hur ska styrelsemedlemmen i Partiet Vändpunkt - som drevs fram främst av Carl Schlyter när han lämnat MP - agera om han också är med i partiet Klimatalliansen?

Thomas Hahn (också styrelseledamot i Partiet Vändpunkt), Sasja Beslik,Gudrun Schyman, Anders Wijkman, Mariam Jallow Tholozan (ordförande) K G Hammar (f.d. ärkebiskop).